Konferenssisunnuntain iltana:

Profeettamme Russell M. Nelson haastoi kirkon jäsenet paastoamaan sosiaalisesta mediasta 10 päiväksi. Poistin Instagram- ja Snapchat-sovellukset puhelimestani. Ne ovat muutenkin melko turhia sovelluksia, joista harvoin saa mitään hyötyä irti. Tällä hetkellä en ole töissä missään mediassa (olen toimittajaopiskelija ja kesällä ollessani työharjoittelussa, seurasin niin perinteistä kuin sosiaalista mediaa ahkerasti pysyäkseni kärryillä maailman menoista), jonka puolesta minun tarvitsisi olla aktiivinen somessa.

Facebookia ja Twitteriä minulla ei ole puhelimessa muutenkaan, niitä käytän vain tietokoneelta muutaman päivän välein. Huomenna joudun käymään ainakin kerran Facebookissa luomassa yhden tapahtuman työni puolesta, mutta muuten minulla tuskin on mitään elämää suurempaa asiaa naamakirjaan. Olen innoissani sosiaalisen median paastosta ja siitä, että näen sen vaikutukset elämässäni. Tiedän, että profeetta Russell M. Nelson on Jumalan profeetta, ja että hän puhuu niitä asioita, joita Jumala haluaa meidän kuulevan. Siksi otan vastaan sosiaalisen median haasteen ja uskon, että se tekee hyvää minulle.

Päivä 1:

Tänään aamulla kävin Facebookissa hoitamassa erään työtehtäväni. Ajattelin, että tämä saattaa olla viimeinen kerta Facebookissa muutamaan viikkoon. Kiinnitin huomiota siihen, mitä tein Facebookissa ja miltä minusta tuntui. Työtehtäväni hoitamisen lisäksi katsoin läpi ilmoitukset ja selailin ystävieni julkaisuja hetken. Kaverien kuvien katsominen antaa yllättävän paljon mielihyvää, mutta tuskin menetän mitään, jos olen kymmenen päivää pois. Eikä sekään varmaan haittaa, etten käy joka päivä tarkistamassa Facebook-tapahtumasta, ketkä ystävistäni pääsevät järjestämiini juhliin marraskuussa.

Päivä 2:

Se, etten käytä sosiaalista mediaa, on vapauttanut aikaa tärkeämmille asioille. Olen käyttänyt tänään enemmän aikaa lukemiseen ja kirjoittamiseen kuin yleensä. Vaikka en lopettaisikaan sosiaalisen median käyttöä elämässäni täysin, uskon, että sitä vähentämällä voimme löytää paljon enemmän aikaa kehittävien asioiden tekemiseen.

Päivä 3:

Somesta paastoaminen on kyllä tuonut paljon rauhaa elämään. Ei ole niin ärsyyntynyt ja ahdistunut olo koko ajan, vaan paljon tyynempi. Sosiaalisesta mediasta luopuminen on auttanut myös keskittymään paremmin pyhien kirjoitusten tutkimiseen.

Päivä 4:

Tänään piti tehdä eräs työtehtävä Facebookissa. Kun kirjauduin sinne, yllätyin, kuinka minun ei tehnyt mieli lukea kaikkia 36 ilmoitusta, vaan totesin suurimman osan niistä turhiksi. Tsekkasin kyllä pari tärkeää ilmoitusta ja selasin etusivua vähän aikaa. Olin missannut yhden kihlaus- ja yhden parisuhdeuutisen, mutta en mitään sen ihmeellisempää. Vaikka olisinkin kauan poissa somesta, ne tärkeimmät ihmiset kyllä kertovat minulle aina mitä heidän elämässään tapahtuu. Kävin myös Instagramissa, mutta vain firman tilillä. Omaa henkilökohtaista Instagramiani en ole siis katsonut koko viikkona.

Päivä 5:

Tänään aloin lukea kirjaa “Kuinka päästää irti puhelimesta”. Kirjan tavoitteena on auttaa löytämään hyvä ja terve suhde kännykän kanssa. Minulla on kyllä ennestäänkin muutamia hyviä tapoja puhelimen käyttöön, en esimerkiksi katso kännykkääni aamulla ennen sängyn petaamista, eikä minulla ole minkään sovelluksen ilmoitukset päällä (esim. WhatsApp-viestit eivät tule ruudulleni, näen ne vasta silloin kun menen sovellukseen). Olen silti innoissani kirjasta ja siitä, että somepaaston aikana ja sen jälkeen voin löytää puhelimen käyttöön sellaisen tavan, jossa saan sen hyvät puolet maksimoitua ja huonot minimoitua. Toimittajana ja bloggaana tarvitsen nettiä ja sosiaalista mediaa ja olen melko intohimoinen niiden suhteen. Mutta liika on liikaa. Näidenkin viiden päivän aikana olen huomannut, kuinka paljon vähemmän voisin käyttää sosiaalista mediaa menettämättä yhtään mitään.

Päivä 6:

Tänään jatkoin “Kuinka päästää irti puhelimesta” -kirjan lukemista. Oikeastaan luin sen loppuun. Huomenna alan noudattaa siinä olevaa kolmenkymmenen päivän ohjelmaa. Ohjelmassa on erilaisia harjoituksia, jotka auttavat hillitsemään kännykän käyttöä ja pohtimaan omaa suhdetta teknologiaan. Tämä somepaastokin loppuu pian, joten on hyvä jatkumo noudattaa toista ohjelmaa. Olen kyllä innoissani, ohjelmassa mm. vietetään 24 tunnin digipaasto, siivotaan somen kaverilistat ja lisätään kalenteriin muita tärkeitä asioita.

Päivä 7:

Tänään minulla oli puhelimessani sovellus, joka mittaa kännykän käyttöäni. Ennen päivän alkua tein oman arvaukseni. Arvasin, että avaan kännykän 20 kertaa päivän aikana ja käytän sitä yhteensä 2 tuntia. Todellisuudessa katsoin kännykkääni 35 kertaa ja vietin sen parissa 1h 56 min. Olen ihan tyytyväinen saamaani tulokseen. Hieman yllätti, että kuinka usein sitä tuleekaan tartuttua kännykkään. (Jos en olisi somelakossa, lukuni olisivat varmasti paljon korkeammat ja aika olisi käytetty paljon hyödyttömämpiin asioihin kuin tänään)

Lisäksi kuulin kirkossa aivan uskomattoman tarinan. Olin tänään käymässä Santa Cruzin seurakunnassa, eli ensimmäisellä lähetystyöalueellani. Siellä eräs seurakuntalaisista kertoi, kuinka hän oli jo pitkään etsinyt asuntoa. Heti, kun hän alkoi noudattaa profeetan käskyä paastota sosiaalisesta mediasta, hän löysi asunnon. Tuo esimerkki antoi minullekin lisää motivaatiota tähän somepaastoon. Kun me noudatamme profeetan kehotuksia, niin pieniä kuin isoja, Herra todella siunaa meitä.

Päivä 8:

Tänään on tullut taas pohdittua omaa suhdetta kännykkään ja sosiaaliseen mediaan. Toisaalta rakastan sitä, että voin olla helposti yhteydessä ystäviin, toisaalta vihaan sitä etten osaa olla ilman puhelinta edes yhden luennon vertaa.

Ajattelemisen aihetta antoi myös Nyt-liitteen artikkeli Addiktion algoritmi, jossa kerrotaan sosiaalisen median toimintamallista. Artikkeli oli pitkä, mutta erittäin mielenkiintoinen.

On ollut ihana huomata, kuinka paljon somelakon myötä on vapautunut aikaa pyhien kirjoitusten tutkimiselle. Tänäänkin luin kevyesti yli kymmenen sivua Mormonin kirjaa ja ainakin viisi yleiskonferenssipuhetta. (Marraskuussa kerron täällä blogissa profeetan antamasta haasteesta lukea Mormonin kirja läpi vuoden loppuun mennessä!)

Päivät 9 ja 10:

Kahden viimeisen päivän aikana olen ajatellut paljon. Toisaalta sosiaalista mediaa on ikävä, toisaalta en millään haluaisi lopettaa somelakkoa vielä. Olen näiden kymmenen päivän aikana oppinut paljon itsestäni ja pohdiskellut sitä, mihin todella haluan käyttää aikaa elämässäni ja mitkä asiat tuovat minulle iloa.

En ole vielä päättänyt, käynkö sosiaalisessa mediassa huomenna. Teen niin tai en, suhteeni sosiaaliseen mediaan on muuttunut näiden kymmenen päivän aikana. Olen kiitollinen siitä, että meillä on elävä profeetta, joka antaa ilmoitusta juuri tätä päivää varten. Jokainen profeetta näkee jotain aivan erityistä ja osaa siksi antaa ohjeita ihmisille.

 

Susanna Koivisto on Kysy mormonilta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.