Kokosimme tänä vuonna tekstin, jossa suomalaiset MAP-kirkon jäsenet kertovat omin sanoin millä tavoin he viettävät joulua ja millainen hengellinen merkitys joululla on heille. Juhlapyhien iloa ja lukemisen nautintoa!

Leivon joulun alla kakun tai marjapiirakan naapurilleni kiitokseksi siitä, että hän vuoden aikana käy kastelemassa kukkiamme, kun olemme matkoilla.

Marita, 60v, Tampere

Omassa perheessämme luemme nykyisin jouluevankeliumin yhdessä aamulla tai aamupäivällä samalla, kun aterioimme yhdessä riisipuuron merkeissä. Muutoin joulumme on hyvin samanlainen kuin muillakin suomalaisilla (luullakseni), eli saatamme nähdä joitain sukulaisiamme, käydä hautausmaalla sytyttämässä kynttilöitä sukulaistemme haudoille tai viettää perheen kanssa aikaa pelaten lautapelejä tai hyvää elokuvaa katsoen. Jouluevankeliumin lukeminen on perinne, joka pitää huomiomme Vapahtajassa joka joulu, ja se on perheellemme tärkeää.

Katri, Jyväskylä

Pienten lasten kanssa omat jouluperinteemme ovat vasta muodostumassa. Osa on niistä on aika perinteisiä suomalaisia juttuja, minulle esimerkiksi jouluun kuuluu se, että käydään haudalla sytyttämässä kynttilä edesmenneiden rakkaiden muistoksi. Lisäksi yritämme pienillä asioilla muistaa Kristusta jouluaikana. Seimiasetelman avulla olemme lasten kanssa käyneet läpi kertomusta Jeesuksen syntymästä ja esimerkiksi jutelleet siitä, että annamme lahjoja jouluna toisillemme (joulupukki mukaanlukien ?), koska Jeesus ei ole luonamme niin että voisimme antaa niitä Hänen syntymäpäivänään hänelle. Joulu on minulle aika, jolloin juhlistamme Vapahtajan syntymää ja sitä lahjaa, jonka Taivaallinen Isä antoi meille lähettäessään Ainokaisen Poikansa maan päälle suorittamaan sovituksen puolestamme.

Paula, 32v,Rovaniemi

Yleensä vietämme joulua sukulaistemme kanssa yhdessä.

Joulussa tärkeintä on yhdessä olo. Yksi asia joulussamme on se, että kokoonnumme yhdessä pianon ääreen laulamaan joululauluja ja muutenkin nautimme musiikista kynttilän valossa. Luemme myös jouluevankeliumin muistaaksemme joulun aidon tarkoituksen. Illalla käymme myös haudoilla sytyttämässä kynttilät edesmenneille rakkaille. 

Jouluna juhlimme Kristuksen syntymää ja muistamme sitä suurenmoista lahjaa, jonka Taivaan Isä on antanut meille lähettämällä Poikansa maailmaan ja Kristus tekemällä sovitustyön meidän jokaisen puolesta.

Tämä pimein vuodenaika on oikein oiva juhlistamaan Kristusta, joka on maailman Valo

Heidi, 24v,Rovaniemi

Joulun perusmerkitys on minulle Kristuksen syntymä, mutta se merkitsee myös sen lisäksi ennen kaikkea yhdessäoloa perheen kanssa. Ns. jouluhössötyksestä osittain tykkäänkin, mutta se ei tee minulle joulua, vaan yhdessä oleminen, joulun sanoma ja jouluevankeliumin lukeminen aina aattona. Meidän jouluaattomme menee yleensä aika perinteikkäästi, mutta kaikkein tärkein perinne on jouluevankeliumin lukeminen. Meillä sen on yleensä lukenut suvun nuorin, joka osaa jo lukea, ja se on ollut minusta mukavaa.

– Johanna, Jyväskylä