Olitpa sitten intohimoinen historioitsija tai vain yksinkertaisesti utelias, olet todennäköisesti kerännyt kohtuullisen määrän tietoa tärkeistä tapahtumista kirkon historiassa. Mutta luulitpa tietäväsi nämä tarinat kuinka hyvin tahansa, on olemassa yllättävä määrä kiehtovia faktoja, jotka olet kenties jättänyt huomiotta. Tässä mielenkiintoinen tarina koskien näkyä kolmesta kirkkauden asteesta.

Profeetta Joseph Smith omaksui välittömästi Oppi ja liitot -kirjan luvussa 76 kuvatun saamansa näyn opetukset. Valitettavasti toisilla kirkon jäsenillä oli vaikeuksia sulattaa tuon näyn universalistinen luonne sekä sen auliit ehdot koskien pelastusta, joka kattaisi kaikki paitsi kaikkein paatuneimmat synnintekijät. Brigham Young muisteli: ”Jotkut luopuivat, sillä Jumala ei aikonut lähettää pakanoita ja pienokaisia ikuiseen kuritukseen, vaan Hänellä oli pelastuksen sija, aikanaan, kaikille ja Hän siunaisi vilpittömiä, hyveellisiä ja rehellisiä, kuuluivatpa he mihin kirkkoon tahansa tai eivät. Se oli uusi oppi tälle sukupolvelle ja moni kompuroi siihen.”

Brigham Youngin nuorempi veli, Joseph Young, oli huolestunut: ”Kun luin iankaikkisen maailman eri kirkkauksia koskevista näyistä, en voinut alkuun uskoa sitä. … Miksi Herra pelastaisi kaikki!”

Sekä Orson Pratt että John Murdock kirjoittivat erään kirkon jäsenen julistaneen tämän ilmoituksen olleen Saatanasta ja ”uskovan sitä yhtä paljon kuin hän uskoi paholaisen tulleen ristiinnaulituksi”. Vanhimmat Pratt ja Murdock yrittivät auttaa tuota veljeä ymmärtämään tätä palautettua iankaikkisuuksien oppia, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Joseph Smith myönsi tämän ilmoituksen teologian saattavan olla ylivoimaisen häkellyttävää uusille käännynnäisille, jotka olivat kasvaneet kuunnellen muiden kristillisten kirkkojen ”taivas ja helvetti” -oppeja. Hän ohjeisti lähetyssaarnaajia Englannissa ”pidättäytymään tiukasti evankeliumin ensimmäisissä periaatteissa ja pysymään hiljaa kokoamisesta, näystä ja Oppi ja liitot -kirjasta, kunnes tulisi aika, jolloin työ olisi täysin varmalla pohjalla ja Henki selvästi ilmoittaisi toimimaan toisin.”

 

Tämän artikkelin ovat alun perin kirjoittaneet Casey Paul Griffiths, Susan Easton Black ja Mary Jane Woodger ja se on julkaistu ldsliving.com-sivustolla nimellä ”Why the 3 Degrees of Glory Sparked So Much Controversy for Early Members”.

Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company