Jo useampana vuonna Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko on järjestänyt joulukuussa Valoa Maailmaan -kampanjan. Siihen kuuluu joulukalenteri, jossa on jokaiselle päivällä pieni tehtävä. Aiheet vaihtelevat, mutta tehtävien tarkoitus on kalenterin nimenkin mukaisesti auttaa meitä jokaista levittämään valoa ympärillemme.

Olen monesti osallistunut tähän joulukampanjaan. En kuitenkaan ole välttämättä tehnyt orjallisesti jokaista tehtävää ja lisännyt näitä päivittäiselle suorituslistalleni. Sen sijaan olen pyrkinyt käyttämään kalenteria innoittavina ideoina hyvän tekemiselle joulukuussa.

Kuluneella viikolla kyselin kuulumisia eräältä hyvältä ystävältäni ja hän ilmaisi, ettei ole koskaan oikein ollut jouluihminen. Hän inhoaa joulun aikaan liittyvää kiirettä ja stressiä. Monesti joulun alla tehtävälista täyttyykin nopeasti kaikenlaisesta tärkeästä ja vähemmän tärkeästä puuhasta. Siksi Valoa Maailmaan -kampanjan yksinkertaiset, pienet ideat ovat ihania. Ne ovat olleet minulle tapa muistuttaa itseäni joulun merkityksestä ja keskittyä tekemään pieniä asioita seuratakseni Vapahtajan esimerkkiä.

Monesti olen odottanut innolla tiettyjä tehtäviä jo etukäteen. Kun on yrittänyt ilahduttaa muita tai olla avuksi toisille, on saanut nauttia itsekin ilosta ja valosta. Se on ollut mielestäni parasta tässä kampanjassa.

Paasto – mahdoton tehtävä?

Valoa Maailmaan -joulukalenterissa oli alkukuussa sunnuntaille tehtävänä paastota. Tarkoitus oli siis jättää yksi tai kaksi ateriaa välistä ja lahjoittaa niistä ”säästynyt” raha hyväntekeväisyyteen.

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon jäsenet paastoavat itseasiassa jokaisen kuun alussa. Kun paastoamme, emme pelkästään jätä ruokailua väliin vaan pyrimme syventymään rukoukseen. Valitsemme jonkin tarkoituksen, jonka puolesta paastoamme ja rukoilemme.

Yleensä paastoamme kahden aterian yli. Syömme esimerkiksi lounaan, jätämme väliin illallisen sekä aamiaisen ja syömme jälleen seuraavana päivänä lounaan. Muistan erityisesti nuorena, että paastoaminen oli välillä todellinen kamppailu ja laskin tunteja siihen kun saisin taas syödä. Sittemmin olen oppinut, että keskittyessäni asiaan jonka puolesta paastoan se on helpompaa.

Jos olet kiinnostunut lukemaan lisää tässä artikkelissa kerrotaan enemmän paastosta.

Joskus terveydelliset syyt estävät meitä paastoamasta, jolloin voimme joutua tekemään sovellutuksia. Esimerkiksi raskaana ollessani olen joutunut pidättäytymään normaalista paastosta. Se on ollut minusta paljon vaikeampaa, koska olen joutunut itse pohtimaan, kuinka voisin tehdä paastosta siitä huolimatta uhrauksen ja merkityksellisen uskon osoituksen Herralle.

Tämä artikkeli kertoo mitä voit tehdä, jos haluat paastota, mutta se ei ole terveydellesi mahdollista.

Miksi paastoamme?

Keväällä presidentti Nelson pyysi viime keväänä ihmisiä paastoamaan koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi. Henkilökohtaisia syitä paastolle voi olla monia. Joskus tarvitsemme lisää ohjausta Herralta ja vastauksia kysymyksiin. Toisinaan meillä on fyysisiä haasteita, joiden kanssa kamppailemme. Usein paastoamme jonkun ihmisten puolesta, joka tarvitsee apua.

Jeesus opetti seuraajilleen, että tarvitaan paastoa ja rukousta, jotta Jumalan voima olisi läsnä ja vaikuttaisi elämässämme. (Matteus 17:14-21) Ihmeitä toki tapahtuu nykyaikanakin, mutta aina rukouksiimme ei vastata kuten toivomme.

Paastomme syynä voi olla esimerkiksi pyynto, että vakavasti sairas henkilö parantuisi.  Jumala ei kuitenkaan välttämättä anna meille tällaista siunausta, jos se ei ole tarkoituksenmukaista. Siitä huolimatta voimme paaston seurauksena saada voimia kohdata henkilön tuleva poismeno, toivoa tulevaisuudelle, suuremman kyvyn ymmärtää Jumalan tarkoituksia, rauhaa mieleemme ja lohdutusta kohtaamaamme haasteeseen.

Aiheesta lisää esimerkiksi artikkelissa ”Miksi Jumala ei pysäyttänyt koronavirusta”

Rukouksen ei ole tarkoitus pyrkiä muuttamaan Jumalan tahtoa. Sen on tarkoitus auttaa meitä saamaan siunauksia, joita Hän muutenkin on halukas meille antamaan, mutta joiden saamisen ehtona on se, että pyydämme niitä. (Bible Dictionary: Prayer) Samaa voidaan soveltaa paastoon, jossa rukous on tärkeänä osana. Paaston ja rukouksen tarkoitus on erityisesti osoittaa uskoa.

Paaston vaikutuksia

Olen kokenut paastoamisen merkityksellisenä omassa elämässäni, vaikka usein vastaukseni ovat nimenomaan hienovaraisia eivätkä niinkään ihmeellisiä. Se ei tarkoita, etten olisi kokenut konkreettisiakin siunauksia paastoamisesta. Esimerkiksi nykyinen kotimme oli seurausta useiden ihmisten rukouksista ja paastosta.

Vaikuttavimpia kokemuksia paastosta ovat olleet kerrat, jolloin olemme paastonneet yhdessä mieheni kanssa jonkun henkilön puolesta hänen tietämättään. Jälkeenpäin on monesti tullut esille, kuinka paasto on vaikuttanut heidän elämäänsä. Esimerkiksi eräs ystävä ilmoitti saaneensa työasiat järjestymään ongelmien jälkeen.

Valoa Maailmaan paastoni oli haasteellinen. Aloitus venyi ja venyi. Keskittyminen tuntui vaikealta. Mutta olen iloinen, että pidin kiinni päätöksestäni. Paastosin kahden itselleni tärkeän ihmisen puolesta, joilla molemmilla on haasteellinen tilanne elämässään. Toiselle heistä en voikaan olla muutoin avuksi. Oli ilo tuntea, että sain osallistua ja tukea häntä edes paaston kautta.

En tiedä vielä, millä tavalla paastoni vaikutti tai tulee vaikuttamaan näiden henkilöiden elämään. Uskon ja toivon, että se voi olla heille avuksi. En kuitenkaan jäänyt itsekään vaille siunauksia, vaan sain tuntea toivoa ja rauhaa paastoni seurauksena.

 

Artikkelin on kirjoittanut Paula Jarvis.