Siitä lähtien kun Joseph Smith on saanut vihapostia, on ilmoilla ollut ajatus, että kuolemamme jälkeen uskolliset mormonit ”saavat oman planeettansa”. Et välttämättä ole ollut asianmukaisesti valmistautunut vastamaan sinulle esitettyihin kysymyksiin, mutta pelko pois, hoidamme tämän asian pois päiväjärjestyksestä juuri nyt, juuri tässä.

Uskovatko mormonit todella saavansa oman planeetan kuolemansa jälkeen?”

Lyhyt vastaus

Ei siinä mielessä kuin sinä ehkä ajattelet.

Pitkä vastaus

Tarkastellaanpa ensin tähän kysymykseen liittyvää ongelmaa. Luulen kysyjän usein lähestyvän tätä kysymystä varsin toisenlaisesta kontekstista kuin siihen vastaava kirkon jäsen.

Onko totta, että kuolemamme jälkeen saamme kirmata iankaikkisuuden ikiomassa planeetan kokoisessa suklaatehtaassamme? Kenties siellä on jäätelövuori ja hyytelöstä tehty kuu, jota voi käyttää pomppulinnana?

Mormonien uutishuoneen englanninkielinen sivusto sanoo suoraan niin kuin asiat on:

”Tätä asiaa ei opeteta mormonien pyhissä kirjoituksissa eikä se ole kirkon oppi. Tämä väärinymmärrys kumpuaa spekuloivista kommenteista, jotka eivät heijasta pyhien kirjoitusten opetuksia. Mormonit uskovat, että olemme kaikki Jumalan poikia ja tyttäriä ja meillä kaikilla on potentiaalia kasvaa niin tämän elämän aikana kuin sen jälkeenkin tullaksemme taivaallisen Isämme kaltaisiksi (ks. Room. 8:16-17). Kirkko ei väitä eikä ole koskaan väittänyt täysin ymmärtävänsä kaikkia yksityiskohtia Kristuksen sanoista ’Minun Isäni kodissa on monta huonetta’ (Joh. 14:2).”

Tuosta näkökulmasta vastaus on täysin perätön. Pienenä viitteenä, tässä ensimmäinen pyhien kirjoitusten kohta, johon Mormonien uutishuone viittaa, Room. 8:16-17:

”Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia. Mutta jos olemme lapsia, olemme myös perillisiä, Jumalan perillisiä yhdessä Kristuksen kanssa; jos kerran kärsimme yhdessä Kristuksen kanssa, pääsemme myös osallisiksi samasta kirkkaudesta kuin hän.”

Ajatus, että saamme oman planeetan, juontuu tässä pyhien kirjoitusten kohdassa esiintyvästä viittauksesta: Jumalan lapsina olemme Hänen perillisiään ja meitä voidaan siunata kaikella, mitä Hänellä on (ja otamme sen varsin kirjaimellisesti).

Monet ei-mormonit ajattelevat sen olevan melko tuhti väite (jumalanpilkasta puhumattakaan), enkä syytä heitä siitä. Ymmärrän täysin, että se kuulostaa hieman hullulta, mutta lähestulkoon mikä tahansa kristikunnan oppi kuulostaa oudolta, jos se eristetään uskomuksista, joiden pohjalta se on rakentunut.

Isämme kaltaiseksi tuleminen

Mormonit uskovat, että ne, jotka elävät asianmukaisesti tässä elämässä, tulevat tekemään paljon muutakin kuin vain pelaamaan iankaikkisuuden pasianssia. Monet kristilliset kirkot uskovat, että oppiminen ja koulutus jatkuvat iankaikkisuuteen. Mormonit yksinkertaisesti vain uskovat, että tulemme panemaan käytäntöön sen, mitä olemme oppineet ja siten kehitymme kohti kaikkitietävän taivaallisen Isämme kaltaiseksi tulemista. Toivottavasti, Hänen perillisinään, jonain päivänä olemme samanlaisia kuin Hän.

Kriitikot alleviivaavat sitä, kuinka ylimielistä on ajatella, että jonain päivänä oppisimme olemaan Jumalan kaltaisia, mutta minä ajattelen sitä, kuinka jännittävää mahtaa olla Jumalalle vihdoin opettaa meille kaikki, mitä Hän tietää.

Jumaluuden opissa ei ole mitään salaista. Puhumme avoimesti siitä kanssasi (siitä ei tosin ole paljoa sanottavaa, emme edes esitä tietävämme kaikkia vastauksia), mutta kuten lapsikin opettelee ensin kävelemään ja vasta sitten juoksemaan, niin mormonioppeihin perehtymättömänkin tulisi aloittaa perusasioista ennen kuin yrittää käydä näiden epäolennaisempien opetusten kimppuun.

Tämän ei ole tarkoitus loukata, tämän on tarkoitus auttaa niitä, jotka todella pyrkivät oppimaan. Ollakseen mestari minkä tahansa asian suhteen, täytyy ensin omata vahva ymmärrys perusasioista.

Vastaus tämän kontekstin pohjalta

Joten, tämän kontekstin – iankaikkinen kehitys, oppiminen ja Jumalan kaltaiseksi tuleminen – pohjalta, tulemmeko jonain päivänä saamaan ”oman planeettamme”?

Vastaus: Se on pikkujuttu. Me tulemme saamaan niin paljon enemmän. Tulemme samaan tietoa, taitoa ja voimaa ”luoda maailman ja kansoittaa sen”, kuten presidentti Spencer W. Kimball asian esitti. Sen mukana tulee myös vastuuta, työtä ja viisautta – ei ikuista ranneketta planeetan kokoiselle Lintsille.

Herra kertoi Moosekselle, ettei ”Hänen teoillaan ole loppua”. Jos kaikki menee hyvin, ei meidänkään teoillamme tule olemaan loppua.

 

Artikkelin on kirjoittanut David Snell ja se on alun perin julkaistu Mormon Hub -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.