Rukoileminen.

Mitä ajatuksia sinulla heräsi, kun luit tuon sanan? 

Oletko ehkä joskus turhautuneena heristänyt nyrkkiä taivaalle ja ajatellut, ettei sinun lukuisista yrityksistäsi rukoilla ole ollut mitään hyötyä. Eihän niitä rukouksia kukaan kuule, eihän? Tai vaikka kuulisikin, miksi tuollainen suuri taivaallinen olento, joka kutsuu itseään Jumalaksi, välittäisi sinun mitättömistä rukouksistasi?

Tai ehkä olet ajatellut kokeilla rukoilemista, muttet ole vielä yrittänyt. Tai ehkä et edes näe syytä yrittää. 

Tai, ehkä, kuten minä, nautit aikoinaan rukoilemisesta suuresti, mutta nyt tuo tapa on syystä tai toisesta hiipunut. 

Jos yksikään näistä ajatuksista tuntuu tutulta, jatka lukemista!

Tartun tositoimiin

Selättääkseni rukousjumin päätin tarttua tositoimiin. Sitouduin viikon ajaksi rukoilemaan joka aamu heti herättyäni ja joka ilta ennen nukkumaan menoa. Tavoitteeni: Tahdon löytää rukoilemisesta taas iloa ja merkitystä. Viikon tehokkaan sitoutumisen jälkeen toivon tavan tarttuneen minuun niin, että se on juurtunut rutiineihini. Toivon löytäväni sitä kautta taas samanlaisen vankkumattoman yhteyden taivaaseen kuin aikaisemminkin. 

Miksi rukoilla?  

Pyhistä kirjoituksista voimme löytää monia syitä rukoilla. Tahdon tässä mainita kolme syytä sille, miksi rukoileminen kannattaa. Syitä on tietenkin useampiakin kuin kolme, kenties jopa yhtä monta kuin on rukoilijaa. Listaamani kolme opetusta valitsin siksi, että ovat minulle erityisen merkityksellisiä. Toivon, että sinäkin voit saada niistä innoitusta. 

  1. Rukouksiimme vastataan yksilöllisesti

Ensimmäinen syy, jonka tahdon nostaa esille, on ohjaus, jota voimme rukouksen kautta saada elämäämme. 

Nefi kirjoittaa seuraavin sanoin siitä, kuinka Herra vastaa rukouksiin:

”- – Herra Jumala valaisee ymmärryksen, sillä hän puhuu ihmisille heidän kielensä mukaisesti, jotta he ymmärtäisivät.” (2.  Nefi 31:3.)

Kuinka lohduttavaa tietää, että pyhiin kirjoituksiin on sisällytetty lupaus siitä, että Jumala vastaa rukouksiimme tavalla, jonka voimme varmasti ymmärtää! Vastausten saaminen ei tunnu aina helpolta, eivätkä ne toisinaan tule silloin kun itse toivomme. Voimme kuitenkin luottaa siihen, ettei Taivaan Isä anna meidän tehdä yhtäkään väärää valintaa varoittamatta meitä ensin. 

Mikäli sinua kiinnostaa kuulla lisää Jumalan tavasta puhua meille henkilökohtaisesti, voisit olla kiinnostunut tästä kirkon tuottamasta videosta. 

  1. Siunauksia käsiemme ulottuvilla

Toinen perustelu rukoilun puolesta löytyy Uudesta Testamentista Matteuksen evankeliumista.  

”Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan.” (Matt. 7:7.)

Meitä siis luvataan siunata, eikä meidän tarvitse tehdä muuta kuin kääntyä Herran puoleen. Aikamoinen lupaus, eikö olekin! Tämä jae on kantanut minua monina vaikeina aikoina, jolloin vain Jumalan puoleen kääntyminen rukouksessa on ollut avuksi. 

  1. Et voi olla tehnyt mitään niin väärää, ettet voisi rukoilla

Kolmanneksi haluan mainita edesmenneen Richard G. Scottin rakastavat sanat. Hän on lempeästi todennut, ettei meistä pitäisi koskaan tuntua siltä, ettemme ole tarpeeksi kelvollisia rukoillaksemme

Sillä ei ole väliä, mitä olet tehnyt. Tai kuinka monta kertaa olet epäonnistunut tai tehnyt virheen. Rakastava Taivaallinen Isämme haluaa aina kuulla, mitä sinulle kuuluu. Hän haluaa auttaa sinua ja olla rinnallasi. Hän ei kuitenkaan tunkeudu elämäämme väkisin, vaan odottaa sinun kutsuvan Hänet elämääsi. 

Rukousjumin selättäminen

Miten viikon mittainen rukouskokeiluni sitten sujui? Kirjasin ajatuksiani ylös päivä päivältä kokeilun edetessä. Viikon lopussa olin yllättynyt siitä, mitä olin oppinut. 

Maanantai

Viikko alkoi vauhdikkaasti. Puhtia tavoitteen suorittamiseen on vaikka millä mitalla, joten rukoushetkien muistaminen ei tänään tuottanut ongelmia, vaikka ennen kokeilua sitä kultakalan muistin omaavana jännitinkin. Halusin panostaa rukoushetkiini niin, että minulla olisi aikaa rukoilla ilman kiireen tuntua. Meille on vastikään tullut pieni koiranpenturiiviö, jonka vuoksi ajattelin oman ajan löytymisen olevan haastavaa. Onneksi ainakaan tänään niin ei käynyt, vaan sain rauhassa keskittyä rukouksiini. 

Tiistai

Muistin rukoukset tänäänkin. 😊 Pitkän tauon jälkeen huomaan rukoilemisen tuntuvan hieman vieraalta. Muistan aikaisemmin nauttineeni tuosta intiimistä hetkestä Taivaan Isän kanssa, jolloin sain avoimesti vuodattaa syvimmätkin ajatukseni hänelle, mutta nyt en oikein löydä entistä iloa niin tehdessäni. Olen vieraantunut Taivaan Isän kanssa puhumisesta liikaa. Voin vain toivoa, että löydän tuttuuden tunteen ja innon rukoilla takaisin tämän viikon aikana. 

Keskiviikko

Ehkä en osannut olla täysin avoin rukoillessani eilen, ja siksi vierastin sitä. Pyrin tänään kiinnittämään huomiota siihen, että todella sanon rukoukset sydämestäni. Päätin, että hyvä keino tähän on kiitollisuusrukouksen sanominen. Keskityin vain kiittämään Taivaallista Isää asioista, joilla Hän on minua ja perhettäni siunannut. Tällaisen pyyteettömän rukouksen sanominen tuntui hyvältä ja se auttoi minua avaamaan entisenkaltaista yhteyttä minun ja Jumalan välille.

Torstai

Nyt se tapahtui. Unohdin aamurukouksen. Huomasin unohdukseni puolen päivän tienoilla pyykkikonetta täyttäessäni, joten hiljennyin pitämään rukouksen siinä ja silloin. Onneksi Taivaan Isä kuulee rukouksemme, vaikkemme olisikaan optimaalisesti polvillamme ja kädet ristissä! Hän tuntee sydämemme ja kuulee rukouksemme riippumatta siitä, missä olemme tai mitä teemme. 

Perjantai

Huomaan, että rukoilusta on nyt tullut minulle paljon luonnollisempaa. Rukouksen sanominen on selkeästi alkanut juurtua aamu- ja iltarutiineihini, kuten toivoin. Rukoileminen ei myöskään tunnu enää kiusalliselta! Sen sijaan, että tuntisin kiusaantuneisuutta, avaan sydämeni Taivaalliselle Isälle mielelläni. 

Lauantai

Tänään oivalsin jotain sanoessani iltarukoustani: Keskittyessäni rukoukseen ja sitä kautta Taivaan Isän tahdon kuulemiseen olen valmiimpi hyväksymään Hänen tahtonsa. Huomaan, että Taivaan Isän tahdon hyväksyminen on ollut tällä viikolla minulle helpompaa. En ole enää yhtä ärtynyt, jos arki ei suju toivomallani tavalla. Uskallan uskoa siihen, että Taivaan Isä tietää, miltä päiväni näyttävät, ja että Hän osaa tehdä päivästäni paremman kuin itse osaisin. 

Sunnuntai

Viimeinen päivä rukouskokeilua! Minua jännittää nähdä, onko tapa rukoilla todella tarttunut, vai unohtuukohan se heti huomenna… Joka tapauksessa olen tyytyväinen siihen, miten tämä viikko sujui. Koen olevani hengellisesti vastaanottavaisempi ja avoimempi. Minulla on luottavaisempi olo, ja kaiken kaikkiaan tuntuu siltä, että arki on sujuvampaa. Tämä viikko on muistuttanut minua siitä, että sisällyttäessäni Jumalan elämääni olen onnellisempi. En halua unohtaa sitä taas. 

Miten voin boostata rukouskokemustani? 

Ehkä sinäkin innostut antamaan rukoilemiselle uuden mahdollisuuden. Mikäli niin käy, tahdon lopuksi ehdottaa sinulle muutaman keinon, joilla voit saada rukoushetkistäsi entistä enemmän irti. 

Kiitollisuusrukous, jonka mainitsin aikaisemmin, on oivallinen tapa löytää uutta näkökulmaa rukoilemiseen. Usein keskityn helposti pyytämään Jumalalta apua tai siunauksia minulle ja läheisilleni. Vaikka rukous onkin meille keinona pyytää Jumalalta apua, olen huomannut, että keskittyessäni rukouksissani kiittämään Jumalaa siunauksistani avun pyytämisen sijaan, mielialani kohoaa. Keskityn enemmän elämän tarjoamiin positiivisiin asioihin kuin vaikeuksiin, joiden kanssa tarvitsen apua. 

Rukouspäiväkirja on keino dokumentoida ajatuksia ja vaikutelmia, joita saamme rukoillessa. Muistan julkisuuden henkilön ja kirjailijan Al Carrawayn joskus sanoneen, että kun Taivaallinen Isä puhuu sinulle, sinun on parasta kirjoittaa se muistiin! 

Olen hankkinut tähän tarkoitukseen oman päiväkirjan, jota pidän yöpöydälläni. Kun rukoillessani koen saavani vastauksia, kirjoitan nuo ajatukset ylös. Tämä on auttanut minua aikamoisesti! Rukouspäiväkirjan avulla voin palata niihin tuntemuksiin, joita tunsin rukoillessani ja muistuttaa itseäni siitä, mitä Taivaallinen Isä toivoo minun tekevän tai oppivan.

Viimeiseksi haluan mainita, ettei olosuhteidesi tarvitse olla optimaaliset voidaksesi rukoilla. Voit rukoilla sydämessäsi missä tahansa oletkin. Oli se sitten bussinpenkillä istuessasi, kesken työpäivän tai vaikkapa tehdessäsi ruokaa nälkäiselle perheellesi, voit aina kääntyä Jumalan puoleen ajatuksissasi. Hän tuntee sinut ja kuulee rukouksesi, missä ikinä oletkin. 

Muista, että Jumala rakastaa sinua. Hän tietää, kuka olet. Ei ole olemassa syytä, miksi Hän ei haluaisi sinun kääntyvän Hänen puoleensa!

Artikkelin on kirjoittanut Nella Ihalmo

Mitä sinä haluaisit kertoa Jumalalle juuri nyt? 

Tule keskustelemaan kanssamme hengellisyyteen liittyvistä aiheista Seuraa Kristusta Facebook-ryhmässä: