Luukkaan evankeliumissa kerrotaan tapauksesta, jossa Sakkeus kohtaa Jeesuksen (Luukas 19). Pidän tästä kertomuksesta, koska se opettaa mielestäni paljon Vapahtajan rakkaudesta.

Jerikossa oli ilmeisesti kiertänyt sana, että Jeesus oli matkalla kaupungin halki. Tien varteen oli kerääntynyt ihmisiä seuraamaan tapahtumien kulkua. Sakkeus ei ollut pidetty henkilö asukkaiden keskuudessa, sillä hän oli veronkerääjä ja ilmeisesti vilpillisellä toiminnalla rikastuttanut itseään toisten kustannuksella. Huolimatta vääristä toimintatavoistaan hän halusi nähdä Jeesuksen, eikä ilmeisesti odottanut tai pelännyt Mestarin nuhtelua.

Halu tulla Kristuksen luokse ja löytää totuus

Raamatussa ei mainita tarkasti syitä sille, miksi Sakkeus oli kiinnostunut Kristuksesta. Luukkaan evankeliumissa sanotaan vain, että hän halusi ”nähdä mikä mies Jeesus oli”. Emme siis tiedä tarkemmin hänen motiivistaan.

Halusiko Sakkeus vain nähdä kuuluisaksi käyneen henkilön muiden mukana, toivoiko hän näkevänsä jonkin ihmeteon tai odottiko hän Jeesuksesta johtajaa, joka vapauttaisi kansan roomalaisten vallasta kuten monet muut odottivat? Viimeksi mainittu olisi voinut tarkoittaa loppua Sakkeuksen tuottoisalle elämäntyylille – ehkä hän halusi olla hyvissä väleissä mahdollisen uuden hallitsijan kanssa.

Joskus meillä on hengellinen tarve nähdä Kristus. Se voi tarkoittaa tarvetta löytää totuus tai tulla tuntemaan Jumala henkilökohtaisella tavalla. Emme välttämättä tunnista tätä tarvetta, ennen kuin olemme löytäneet etsimämme. Kun tulemme Kristuksen luokse, tunnistamme Hänet Vapahtajaksemme ja alamme seurata Hänen opetuksiaan, saatamme kokea elämässämme olleen tyhjyyden hävinneen.

Vapahtaja tuntee meidät

Oli toiveen takana mitä tahansa, se oli tarpeeksi harras, jotta Sakkeus varmisti mahdollisuutensa nähdä Mestari omin silmin. Sakkeus oli pienikokoinen, eikä olisi ylettynyt katsomaan tulijaa väkijoukon takaa. Ilmeisesti hän ei ollut saapunut paikalle hyvissä ajoin, jotta olisi ehtinyt ihmisjoukon etualalle. Sakkeus ratkaisi ongelman ripeästi suoraviivaisella toiminnalla – hän kiipesi metsäviikunapuuhun.

Metsäviikunapuu kasvaa silloisen Israelin alueella luonnonvaraisena. Se on kooltaan noin 15 metrin korkuinen, eli verrattavissa meidän ilmanalallamme keskikokoiseen vaahteraan. Toisaalta puuhun kiipeäminen oli ratkaisuna luonnollinen, mutta jotakin erikoista tapauksessa silti on.

Rikkaan miehen voisi olettaa olevan itseriittoinen ja pyrkivän välttämään naurunalaiseksi joutumista. Viikunapuun lehdet ovat melko kookkaat, ehkä Sakkeus luotti niiden suomaan suojaan ja arvioi pysyvänsä piilossa väkijoukon katseilta. Tai ehkä tuohon aikaan oli luontevaa nousta puuhun poimimaan muutamia viikunoita nälän yllättäessä, ainakin näin oli luvallista syödä satoa ohimennessään viljapellosta kuten apostolit tekivät toisaalla muistiin merkityssä tilanteessa.

Tai ehkä Sakkeus vain oli erikoislaatuinen mies, jolla oli vahva tahto nähdä Jeesus.

Hän kiipesi puuhun, joka oli tien varressa. Kristus oli tulossa tietä pitkin. Saavuttuaan puun kohdalle Jeesus nosti katseensa Sakkeukseen ja kutsui tämän alas puusta sanoen, että hän oli tulossa Sakkeuksen kotiin.

Minulle Kristuksen sanat ovat osoituksena tässä, että hän tietää ja tuntee meidät täysin. Tapaus muistuttaa toisesta miehestä, jonka Kristus kutsui viikunapuun luota. Hän tunnisti Natanaelissa miehen vailla vilppiä ja kertoi nähneensä hänet jo ennen kuin Filippus pyysi hänet mukaansa. Jeesus tuntee meidät jo aikaisemmasta olemassaolosta. Hän tietää keitä olemme ja mitä olemme elämällämme tehneet. Hän tuntee sydämemme, ymmärtää toiveemme ja kokemuksemme.

Ja Hän haluaa tulla luoksemme.

Usko Jumalan sanoihin

Uuden testamentin mukaan Sakkeus tuli ”kiireesti alas”. Hän ei koettanut piiloutua Kristukselta, epäillyt Hänen sanojaan tai keksinyt tekosyitä. Hän oli välittömästi valmis vastaanottamaan Kristuksen kutsun ja toimimaan sen mukaan. Raamatussa kerrotaan, että hän iloitsi saadessaan vastaanottaa Kristuksen luokseen.

Nämä yksinkertaiset sanat tekevät minuun vaikutuksen, koska ne osoittavat mielestäni Sakkeuksen uskon ja vilpittömyyden. Itse en aina välttämättä ole yhtä valmis vastaanottamaan Vapahtajan sanoja ja uskomaan sitä, mitä Hän haluaa minulle kertoa. Tuntiessani Vapahtajan kutsun toimia saatan järkeillä, ettei minulla ole aikaa, kykyjä tai koko ajatus oli vain oma päähänpistoni. Jos toimisin välittömästi kuten Sakkeus, saattaisin huomata Jeesuksen vaikutuksen vahvemmin elämässäni ja ehkä voisin iloita siitä, että saan olla Hänen lähettiläänsä muiden auttamiseksi.

Monesti yritän turvautua omaan ymmärrykseeni tai ainakin ympärilläni olevien henkilöiden mielipiteet vaikuttavat ajatuksiini. Jos Sakkeus olisi antanut muiden mielipiteiden vaikuttaa, hän olisi ehkä ajatellut, että Kristus oli tulossa tuomitsemaan hänet. Meidänkin voi olla kaikkein vaikeinta uskoa Jumalan rakkauteen itseämme kohtaan ja Hänen haluunsa antaa meille mahdollisuus tuntea rakkautta ja saada aikaan muutoksia parempaan omassa elämässämme.

Kristuksen vaikutus meihin

Toiset ihmiset paheksuivat Jeesuksen valintaa tuomiten Sakkeuksen syntiseksi mieheksi. Mutta Sakkeus teki välittömästi parannuksen ja lupasi hyvittää nelinkertaisesti vääryydellä ottamansa rahat, sekä antaa puolet omaisuudestaan köyhille. Kristus hyväksyi hänen parannuksen eleensä ja sanoi pelastuksen tulleen hänen perheensä osaksi, selvittäen samalla jälleen kerran, että Hänen tarkoituksenaan oli pelastaa ne, jotka pelastamista tarvitsivat.

Tarinan lopetus opettaa mielestäni paljon Jeesuksesta. Hän ei tuominnut Sakkeuksen toimintaa tai edes kommentoinut sitä mitenkään. Hän halusi vain tulla Sakkeuksen luo, mutta antoi Sakkeuksen itse valita vastaanottaa Hänet. Samoin Hän toimii meidänkin kanssamme. Hän haluaa olla lähellämme, jos annamme Hänelle siihen mahdollisuuden. Voimme tehdä sen esimerkiksi opettelemalla tuntemaan Hänet paremmin pyhien kirjoitusten avulla.

Vaikka Jeesus oli monissa tilanteissa opettaessaan väkijoukkoja hyvin suorasanainen syntiä vastaan, hän tuomitsi ihmisten vääriä tekoja hyvin harvoin ollessaan henkilökohtaisesti tekemisissä syntisen kanssa. Hän tietää, että me tiedämme, missä olemme tehneet väärin. Kun teemme Hänelle tilaa elämässämme, se vaikuttaa meihin.

Joskus vaikutus on välitön, kuten Sakkeuksen kohdalla, joka oli heti valmis muuttamaan tapojaan. Vanhassa testamentissa toiselta varastetun korvaukseksi oli annettava viedyn summan lisäksi viidennes, mutta Sakkeus oli valmis ylittämään tämän vaatimuksen ja maksamaan takaisin nelinkertaisesti.

Kristuksen vaikutus saa meissä aikaan halun tehdä hyvää, osoittaa rakkautta, toimia moraalisesti oikein ja omantuntomme mukaan. Hän ei pakota meitä tekemään muutoksia, vaan antaa meille kyvyn kohota korkeammalle ja jättää virheet taaksemme. Häneltä saamme halun ja voiman siihen. 

Artikkelin on kirjoittanut Paula Jarvis

Mikä sinun elämässäsi muuttuisi, jos luottaisit enemmän Jumalan rakkauteen? 

Tule keskustelemaan kanssamme hengellisyyteen liittyvistä aiheista Seuraa Kristusta Facebook-ryhmässä: