Kysymys

Arvon Vaari,

Kun on kyse siunausten antamisesta sairaille ja ahdistetuille, niin kysymykseni on: kuinka kauan pyhitetty öljy on ollut osana siunauksenantoa? Onko näin tehty jo ensimmäisestä taloudenhoitokaudesta lähtien, vai onko se tullut osaksi käytäntöämme evankeliumin palauttamisen jälkeen? Kiitos vastauksestasi etukäteen! Arvostan vastauksiasi, kun luen niitä usein täältä.

-Matias

 

Vastaus

Hei Matias,

Hyvä kysymys. Pyhitetyn öljyn käyttö juontaa juurensa aikaan kauan ennen evankeliumin palauttamista meidän taloudenhoitokautenamme.

Katsotaan ensiksi Vanhaa testamenttia. Kolmannen Mooseksen kirjan luvun 21 jakeissa 10-12 kerrotaan, että siunattavan henkilön pään voitelun pyhällä öljyllä suoritti ylipappi.

Seuraava pyhien kirjoitusten kohta löytyy kohdasta Markuksen evankeliumi 6:13:

”He karkottivat monta pahaa henkeä sekä voitelivat äljyllä sairaita ja paransivat heidät.”

Uudessa Testamentissa voit löytää myös kohdan Jaakobin kirje 5:14:

”Jos joku teistä on sairaana, kutsukoon hän luokseen seurakunnan vanhimmat. Nämä voidelkoot hänet öljyllä Herran nimessä ja rukoilkoot hänen puolestaan,”

Kertomus laupiaasta Samarialaisesta on esimerkki öljyn symboliikasta. Luukkaan evankeliumissa 10:34:

”Hän meni miehen luo, valeli tämän haavoihin öljyä ja viiniä ja sitoi ne. Sitten hän nosti miehen juhtansa selkään, vei hänet majataloon ja piti hänestä huolta.”

Kuten näistä esimerkeistä näet, me Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon jäseninä jatkamme pyhitetyn öljyn käyttämistä aivan kuten sitä on käytetty Uuden testamentin aikoina.

-Vaari

 

Artikkeli on julkaistu alun perin Ask Gramps -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Teemu Hokkanen.