Yli 16 miljoonaa aikuista Yhdysvalloissa koki ainakin yhden masennusjakson viime vuoden aikana . Suomalaisista joka viides sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Et siis todellakaan ole yksin.

Suuri haaste monelle

Kolme vuotta sitten Vanhin Jeffrey R. Holland piti puheen ”Kuin särkynyt ruukku” lokakuun 2013 yleiskonferenssissa, tarkoittaen niitä, jotka kärsivät masennuksesta.

”Minulla oli tunne jo kauan aikaa sitten, että se on hyvin suuri ongelma, vaihtelevasti vakavista tapauksista vähemmän vakaviin, mutta hyvin monet ihmiset kamppailevat tämän asian kanssa. Saan noita vaikutelmia, samoin kuin muutkin veljet saavat, kun rukoilemme yleiskonferenssipuheidemme aiheista,” Vanhin Holland sanoi. ”Tiesin vain, että jossakin vaiheessa, jonakin päivänä, halusin pitää tuon puheen ja odotin, kunnes mielestäni aika oli oikea.”

Puheessaan Vanhin Holland kertoi henkilökohtaisen tarinan siitä, kun hän sairastui itse tähän hyvin todelliseen sairauteen:

Yhdessä vaiheessa avioliittoamme, kun taloudelliset huolet ja valtava uupumus koettelivat samanaikaisesti, koin psyykkisen iskun, joka oli yhtä odottamaton kuin se oli todellinen. Jumalan armon ja perheeni rakkauden avulla kykenin edelleen toimimaan ja jatkamaan työntekoa, mutta kaikkien näiden vuosien jälkeenkin tunnen edelleen syvää myötätuntoa muita kohtaan, joita sellainen synkkyys, jossa itse olin, koettelee kroonisemmin ja syvemmin.

Uusi Video

Mormon Channel julkaisi Vanhin Hollandin vilpittömään puheeseen pohjautuvan uuden videon, jossa eri henkilöt jakavat omia kokemuksiaan kamppailusta masennusta vastaan ja toivon löytämisestä Kristuksen sovituksen kautta.

Masennus ja mielen sairaudet ovat aivan yhtä todellisia kuin fyysiset sairaudet.

Eräs mies kertoi videossa: ”Minusta tuntui kuin pimeys olisi maannut päälläni. Se oli todellinen, yhdeksän kuukautta kestänyt helvetti, jonka aikana koin puhdasta pelkoa, pimeyttä ja tuskaa, jollaisia en ollut koskaan kokenut aikaisemmin.”

Toivoa on aina

Kuitenkin, kuten fyysiset sairaudet, mieli- ja tunneperäiset sairaudet voidaan parantaa yhtälailla.

Vanhin Holland kirjoitti Facebook-sivullaan:

”Tulimme maan päälle kohtaamaan kuolevaisuuden ongelmia koettelemusten, houkutusten, sairauden ja kuoleman muodossa. Meille on tärkeää kokea henkilökohtaisia taisteluja, koska vastakohtaisuus on keskeinen osa Isän suunnitelmaa. Varmastikin jokainen kokee joskus sellaisen tilanteen, kun he sanovat: ’En enää koskaan voi olla onnellinen.’”

”No, meistä tulee taas onnellisia. Se on myös osa suunnitelmaa. Se on sen olennainen osa. Sinnitelkää ja toivokaa. Älkää koskaan menettäkö uskoanne taivaalliseen Isään, joka rakastaa teitä enemmän kuin voitte ymmärtää. Älkää koskaan, ikinä epäilkö Hänen rakkauttaan teitä kohtaan. Pitäkää kiinni sovituksesta. Uskokaa ihmeisiin. Kun olette tehneet kaiken voitavanne, kestäkää loppuun asti. Ja muistakaa, toivo ei ole koskaan mennyttä.”

Hän lupaa, että Jumalan armo on riittävä, ja että kaikki särkynyt tehdään ehjäksi, jos pyrimme Hänen luokseen. Toivoa on aina.

Kirkko julkisti myös uuden sivun mielenterveyden häiriöistä sivustolla lds.org: ”Living with Mental Illness.”

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Sugene Lee ja se julkaistiin osoitteessa lds.net. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.