Moni mieltää lähetyssaarnaajien työksi Kristuksesta kertomisen. Siihen sisältyy kuitenkin paljon muutakin. Erityisesti he pyrkivät palvelemaan ihmisiä ympärillään. Äskettäin lähetyssaarnaajien ja muiden vapaaehtoisesta palvelemisesta innostuneiden hyväksi on perustettu ”Auttavat kädet” -ryhmä facebookiin, jotta apu ja sitä tarvitsevat löytäisivät toisensa.

Tämä artikkeli on kirjoitettu lähetyssaarnaajien kanssa käydyn keskustelun pohjalta. Vanhin Skyles ja vanhin Garey toivovat löytävänsä lisää astianpesukoneita siirrettäväksi ja kesän tullen pihanurmikoita leikattavaksi.

Millaisia kokemuksia teillä on palvelemisesta?

Garey: Olen lapioinut lunta, ajanut nurmikkoja, kantanut puita, kitkenyt rikkaruohoja…

Skyles: Auttaneet muutoissa…

Garey: Joo! Olemme auttaneet muutoissa…

Skyles: Niin monia pesukoneita, olemme muuttaneet lukemattomia pesukoneita.

Garey: Ne ovat hankalia.

Skyles: Kyllä, ne ovat mahtavia.

Garey: Kerran olimme auttamassa porotilalla. Saimme kantaa puita ja tilan omistaja tarjosi meille poronlihakeittoa. Se oli todella hyvää! Työskentelimme monta tuntia. Se oli tosi hienoa ja lupasimme tulla joskus takaisin. Emme kyllä valitettavasti nähneet yhtään poroja kun olimme siellä.

Voiko kuka tahansa pyytää teiltä apua milloin vain?

Skyles: Tottakai! Olisi mahtavaa, jos ihmiset kysyisivät apuamme vaikkapa silloin kun olemme kadulla juttelemassa heille.

Garey: Se olisi kunnia-asia!

Kuinka yleensä löydätte palvelumahdollisuuksia?

Skyles: Autamme aina kun siihen löytyy tilaisuuksia.

Garey: Kun olemme kokoontuneet yhteen, jäsenet saattavat kertoa meille vinkkejä siitä, missä tarvittaisiin apua. Se on tärkeä tapa, jolla löydämme palvelumahdollisuuksia. Ihmiset tulevat myös suoraan pyytämään meiltä apua erilaisissa tilanteissa.

Skyles: Joskus meillä on viikoittaisia järjestettyjä toimintoja, kuten kieliluokkia. Esimerkiksi Kuopiossa opetimme suomea ja englantia halukkaille. Sana kiersi ihmiseltä toiselle ja löysimme monia, jotka halusivat oppia puhumaan sujuvammin tai vain pitää yllä kielitaitoa.

Millainen ”kielikoulunne” oli?

Skyles: Meillä oli muutamia ystäviä, jotka olivat kiinnostuneita kielitaitonsa parantamisesta ja  halusimme auttaa heitä. Järjestimme kirkolla ryhmän ja kokoonnuimme heidän kanssaan kerran viikossa harjoittelemaan. Keskityimme siihen mitä tarpeita ja kiinnostuksen kohteita heillä oli.

Joskus ihmiset halusivat vain jutella englanniksi ja heidän kanssaan teimme niin. Toisten kanssa kertasimme esimerkiksi kielioppia. Se oli helppoa, koska lähetyssaarnaajien koulutuskeskuksessa olemme saaneet hyvät perusteet kieliopista. Eräs nainen keräsi listan kysymyksiä viikon aikana, joten hänen kanssaan kävimme sitä läpi ja vastasimme niihin.

Ihmisiä oli hyvin erilaisista taustoista ja kansallisuuksista, Irakista, Amerikasta, Suomesta, Kiinasta. He vaikuttivat kaikki olevan hyvin iloisia oppitunneista, vaikka jotkut kokivatkin kielen hyvin vaikeaksi. Parhaat kokemukset olivat varmasti ne, jolloin pystyimme auttamaan ihmisiä heidän kysymystensä kanssa ja näkemään heidän oppivan.

(Tällä hetkellä kieliluokat ovat koronavirustilanteen takia tauolla.)

Garey sinullakin on kokemuksia kielen opettamisesta, millaista se on ollut?

Garey: Meillä on ollut tilaisuus opettaa muutamille ihmisille suomea. Eräs mies pyysi apua Facebookin kielenopiskelun ryhmässä ja saimme opettaa häntä.

Olen huomannut, että jos ihmiset eivät opettele omalla ajallaan he eivät ehkä edisty paljon. Mutta oli mahtavaa nähdä, että eräällä oppitunnilla ystävämme selvästi huomasi, kuinka hän voi itse muodostaa lauseita suomeksi. Hän oli todella innoissaan ja se oli varmasti paras kokemus, joka minulla on ollut opettaessani. Oli hienoa nähdä hänen oivalluksensa ja intonsa.

Miksi lähetyssaarnaajien odotetaan palvelevan ihmisiä?

Skyles: Koska Jeesus pyysi meitä palvelemaan. Evankeliumin koko tarkoitus on olla ystävällinen.

Garey: Minusta se on tapa osoittaa Kristuksenkaltaista rakkautta. Se on hyvin yksinkertainen ja aito tapa.

Mitä saa teidät palvelemaan? Saatteko jonkin korvauksen tästä?

Skyles: Meille ei makseta siitä. Joskus ihmiset haluavat tarjota meille ruoan.

Garey: En ole koskaan ajatellut, miksi teen sitä. Se ei ole rasite millään tavalla. Ehkä kyse on enemmänkin miksi emme tekisi niin. Palveleminen tuntuu hyvältä.

Skyles: Koska se on hauskaa. Sanoisin, että lähetyssaarnaajana se on kaikkein hauskinta, mitä voimme tehdä. Se on hyvin luonnollista ja se on myös yksi helpoimmista asioista, joita voimme tehdä. Se on paras tapa, jolla voimme palvella Jumalaa.

Garey: Kerran eräs henkilö ei halunnut kuulla viestiämme Jeesuksesta, mutta saimme palvella häntä. Se oli hieno kokemus.

Skyles: Monesti autamme ihmisiä, jotka eivät jostain syystä pystyisi tekemään niitä asioita itse. Olemme nuoria, vahvoja miehiä ja meille fyysinen työ on helppoa. On hienoa nähdä, että voimme tehdä jotain mukavaa, joka vastaa toisen ihmisen todelliseen tarpeeseen.

Millaisesta palvelutyöstä pidätte eniten?

Garey: Minä pidän nurmikon leikkaamisesta ja kaikesta ulkona tehtävästä fyysisestä työskentelystä.

Skyles: Lumitöistä. Niistä ja astianpesukoneiden siirtämisestä.

 

Lähetyssaarnaajat ovat aina valmiita auttamaan. Löydät heidät omalla paikkakunnallasi esimerkiksi ”Auttavat Kädet” facebook-ryhmän kautta.