Kysymys
Hei!
En ole Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon jäsen. Minulla on kuitenkin kysymys, johon olisi mukava saada vastaus. Vaikuttaa siltä, että kun katsoo kirkkorakennuksia, kirkon kirjamateriaalia ja jäseniä, missään ei näy ristiä. Mistä tämä johtuu? Minulle on kerrottu useita kertoja, että syynä on sen merkitys kuoleman symbolina. Siitä huolimatta ristin poissaolo on minusta silmiinpistävän hämmentävää. Eikös Jeesus voittanut kuoleman? Eikö tilanteenne muistuta esimerkiksi kuuluisaa Alamon kirkkorakennusta?
Joni
Vastaus
Arvon Joni,
Kiitos kysymyksestä. Eräässä puheessa Vanhin Gordon B. Hinckley (kirkon 15. presidentti) selitti asian seuraavalla tavalla:
Arizonan tempplillä pidettiin hiljattain avointen ovien päivä. Jonkin aikaa kestäneiden remonttitöiden jälkeen lähes neljännesmiljoona ihmistä näki temppelin kauneuden sen sisäpuolelta vieraillessaan siellä. Monet papit eri kristinuskoista oltiin kutsuttu paikalla erikoisvieraiksi avointen ovien ensimmäiselle päivälle, ja monet heistä saapuivat paikalle. Oli minun etuoikeuteni puhua heidän kanssaan ja vastata heidän kysymyksiinsä opastetun kierroksen lopussa. Kerroin heille, että minulle olisi ilo vastata kysymyksiin, joita heillä saattaisi nousta mieleen. Moni heistä esitti kysymyksiä. Yhden näistä kysymyksistä esitti eräs protestanttinen pappi.
Hän sanoi: “Olen nyt kulkenut koko tämän rakennuksen läpi, joka kantaa Jeesuksen Kristuksen nimeä, mutten ole nähnyt missään ristiä, kristinuskon symbolia. Olen huomannut myös, etteivät mitkään muutkaan kirkkonne rakennuksista kanna ristiä. Miksi sitten sanotte uskovanne Jeesukseen Kristukseen?”
Minä vastasin: “En halua loukata ketään kristittyä veljeäni, joiden kirkkorakennuksissa, katedraaleissa, alttareilla, kappeleissa, vaatteissa ja pyhissä kirjoissa on risti. Mutta meille, risti on kuolevan Kristuksen symboli, meidän sanomamme julistaa elävää Kristusta.
Silloin hän kysyi: “Jos ette käytä ristiä, niin mikä on uskontonne symboli?”
Vastasin, että kirkkomme jäsenten elämistä on tultava ainoa merkityksellinen ilmaus uskostamme, ja että siten jäsenet symboloivat jumalanpalvelustamme.
-Vaari
Artikkeli on julkaistu alunperin AskGramps-sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Teemu Hokkanen.