Yksi syy, miksi rakastan juoksemista, on se, kuinka paljon se voi opettaa minulle tavoitteiden asettamisesta. Urheillessa on aikaa ajatella ja löytää yhtymäkohtia itselle rakkaan tavoitteen saavuttamisen ja Taivaan Isän pelastussuunnitelman mukaan elämisen välillä.

Vuoden alussa asetin itselleni tavoitteeksi juosta puolimaratonin kesän lopussa. Puolimaratonia varten isäni teki minulle harjoitusohjelman, johon sisältyy juoksulenkkejä ja muita treenejä muutaman kerran viikossa. Olen nyt neljän kuukauden ajan noudattanut ohjelmaa, ja valmistanut kehoani saavuttamaan sen tavoitteen, jonka olen asettanut itselleni.

Meillä jokaisella on tavoite päästä takaisin Taivaan Isän luokse jonain päivänä. Aivan kuten minun isäni on tehnyt harjoitteluohjelman minua varten, Taivaallinen Isä on luonut täydellisen suunnitelman meitä varten.

Hän tietää, että kun me noudatamme Hänen laatimaansa suunnitelmaa ja seuraamme Vapahtajaamme Jeesusta Kristusta, me voimme olla valmiita pääsemään takaisin Hänen luokseen jonain päivänä.

Käskyt ja ohjelmat – rajoituksia vai siunauksia? 

Joskus, kun seuraamme harjoitteluohjelmia, ne saattavat tuntua meistä rajoittavilta. Haluaisimme tehdä treenaamisen sijaan jotain muuta ja vain “nauttia elämästämme”. Mikäli lipsumme harjoitteluohjelmasta, emme kuitenkaan pysty saavuttamaan haluamiamme tavoitteita.

Joskus emme ymmärrä niitä käskyjä, jotka Taivaan Isä on antanut meille.Aina ymmärryksemme ei riitä käsittämään sitä pelastussuunnitelmaa, joka meitä varten on laadittu. Aina emme haluaisi seurata Jeesusta Kristusta, vaan haluamme “nauttia elämästämme”.

Lue myös: 3 asiaa, jotka uimahalli opetti minulle tuomitsemisesta

Kuitenkin juoksuohjelma auttaa meidän kehoamme valmistautumaan fyysistä tavoitettamme varten, aivan kuten Taivaan Isän käskyt auttavat meitä valmistautumaan palaamaan takaisin Hänen luokseen jonain päivänä.

Taivaan Isä tietää tarkasti, miten meistä voi tulla sellaisia ihmisiä, joiksi Hän haluaa meidän tulevan. Siksi meidän on luotettava pelastussuunnitelmaan ja askel kerrallaan tulla lähemmäs Häntä.

Haasteista huolimatta voittoon

Juokseminen ei ole aina helppoa. Tämän kevään alussa sairastuin flunssaan, joka esti harjoittelemisen väliaikaisesti. Koronaviruksen takia en pysty käymään kuntosalilla tai uimahallissa, vaan joudun harjoittelemaan lihaskuntoa muilla tavoin. Varmasti matkan varrella tulee muitakin haasteita, jotka johtuvat joko ulkopuolisista olosuhteista tai omasta heikkoudestani.

Myös tiellämme Taivaan Isän luokse tulee haasteita. Hän tietää, että me kaikki teemme virheitä ja että meillä kaikilla on yksilöllinen elämäntilanne, ja Hän ymmärtää meitä täydellisesti. Jeesuksen Kristuksen sovituksen ansiosta meidän ei ole koskaan liian myöhäistä alkaa noudattamaan meille laadittua suunnitelmaa.

Tiedän jo nyt, että puolimaratonissa minun kanssani juoksee tuhansia muita juoksijoita, joista suurin osa on minua nopeampia ja tulee minua ennen maaliin. Tärkeintä on kuitenkin keskittyä omaan juoksemiseen. Muiden juoksijoiden paremmat suoritukset eivät tee kuitenkaan omasta suorituksestani yhtään sen vähemmän hienoa, vaan voin selvitä maaliin voittajana ajastani huolimatta.

Samoin elämässä ympäriltämme löytyy aina muita ihmisiä, jotka vaikuttavat kyvykkäämmiltä kuin me tai joilla näyttää menevän paremmin. Elämä ei ole kuitenkaan kilpailu muita vastaan, vaan jokainen kulkee omaa polkuaan. Ei ole väliä, miten suoridumme muihin nähden, vaan tärkeintä on palata Taivaan Isän luokse.

Kannustusjuokoissa ystävät ja Vapahtaja

Parhaimmillaan juoksijat kannustavat toisiaan ja juoksukilpailu voi olla hieno kokemus, kun ympärillä on ihmisiä hurraamassa. Tarvitsemme muiden ihmisten kannustusta ja juomapisteitä, jotta pääsemme parhaimpaan suoritukseemme.

Ja niin on elämässäkin. Me kaikki tarvitsemme toinen toisiamme ja sitä tukea, mitä saamme evankeliumin ja kirkon kautta. Elämä on parasta silloin, kun me kannustamme ystäviämme ja saamme kannustusta. Olemme kaikki menossa samaa päämäärää kohti, joten autamme toinen toisiamme.

Parasta evankeliumissa on, ettemme ole yksin tavoitteessamme. Ympärillämme olevien ihmisten lisäksi meillä on Vapahtajamme Jeesus Kristus. On tärkeää muistaa, että pelastus ei tule omien tekojemme ansiosta, vaan Hänen sovituksensa ansiosta. Hän ei koskaan hylkää meitä, vaan antaa meille miljoonia mahdollisuuksia yrittää uudestaan.

Aion juosta puolimaratonin, koska haluan. Juokseminen tuo minulle hyvän olon. Mikäli se olisi kamalaa, ei kaikki vaivannäkö olisi sen arvoista. Myös tämän elämän pohjimmainen tarkoitus on ilo. Jumala haluaa, että olemme onnellisia. Vaikeuksista huolimatta evankeliumin mukainen elämä tuottaa meille paljon iloa, ja palkinto, eli paluu takaisin Taivaan Isän luokse, tulee olemaan kaiken vaivan arvoista.

 

Susanna Koivisto on Seuraa Kristusta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.