Tämän kolmiosaisen julkaisusarjan edellisen osan voit lukea painamalla tästä.

Askel #3: Tee hyvää sydämesi halusta

Hyväntekeväisyyteen sitoutumisesi lisäksi tämä on hyvä mahdollisuus tarkistaa myös sydämesi tila. Tässä kolme yksinkertaista ehdotusta varmistaa, että kristuksenkaltaisia käsiäsi liikuttaa kristuksenkaltainen sydän.

  1. Rakasta niitä, joita palvelet. Katso heitä silmiin ja näe heidät Jumalan lapsina, joita he ovat.
  2. Opi heiltä. Älä ajattele olevasi heitä ylempiarvoinen hyväntekijä vaan tasavertainen elämässä kamppaileva kuolevainen. Myönnä itsellesi, että elämäsi on yhtä epäreilua kuin heidänkin; olet vain eri puolella tuota reiluutta.
  3. Rukoile heidän puolestaan, vilpittömästi. Rukous on toiminnan ja voiman periaate. Jumala tulee ohjaamaan toimiasi ja antamaan sinulle voimaa toteuttaa Hänen suunnitelmansa.

Kun sinulla on rakastava sydän, annat omastasi vilpittömin tarkoitusperin.

”Et anna vain lievittääksesi omantunnontuskiasi, vaan lievittääksesi heidän kärsimyksiään.”

Mutta puhtainkin antelias sydän voi hämmentyä. Käsitelläänpä seuraavaksi kahta yleisintä takaiskua:

  • selätä kerjäläisten näkemiseen liittyvä syyllisyys
  • selätä ”lahjoitushalvaus”

Selätä kerjäläisten näkemiseen liittyvä syyllisyys

Useimmille meistä kerjäläisiin törmääminen katukuvassa on yleisin kasvotusten tapahtuva köyhien kohtaaminen. Joten se on usein kuva, joka nousee mieliimme, kun meitä muistutetaan velvollisuudestamme tehdä hyväntekeväisyystyötä. Sitä seuraa kuitenkin yleensä myös monista eri syistä johtuvat ristiriitaiset tunteet.

Meistä voi tuntua, että meillä on kaksi vaihtoehtoa: antaa aina kerjäläisille tai kovettaa sydämemme ja jopa teeskennellä, ettemme näe heitä. Kumpikaan ei tunnu oikealta, mutta sen seurauksena, kuten Veli Foote on sanonut:

”Ihmisistä tuntuu, ettei heidän pitäisi antaa kerjäläisille, joten he eivät anna lainkaan.”

Tehkäämme parannusta.

1. Käsitelläänpä ensin syyllisyyden tunnetta, jota tunnemme nähdessämme kerjäläisiä.

Tulee varmasti olemaan kertoja, jolloin Henki kehottaa meitä antamaan kerjäläiselle tai muuten auttamaan häntä. Mutta on tärkeä ymmärtää, etteivät he välttämättä edusta kaikkein eniten tarvitsevia eikä siten useinkaan ole paras auttamismahdollisuutemme.

Esimerkiksi Yle [1], [2], Suomen Kuvalehti sekä Uusi Suomi ovat esittäneet, että Suomessa oleskeleviin kerjäläisiin ei liity ihmiskauppaa. Ne, ketkä kerjäävät, ovat pääosin kaduilla omasta tahdostaan. Useimmat kerjäläiset tekevät rationaalisen taloudellisen valinnan, ja pyrkivät saamaan rahaa tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. He eivät ole kiinnostuneita tavallisesta työnteosta, eritoten minimipalkkaisesta työstä, jonka moni uskoo hädin tuskin olevan kerjäämistä kannattavampaa.

Voit täyttää velvollisuutesi huolehtia köyhistä antamatta kerjäläisille. Sinulla on nyt arsenaalissasi useita muita tehokkaita lahjoituskanavia. Joten unohda syyllisyyden tunteesi ja vain kuuntele Henkeä.

2. Käsitelläänpä seuraavaksi ”vaihtoehtoa” kovettaa sydämesi välttääksesi syyllisyyden tunnetta.

On vaikea katsoa jotakuta silmiin ja sanoa ”ei”, mutta se on mahdollista. Voit rakastaa heitä antamatta kuitenkaan omastasi.

Aivan kuten sinä sanot ”ei” lapselle, aivan kuten Jumala sanoo ”ei” sinulle, on mahdollista olla ystävällinen, kohtelias, rakastava ja vilpitön sanoessaan ”ei”.

Voit avata sydämesi tuntematta syyllisyyttä, tietäen, että olet tehnyt rukouksen hengessä tietoisen päätöksen siitä, kuinka aiot täyttää käskyn huolehtia köyhistä.

Selätä ”lahjoitushalvaus”

Mikään ei tukahduta halua ja intoa nopeammin kuin viivyttely, joten kun olet sitoutunut, hyppää hyväntekeväisyyden maailmaan niin nopeasti kuin vain pystyt!

Älä anna ”lahjoitushalvauksen” vallata sinua etsiessäsi täydellistä hyväntekeväisyyskohdetta tai vapaaehtoismahdollisuutta ennen kuin alat antaa omastasi tai itsestäsi.

Aloita jostakin.

Päätitpä antaa mitä tahansa ja kuinka tahansa, aloita se. Nyt heti.

Tämä on sinun tehtäväsi

”Kuningas vastaa HEILLE: ’Totisesti: kaiken, minkä TE olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen TE olette tehneet minulle.’”

Huomaathan tämän viestin olevan meille – sinulle?

Herra on käskenyt meitä huolehtimaan köyhistä ja tarvitsevista, ei ainoastaan yhteisesti, mutta yksilöllisesti. Tämä on sinun tehtäväsi ja velvollisuutesi. Ja Hän tulee syleilemään ja kiittämään sinua tavastasi, jolla välittäen huolehdit Hänen lapsistaan.

Alkakaamme työhön.

 

Artikkelin on kirjoittanut Lisa Teixera ja se on alun perin julkaistu Third Hour -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.