Tammikuu on sitä aikaa vuodesta, kun teemme uuden vuoden lupauksia ja aloitamme “paremman, terveellisemmän elämän”. Kuntosalit ovat täynnä ihmisiä, jotka uutta intoa täynnä ovat päättäneet, että he treenaavat tänä vuonna. Ihmiset keksivät itselleen sääntöjä, joita noudattamalla he ajattelevat elämänsä muuttuvan parempaan suuntaan.

Omat liikuntakäyntini ovat lähinnä satunnaista harrastelua, mutta minulla on hyviä ystäviä, jotka treenaavat ja rakentavat kehoansa jopa ammattimaisella tasolla. Kerran yksi heistä opetti minulle evankeliumia ja vertasi Jumalan käskyjen noudattamista personal trainerin kanssa treenaamiseen. Näillä kahdella asialla on yllättävän paljon yhteistä.

Voit päästä tavoitteeseesi vain laadittua ohjelmaa noudattamalla

Kuvittele, että haluat treenata kroppasi hyvään kuntoon ja hankit ammattilaisen personal trainerin. Asiantuntijana hän tietää täsmälleen, mitä sinun tulee tehdä päästäksesi tavoitteeseen.

Vaikka kuinka toivoisit, personal trainer ei voi treenata puolestasi. Sen sijaan hän laatii sinulle ohjelman, jota sinun tulee noudattaa. Hän asettaa sinulle ruokavalioon ja kuntoiluun liittyviä sääntöjä, joiden mukaan elämällä voit päästä tavoitteeseesi.

Personal trainer tietää, että ohjelman noudattaminen ei ole helppoa eikä aina nautinnollistakaan. Hän kuitenkin haluaa sinun elävän sen mukaan, koska hän näkee, mitä sinusta voi tulla. Hän on puolellasi ja kannustaa sinua.

Haluaako Jumala rajoittaa elämäämme?

Joskus ihmisten on vaikea ymmärtää, miksi joissain uskonnoissa on Jumalan antamia käskyjä. Miksi emme saisi tehdä niitä asioita, joita itse haluamme? Haluaako Jumala rajoittaa meitä tai tehdä elämästämme hankalaa asettamalla sääntöjä?

Todellisuudessa Jumalan käskyt ovat kuin personal trainerin antamat ohjeet. Niitä noudattamalla voimme tulla paremmiksi ja saavuttaa tavoitteemme. Jumalan käskyjä noudettaessa tavoitteenamme on tulla enemmän Jeesuksen Kristuksen kaltaisiksi.

Joskus uskonnon mukaan eläminen saattaa aiheuttaa paineita tai stressiä. Näin käy erityisesti, jos evankeliumia ei ymmärretä oikein. Jos säännöt näkee listana vaatimuksista, joissa tulisi olla täydellinen, totta kai siinä masentuu.

Taivaan Isä – maailman paras personal trainer

Vaatimuslistan sijaan meidän tulisi nähdä käskyt universumin parhaan personal trainerin ohjeina siitä, miten voimme olla onnellisia. Jumala, joka on luonut meidät ja kaiken ympärillämme olevan, tietää täydellisesti, mitä me tarvitsemme.

Jumala kuitenkin tiesi alusta asti, että emme pystyisi pitämään kaikkia käskyjä. Siksi Hän antoi meille Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen. Mielestäni koko evankeliumin ydin on, että meidän ei tarvitse olla täydellisiä, koska Kristus oli. Meidän täytyy ainoastaan yrittää ja hyväksyä se apu, jonka Kristus haluaa meille antaa.

Jumala rakastaa meitä ja Hän on ylpeä meistä. Hän ei odota, että teemme virheen, jotta Hän voisi nauraa meille ja antaa rangaistuksen. Itse asiassa Hän tekee kaikkensa, jotta palasimme kotiin Hänen luoksensa jonain päivänä. Hän on antanut meille käskyjä, koska Hän on luonut meidät ja tietää, mikä meille on parhaaksi. Hän näkee sen potentiaalin, joka meissä on.

 

Susanna Koivisto on Kysy mormonilta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.