Viimeisin postaukseni, jossa kerroin haluavani naimisiin mormonin kanssa, sai osakseen paljon palautetta. Facebook-kaverini kommentoivat ahkerasti tekstiä ja monet laittoivat viestiä tai tulivat kasvotusten keskustelemaan aiheesta.

Jatko-osana edelliselle tekstille haluaisin kertoa, millaista todella on, kun yrittää löytää puolisoa saman uskontokunnan sisältä. Haluan painottaa, että vaikka osassa tekstissä mainituissa asioista on taustalla käskyjä tai kirkon johtajien opetuksia, nämä asiat liittyvät pikemminkin mormonikulttuuriin kuin -uskontoon.

Suomessa on noin 5000 kirkon jäsentä, joten seurustelukumppanin löytäminen voi olla haastavaa – tai ainakin erilaista kuin kirkon ulkopuolella. Kerron teille nyt kymmenestä deittailutilanteesta, joissa jokainen suomalainen mormoni on joskus ollut.

1. Se tunne, kun on liian nuori seurustelemaan

Kirkon johtajat opettavat, että pitäisi odottaa 16-vuotiaaksi asti, ennen kuin voi mennä treffeille. 14-vuotiaana se oli ärsyttävin sääntö ikinä, mutta nyt muutaman vuoden vanhempana olen iloinen, etten sählännyt silloin nuorena mitään ja olen varmasti säästänyt itseni ja ympärilläni olevat monelta sydänsurulta.

2. Se tunne, kun on vihdoin 16-vuotias, mutta ei silti ole löytänyt ketään

Jokaisen nuoren mormonin unelma on löytää seurustelukumppani heti 16-vuotiaana, mutta harvan kännykkä täyttyy treffipyynnöistä 16-vuotissyntymäpäivänä.

3. Lähetyssaarnaajan odottaminen

Koska uskontoon kuuluu 1,5–2-vuoden lähetystyö, moni seurustelusuhde kokee etävaiheen. Seurusteleminen lähetystyöaikana ei ole helppoa, sillä ainut tapa kommunikoida kotona odottavan seurustelukumppanin kanssa on kerran viikossa lähetettävä sähköpostiviesti.

4. Dear John -kirje

Suhteiden kariutuminen lähetystyön aikana on niin yleistä, että kirjeelle, jolla lähetyssaarnaaja jätetään, on oma nimitys. Itse päätin lukioikäisenä, etten haluaisi aloittaa vakavaa seurustelusuhdetta ennen lähetystyöhön menoa, koska en halunnut suhdekuvioiden häiritsevän lähetystyöhön keskittymistä.

5. Keskittyminen lähetystyöhön

Tämä ei varsinaisesti ole deittailutilanne, mutta koska jokainen on nähnyt lähetyssaarnaajia joskus kaduilla, halusin mainita tämän. Lähetyssaarnaajilla on tiukat säännöt siitä, miten he saavat olla vastakkaisen sukupuolen kanssa tekemisissä. Kaikenlainen flirttaileminen ja jopa samassa huoneessa oleminen kahden kesken vastakkaisen sukupuolen kanssa on kiellettyä.

6. Innokas puolison metsästys -vaihe

Tämä on tyypillistä erityisesti juuri kotiinpalanneille lähetyssaarnaajille, joille painotetaan avioliiton tärkeyttä. Perheen perustaminen on monen mormonin unelma. Monet nuoret osallistuvat innokkaasti nuorten aikuisten tapahtumiin ja käyvät aktiivisesti treffeillä.

7. Ei täällä Suomessa oo ketään -vaihe

Koska piirit Suomessa tosiaan ovat pienet, tulee nopeasti sellainen tunne, että on käynyt jo läpi kaikki kiinnostavat samanikäiset vaihtoehdot. Tapahtumissa tulee vastaan vain samoja naamoja ja se kyllästyttää usein.

8. Kaikki mun kaverit menee naimisiin -vaihe

Koska avioliitto on niin tärkeää kirkon jäsenille, monet menevät naimisiin nopeasti ja nuorena. Siinä missä tavalliset suomalaiset seurustelevat muutaman vuoden ennen kihloihin menoja, mormoni saattaa seurustella muutaman kuukauden tai viikon. Sinkuille saattaa olla kova paikka katsella tätä menoa vierestä.

9.  Kaukosuhteet

Koska Suomessa kirkon jäseniä on vähän, omassa kotikaupungissa saattaa olla vain muutama vaihtoehto. On tyypillistä matkustaa toiseen kaupunkiin tai jopa toiseen maahan käymään treffeillä. Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa järjestetään myös kansainvälisiä tapahtumia, joissa nuoret aikuiset voivat tavata toisiaan.

10. Deittisovelluksen kokeileminen

Nyt, kun olet lukenut jo yhdeksän asiaa mormonideittailusta, sinulle ei varmaankaan tule yllätyksenä, että mormoneilla on oma Tinder. Mutual-nimisellä sovelluksella potentiaalisten treffikumppanien löytäminen voi olla helppoa ja hauskaa. Tosin sovellus ei lisää vapaiden sinkkujen määrää omassa kotimaassa, vaan monet suomalaiset sovellusta kokeilevat juttelevat lähinnä ulkomaalaisten kanssa.

11. Rajojen asettaminen

Yksi käskyistä Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkossa on siveyden laki, eli Jumalan antama käsky säästää sukupuolisuhteet avioliittoon. Monet kirkon jäsenet elävät tämän lain mukaan ja asettavat itselleen tai suhteilleen rajoja, jotka auttavat heitä pitämään tämän käskyn. Monet linjaavat esimerkiksi, etteivät yökyläile toistensa luona.

12. Seurustelupäätöksistä rukoileminen

Mormonit etsivät aina johdatusta kaikkiin elämänpäätöksiinsä, mukaan lukien seurustelukuvioihin. Vaikka jokainen tekee omat päätöksensä ja ottaa vastuun niistä, Jumala haluaa meidän olevan onnellisia ja Hän voi auttaa hyvien valintojen tekemisessä. Viimeistään naimisiinmenoa pohtiessa jokainen rukoilee vakavasti saadakseen vastauksen, onko hän menossa oikean henkilön kanssa naimisiin.

Susanna Koivisto on Kysy mormonilta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.