Liityin Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkkoon 27. syyskuuta 2015 opiskellessani yliopistossa. Ennen sitä en ollut ollenkaan uskonnollinen ja epäilin monia asioita – kuten sitä, oliko Jumala todella olemassa. Nyt, viisi vuotta myöhemmin näen selvästi, miten hyvä taivaallinen Isä on ollut minua kohtaan koko elämäni ajan, jopa silloin, kun en ollut varma Hänen olemassaolostaan.

Kääntyminen Herran puoleen ja Hänen kirkkoonsa, Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkkoon, tuntui joskus vaikealta. Kamppailin sellaisten kysymysten kanssa, joita en koskaan ajatellut tarvitsevani kysyä ja tein uhrauksia, joita en koskaan uskonut tekeväni. Mutta kaiken epävarmuuden ja tietämättömyyden keskellä huomasin, että Vapahtaja on aina ollut valmis ja halukas auttamaan minua uskoni vahvistamisessa.

Apu uskoni vahvistamiseen on tullut minulle monin eri tavoin. Usein se on tullut löytämieni innoittavien sanojen muodossa, jotka vahvistavat uskoani ja luottamustani Vapahtajaan. Mutta voi olla haastavaa tietää, mistä etsiä vastauksia, kun Jumalaan luottaminen tuntuu oudolta tai jopa pelottavalta. Nämä lähteet ovat suosikkejani viimeisen kuuden vuoden ajalta siitä lähtien, kun tapasin lähetyssaarnaajat ensimmäisen kerran. Toivon, että nämä opetukset auttavat sinua tai jotakuta läheistäsi löytämään voimaa olla todella ”kääntynyt Herraan” (Al. 23:6).

1. “Elämäsi pelastaminen”

Ainoa syy, miksi kuulin Vanhin D. Todd Christoffersonin puheesta ”Saving Your Life, (suom. Elämäsi pelastaminen)”, oli kun ystäväni ystävä mainitsi sen, ja olen niin iloinen, että kuulin siitä.

Tässä kirkon koululaitoksen lähetyksessä Vanhin Christofferson kertoi oivalluksiaan Uuden testamentin kohdasta Matt. 16:24-25: ”Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ’Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä.”

Monille tämä kutsu Vapahtajalta voi olla sydäntä särkevä, koska se merkitsee rakkaiden ihmissuhteiden uhraamista. Olen ollut hyvin onnekas siinä suhteessa, että läheiseni ovat olleet ymmärtäväisiä ja kunnioittavia uskomuksieni suhteen, mutta ymmärrän, että kaikkien kohdalla ei ole niin. Vanhin Christofferson puhui suoraan niille, jotka kohtaavat epävarmuutta ihmissuhteissaan evankeliumin löytämisen jälkeen: ”Tavalla tai toisella teidän valtava rakkautenne Kristusta kohtaan on vaatinut niiden ihmissuhteiden uhraamista, jotka olivat teille rakkaita, ja te olette vuodattaneet monia kyyneliä. Silti rakkautenne ei ole vähentynyt, vaan te kannatte vakaasti tätä ristiä ja osoitatte, ettette häpeä Jumalan Poikaa.”

Vain muutamalla lauseella Vanhin Christofferson vahvisti eristävät ja vatsanväänteitä aiheuttavat tunteet, joita niin monet urheat kirkon käännynnäiset kokevat. Sitten hän antoi neuvoja siihen, miten siirtyä eteenpäin:

Todellisuudessa paras tapa auttaa niitä, joita rakastamme – paras tapa rakastaa heitä – on asettaa edelleen Vapahtaja etusijalle. Jos irrotamme otteemme Herrasta, koska tunnemme myötätuntoa kärsiviä tai ahdistuneita rakkaita kohtaan, niin me menetämme sen keinon, jolla olisimme voineet auttaa heitä. Jos kuitenkin pysymme lujasti juurtuneina Kristukseen kohdistuvaan uskoomme, olemme sellaisessa asemassa, että voimme sekä saada että tarjota jumalallista apua,” hän sanoi.

2. “Hänen armonsa on riittävä”

Kun opin lisää palautetusta evankeliumista, kamppailin kysymysten kanssa, jotka koskivat uskoa, tekoja ja armoa. Erityisesti mietin usein, miten sovitella eriävät mielipiteet Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon ja muiden kirkkojen välillä näistä aiheista. Halusin, että siinä kaikessa olisi järkeä, mutta kaikki asiat eivät yksinkertaisesti loksahtaneet paikoilleen haluamallani tavalla.

Sitten kuutelin Brad Wilcoxin Brigham Youngin yliopistossa pitämän puheen ”His Grace is Sufficient”. Hänen kuvauksensa lapsesta, joka kävi pianotunneilla, selvensi armoa koskevia kysymyksiäni, joita olin pohtinut jo kauan.

”Kristuksen järjestely kanssamme on verrattavissa äitiin, joka järjestää pianotunteja lapselleen. Äiti maksaa pianonsoiton opettajalle. Kuinka moni tietää, mistä puhun? Koska äiti maksaa velan kokonaan, hän voi pyytää lastaan tekemään jotain vastapalvelukseksi. Mitä se voisi olla? Harjoitella! Saako opettajan maksun siitä, että lapsi harjoittelee? Ei. Korvaako lapsen harjoittelu äidin maksun opettajalle? Ei. Harjoittelemalla lapsi osoittaa arvostavasta äidin uskomatonta lahjaa,” hän selittää.

Yrityksissäni kasvattaa uskoani Jeesukseen Kristukseen ja tehdä parannusta, en voinut kuin pohtia, olisiko Vapahtajan rakkaus ja hyväksyntä ehdollista ja riippuvainen onnistumisestani. Mutta Veli Wilcoxin todistus muutti kaiken: ”Ei, emme ansaitse taivasta. Me opimme taivasta.” Ja se tuntui saavutettavalta ja jopa vaalittavalta asialta.

3. Alma 32

Suurimman osan elämästäni olin epävarma siitä, oliko taivaallinen Isä todella olemassa. Kun sitten aloin opiskelemaan palautettua evankeliumia, tuntui siltä kuin olisin aloittanut nollasta. Minulla ei ollut hajuakaan siitä, miten kehittää ja pitää yllä vahvaa uskoa Vapahtajaan. Itseasiassa, ajatus uskosta tuntui minulle täysin sokealta ja vieraalta. Mutta Mormonin kirja osoitti minun olevan väärässä.

Yksi ensimmäisistä lähetyssaarnaajien antamista lukutehtävistäni oli Alman kirjan luku 32 Mormonin kirjasta. Se muutti elämäni. Olin aloitteleva tieteilijä lukiessani sanat: ”Mutta katso, jos te heräätte ja herätätte kykynne, jopa niin että kokeilette sanojani, ja osoitatte vähäsen uskoa, niin, vaikka ette voisi enempää kuin haluta uskoa, antakaa tämän halun tehdä työtä itsessänne, kunnes uskotte sillä tavalla, että voitte antaa sijaa osalle sanoistani” (Al. 32:27). Kokeilu? Se oli musiikkia korvilleni.

Biologian opiskelijana tiesin kaiken kokeiden tekemisestä. Kokeen tekeminen vaatii tervettä järkeä, ongelmanratkaisutaitoja, oppimista yrityksen ja erehdyksen kautta ja tiettyjen muuttujien harkitsevaa tarkkailua. Siinä ei ole mitään sokeaa. Ennemminkin se rohkaisee pitämään silmät auki ja käyttämään kaikkia kykyjä. Joten ensimmäistä kertaa elämässäni uskominen Jeesukseen Kristukseen tuntui asialta, jota pystyin tekemään.

Luen yhä Alman kirjan lukua 32, kun minusta tuntuu, että uskominen Jeesuksen Kristukseen tuntuu vaikealta. Alman opetukset antavat hengelliset raamit, jotta voit aloittaa siltä tasolta, jolla olet.

Voit pyytää Mormonin kirjan paikallisilta lähetyssaarnaajilta. Se löytyy myös kirkon nettisivuilta ja Evankeliumiaiheinen kirjasto -sovelluksesta.

4. Lujana uskossa

Minusta evankeliumin opiskeleminen tuntui melko samalta kuin uuden kielen opiskeleminen. Vastaan tuli niin paljon sanoja ja käsitteitä, joita minun oli vaikeaa ymmärtää. Matkani alkuvaiheessa rakas ystäväni antoi minulle kirjan Lujana uskossa: Evankeliumin hakuteos.

Minusta se on vähän niin kuin tietosanakirja evankeliumiin liittyvistä asioista, joista haluat tietää, mutta et ehkä uskalla kysyä keneltäkään. Se on täynnä ytimekkäitä määritelmiä ja selityksiä aiheista kuten vapaa tahto, endaumentti, vaarna ja Siion.

Aina kun vastaani tuli jotain, mitä en ymmärtänyt pyhistä kirjoituksista, etsin sen Lujana uskossa -kirjasta. Se lisäsi itseluottamustani. Se auttoi minua myös tuntemaan rauhaa kaikista oppimistani asioista.

Lujana uskossa: Evankeliumiaiheinen hakuteos on saatavilla Evankeliumiaiheinen kirjasto -applikaatiossa ja kirkon sivuilla. Voit myös ostaa kirjaversion.

5. ”Älkää suhtautuko kevytmielisesti pyhiin asioihin”

Katsoin ensimmäisen yleiskonferenssini lokakuussa 2014. Muistan, miten ystävieni antamat neuvot ennen ensimmäistä kokousta supistuivat yhteen tosiasiaan: yleiskonferenssin sanomat ovat räätälöityjä meille jokaiselle henkilökohtaisesti, koska ne ovat Jumalan innoittamia. Minusta se oli ihmeellistä. Menin yleiskonferenssiin valmistautuneena täydellisellä optimismilla, kynällä ja muistikirjalla, valmiina saamaan vastauksia.

Mutta oli täysin valmistautumaton tuntemaani iloon, kun kuuntelin Vanhin Larry S. Kacherin puheen ”Älkää suhtautuko kevytmielisesti pyhiin asioihin”. Hän kertoi omasta kääntymyksestään ja kokemistaan odottamattomista vaikeuksista. ”Kaikki oli minulle uutta. Toisinaan tunsin olevani eksyksissä ja hämmentynyt. Sekä ystävät että perheenjäsenet esittivät kysymyksiä ja aiheuttivat haasteita”, hän sanoi.

”Minun oli tehtävä valinta. Jotkin heidän kysymyksistään herättivät minussa epäilystä ja epävarmuutta. Tämä valinta oli tärkeä. Mistä etsisin vastauksia? Oli monia, jotka halusivat saada minut vakuuttuneeksi teideni erheellisyydestä. Se oli kuin ristiaallokko, joka päättäväisesti kuljettaisi minut kauas siitä rauhallisesta virtauksesta, josta oli tullut suurenmoinen onnen lähde. Opin hyvin selvästi periaatteen, jonka mukaan ”kaikessa on vastakohtaisuutta”. Opin myös, että minun on tärkeää toimia itse omasta puolestani, eikä jättää tahdonvapauttani toisten käsiin.”

Vanhin Kacher ei tuntenut minua, mutta hän tiesi täsmälleen, millaista minulle oli kohdata kysymyksiä ja saada niihin vastauksia. Mistä hän tiesi, että hänen tulisi puhua juuri tästä asiasta? Mistä hän tiesi, että minä olisin kuuntelemassa?

Ei hän tiennytkään. Mutta hän seurasi Herraa, joka on aina tiennyt kaikki huolenaiheeni ja suruni.

Vanhin Kacher jatkoi: ” Kysyin itseltäni: ”Miksi kääntyisin pois sellaisesta, mikä on tuonut minulle niin suurta lohtua?” Kuten Herra muistutti Oliver Cowderya: ’Enkö minä puhunut asiasta rauhaa sinun mieleesi?’ (OL 6:23) Minun kokemukseni oli ollut samanlainen. Siksi käännyin yhä suuremmalla sitoumuksella rakastavan taivaallisen Isän puoleen, pyhien kirjoitusten puoleen sekä luotettavien ystävien puoleen.”

Kun kuuntelin Vanhin Kacherin neuvoja ja todistusta, seuraavat askeleeni olivat valaistuneet ja sydämeni tuntui siltä, että sitä oli kuultu. Tiesin, että Jumala tiesi ajatukseni ja kysymykseni, jotka pitivät minua hereillä öisin.

Monet puheet ovat samankaltaisia. Monet yleisauktoriteetit ovat liittyneet kirkkoon vanhemmalla iällä ja ovat kokeneet haasteita. Mutta Vapahtaja tuntee meidät parhaiten. Kun valmistaudut seuraavaan yleiskonferenssiin, ehkä huomaat, että joku sanoma onkin suora ja tarkka vastaus ongelmiisi.

6. “Yhdistävä side”

Yrittäessään lohduttaa ja vahvistaa minua, monet ystäväni sanoivat, että olin pioneeri – että päätökseni oppia ja elää palautetun evankeliumin mukaan oli uraauurtavaa ja vaikuttaisi tuleviin sukupolviin. Myönnän, että minun oli vaikea ymmärtää, mitä he sanoivat. Useimmiten tunsin itseni vain uupuneeksi. En todellakaan tuntenut olevani sankari.

Mikään ei ole kehittänyt itsetuntoani ja näkökulmaani iankaikkisesta arvostani niin paljon kuin Vanhin David Bednarin puhe ”Yhdistävä side” maailmanlaajuisessa hartaustilaisuudessa vuonna 2017.

Vanhin Bednarin puhe perustui tähän presidentti Gordon B. Hinckleyn oivallukseen: ”Sanon teille niin voimakkaasti kuin pystyn: Älkää tulko heikoksi lenkiksi sukupolvienne ketjussa. Tulette tähän maailmaan mukananne ihmeellinen perintö. Olette lähtöisin suurista miehistä ja naisista, urheista ja rohkeista miehistä, saavutusten ja valtavan uskon naisista. Älkää koskaan tuottako heille pettymystä. Älkää koskaan tehkö mitään, mikä heikentäisi ketjua, josta te olette yksi olennainen osa.”

Vanhin Bednar todisti: ” Teille, jotka olette ensimmäisen polven kirkon jäseniä: se alkaa teistä! Te olette pioneereja sekä esivanhemmillenne että jälkeläisillenne. Kuolleet sukulaiset, jotka ovat eläneet ennen teitä sukupolvienne ketjussa, rukoilevat apuanne, ja ne, jotka tulevat jälkeenne, luottavat uskollisuuteenne. Teillä on todellakin voima tulla vahvaksi yhdistäväksi siteeksi. Muistakaa, että se alkaa teistä. Ja Herran avulla te pystytte siihen.”

Kun kuuntelin hänen sanojaan, en voinut muuta kuin nostaa leukani ylös ja hymyillä, koska ymmärsin, että jokaisella kokemallani vaikeudella oli merkitystä – paljon suuremmista syistä kuin minä itse. Vaikka en ole varma siitä, ottavatko minun jälkeeni tulevat evankeliumin vastaan, ajatus siitä, että minun päätöksilläni voi olla pysyviä vaikutuksia, on kaunis.

7. ”Don’t Miss This” -videot (Uusi Testamentti)

Kuulin ”Don’t Miss This” -videoista lähetystyöni loppupuolella. Minusta tuntui, että ne voisivat olla hyödyllisiä, mutta en tajunnut, miten mullistavia ne olisivat. Näissä videoissa Emily Belle Freeman ja David Butler jakavat viikoittain oivalluksiaan Tule ja seuraa minua -oppiaineistosta. Aloin katsoa videoita joka viikko ja tunsin sitten innoitusta katsoa sivuston kaikki Uuteen Testamenttiin liittyvät videot, jotka olivat jääneet katsomatta, kun olin lähetystyössä.

Se oli ehkä elämäni paras hengellinen kehotus, jonka mukaan olen toiminut.

Matkallani kohti kastetta, tulin tuntemaan Jeesuksen Välimiehenä. Matkallani kohti lähetystyöpalvelusta, tulin tuntemaan Jeesuksen Vapahtajana. Ja kun katsoin Uuden Testamentin videot, tulin tuntemaan Jeesuksen rakkaimpana Ystävänäni.

Tuo ymmärrys johti syvempään ja täydempään kääntymykseen kohti Kristusta kuin mikään aiemmin kokemani. Minulle oli erityistä kokea ensin Hänen pelastuksensa suloisuus, sitten Hänen kykynsä jalostaa ja puhdistaa ja sitten Hänen lempeä ystävällisyytensä.

Opin, että Hän ei ainoastaan halunnut parantaa spitaalia sairastavaa miestä, vaan myös koskettaa häntä – miestä, joka oli eristyksissä sairautensa vuoksi ja jota ei oltu ehkä kosketettu vuosiin (Mark. 2:40-41). Opin, että Jeesus näki suoraan lähteellä olevan naisen sosiaalisten leimojen ja pinnallisten tarpeiden läpi ja päätti parantaa hänen sydämensä (Joh. 4:3-29). Opin Hänen väsymättömästä kärsivällisyydestään, kun Hän opasti Pietaria ystävällisesti kerran toisensa jälkeen (Joh. 21:15-17).

Hänen lempeä myötätuntonsa kosketti minua. Ymmärsin, että Hän halusi mennä epätäydellisten ja rikkinäisten ihmisten luokse. Hän ei ainoastaan tehnyt ihmeitä, Hän teki ihmeitä parhaalla mahdollisella tavalla jokaiselle osalliselle henkilölle. Hän kulki ajattelevaisesti ylimääräisen virstan halukkaasti ja epäröimättä. Tunsin ja uskoin, että Hän tekisi samoin minun kohdallani, kun opiskelin Uutta Testamenttia Emilyn ja Davidin kanssa.

Siinä oli minulle enemmän kuin tarpeeksi, jotta voin tehdä parannusta innokkaasti ja iloiten. Mutta se, mikä koskettaa minun sydäntäni, ei välttämättä kosketa sinun sydäntäsi. Herra johtaa sinut kaiken tarvitsemasi äärelle. Rohkaisen sinua etsimään sellaisia asioita, jotka saavat sydämesi laulamaan Vapahtajasta.

 

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu ldsliving.com-sivustolla nimellä 7 things that have helped me as a convert to the Church”.

Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company