Mitä vaaditaan, että perhe voisi uudistaa itsensä? Voiko se olla kuin uudistaisi kodin tai huoneen? Me uudistimme kotimme kolmessa viikossa. Voiko perheen uudistaa yhtä nopeasti? Vastaus on kyllä. Olen nähnyt sen tapahtuvan uudelleen ja uudelleen vähemmässä ajassa kuin mitä meillä kesti uudistaa eräs huone viime joulukuussa.

Viimeisten seitsemän vuoden ajan perheemme on halunnut uudistaa keittiön ja olohuoneen alueen kotonamme. Erityisesti lattia oli kamala ja siitä piti päästä eroon. Lattia on huoneen perusta ja se joko luo tai pilaa tilan. Lattia meni siihen pisteeseen, että pyytelin säännöllisesti anteeksi, miten huonolta se näytti. Tiesin koko huoneen olevan huono ja tarvitsevan uudistamista, mutta tuntui siltä kuin lattian syyttäminen oli aiheellista.

Kolmessa viikossa kaikki muuttui. Heti kiitospäivän jälkeen perheemme alkoi purkaa osaa kodistamme, jossa olimme asuneet 18 vuotta. Kolmen viikon hajottamisen, uudelleen järjestämisen ja rakentamisen jälkeen näytti siltä, kuin Peckin perhe olisi muuttanut.

Miettiessäni tätä kodin uudistamisprojektia huomaan, että mitä teimme kodillemme ei eroa siitä, mitä jokaisen perheen täytyy tehdä muuttuakseen siitä, miten he tällä hetkellä elävät ja kommunikoivat, itsenäiseksi perheeksi, joka kommunikoi tehokkaasti ja on yhtenäinen.

5 askelta perheesi uudistamiseen

 

1. Pura ja heitä pois

Vanhat ja hyödyttömät osat huoneesta täytyy huomata ja poistaa ennen kuin huone voidaan uudistaa.

Sama pätee perheeseen, kun he uudistavat suhteita toisiinsa. Perheen tulisi miettiä, millainen perhe he haluavat olla. Sitten heidän tulisi huomata tekemänsä asiat, jotka estävät heitä saavuttamasta tavoitteensa. Kun perhe tietää, mitä haluaa ja mikä seisoo sen tiellä, on aika poistaa ongelmia tuottava käytös ja korjata se tehokkaammilla ja paremmin toimivilla taidoilla ja käytöksellä.

 

2. Lattiat ja perustukset

Onnellinen äiti ja lapsiKaikki huoneessa lepää lattian päällä. Lattia pitää kaiken kasassa ja tuo pysyvyyttä, kestävyyttä, toiminnallisuutta sekä yhtenäisyyttä kaikelle kalustolle.

Samalla tavoin perhesuhteissa perheen jakamat perustoimintaperiaatteet ja tulkinnat ovat perustana heidän vuorovaikutuksessaan ja suhteissaan. Perheen uskonnolliset näkemykset, moraalit, arvot ja prioriteetit ovat perheelle tärkeiden periaatteiden alku. Esimerkiksi perhe voi uskoa kunnioituksen periaatteeseen, joka johtuu heidän ymmärryksestään perheen rooleista, jotka ovat heidän uskonnollisten näkemystensä määrittämiä.

Jos perhe haluaa olla itsenäinen, heidän täytyy ymmärtää, mitä itsenäisyys on. Muita perustavia käsityksiä ovat käsitys siitä, mitä varten perhe on sekä millaisia roolien perheessä tulisi olla ja miksi. Ehkäpä kaikista olennaisin periaate perheykseyden ymmärtämiseksi on tieto siitä, mihin ykseys perustuu ja kuinka se vaikuttaa perheen onnellisuuteen. Perhe ei voi toimia kunnolla ilman tietoa siitä, keitä he ovat, minne he ovat menossa ja miksi.

 

3. Tilan uudelleenmääritys

Kun poistimme elintilastamme turhat osat, huomasimme kaappien olevan vielä hyviä. Mutta niiden järjestys ei oikein toiminut. Otimme kaapit, paloittelimme ja järjestimme ne uudelleen sekä lisäsimme muutaman kaapin tehdäksemme tilasta toimivamman.

Perheillä voi olla hyviä elementtejä kuten perhetapaamiset tai säännölliset perhetoiminnat ja rutiinit. Mutta ne saattavat tarvita uudelleen järjestämistä ollakseen tehokkaampia. Joskus perheen ei tarvitse uudistaa kaikkea tavoissaan kommunikoida. Heidän vain tarvitsee lisätä muutama uusi elementti ja muuttaa se, mitä he tekevät, toimivammaksi ja perheen tavoitteiden mukaiseksi. Perhetapaamiset ja toiminnat kuten kommunikointi ja ongelmanratkaisun rakenteet voidaan aina analysoida ja sopeuttaa niin, että perhe-elämästä tulee mukavampaa ja määrätietoisempaa.

 

4. Toimivat osat täytyy päivittää

Tiskipöytä, pesuallas, hana, kirjahyllyt, kodinkoneet ja muut huoneen toimivat osat piti päivittää ja vaihtaa, koska ne eivät enää auttaneet meitä suorittamaan haluamiamme asioita kotonamme.

Kun perhe omaksuu uuden kommunikointi- tai ongelmanratkaisutavan, perhe päivittää olennaisesti toimivia osia. Perheessä tapahtuva kommunikointi on missä kaikki työ tapahtuu. Jos perheen taidot tai keinot eivät toimi, perhe tuntee olevansa tehoton ja polkevansa paikallaan. Tietysti uusien taitojen toimimaan saaminen vie vähän enemmän aikaa ja energiaa, mutta kuten uudet kodinkoneet ja uusi pesuallas, se on sen arvoista!

 

5. Huoneen ulkonäkö ja tunnelma

Halusimme uudistetun huoneemme tuntuvan kuin kokonaan uudelta talolta. Siksi valitsimme uudet värit seiniin ja kaappeihin, uudet valaisimet ja kaluston. Uudet värit ja kalusteet toivat koko alueeseen uuden tunnelman. Tällä uudella tunnelmalla oli mahtava vaikutus. Kaikki perheessä haluavat varjella tuota tunnelmaa, joten he luonnollisesti pitävät alueen siistinä ja mukavan tuntuisena.

Kun perhe haluaa uudistua, yksi oikaisua tarvitsevista avaintekijöistä on perheessä vallitseva tunnelma tai se miltä heistä tuntuu ollessaan yhdessä. Yksi henkilö voi muuttaa koko perheen tunnelman. Tunnelman tietoinen suunnittelu ja sen varmistaminen, että perheen käyttämä kommunikointi tukee suunnitelmaa luo paikan, jonne perhe ja ystävät haluavat kokoontua, koska se tuntuu niin lämpimältä ja mukavalta.

Onnellinen perhe poseeraamassa

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Nicholeen Peck ja se on julkaistu osoitteessa ldsmag.com. Artikkelin on suomentanut Hanna-Martta Maljanen.