Pari kuukautta sitten julkaistussa kirjoituksessani suomensin muutamia mormonien usein käyttämiä omituisia sanoja. Kyseisestä jutusta käy ilmi muun muassa se, mitä Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenet tarkoittavat puhuessaan esimerkiksi alkkarista ja papparista.

Tällä kertaa ulkopuolisten korviin erikoisilta kuulostavista, mutta mormoneille tuiki tavallisista sanoista selitetyksi tulevat seuraavat kolme:

 

1. Nakki = Nuori naimaton aikuinen

Eestin kielellä nakki on viiner, siis melkein kuin kaikille tuttu leivonnainen, jonka lehtitaikinaisen pohjan päällä komeilee hillosilmä. Se kuulostaa hassulta, mutta mormonien puheissa nakki merkitsee jotakin vielä eksoottisempaa. Heille nakki tarkoittaa kaikkia 18-30 -vuotiaita kirkon jäseniä, jotka eivät ole naimisissa.

Itse asiassa nakki on lyhyempi versio, ikään kuin lempinimi, joka tulee sanoista nuori naimaton aikuinen (englanniksi young single adult). Näin 2010-luvulla naimaton-sana saattaa kuulostaa ikivanhalta, eikä ehkä tunnu sopivalta jaotella ihmisiä heidän parisuhdestatuksensa mukaan. Nakeista eli 18-30 -vuotiaista nuorista naimattomista aikuisista on kuitenkin tapana puhua omana kokonaisuutenaan, koska kirkko järjestää heille runsaasti erilaista ohjelmaa ja julkaisee paljon juuri heidän tarpeitaan silmälle pitäen laadittuja materiaaleja.

 

2. Perhis = perheilta

Myös perhis on lyhenne tai lempinimen kaltainen sana. Mormonit käyttävät sitä viitatessaan erityisesti perheiden yhteiseksi ajaksi tarkoitettuun perheiltaan. Kyse ei ole mistä ja milloin tahansa perheet yhteen kokoavasta tuokiosta, vaan säännöllisesti viikoittain toistuvasta tavasta vahvistaa perheitä.  Mormonien käsityksen mukaan perhe on ”tärkein yhteiskunnallinen yksikkö ajassa ja iankaikkisuudessa.” (Russell M. Nelson, yleiskonferenssi huhtikuu 2012)

Kaikki mormonit kokoontuvat perhiksiin, myös edellä esitellyt nakit. Vaikka heillä ei ole puolisoa, heillä on tapana järjestää perheiltoja yhdessä muiden nakkien kanssa. Pääsääntöisesti perhis pidetään aina maanantai-iltaisin.

 

3. Konffa = konferenssi

Puhuessaan konffasta mormonit tarkoittavat useimmiten yleiskonferenssia. Se on kahdesti vuodessa järjestettävä, kaikki kirkon jäsenet yhteen kokoava tilaisuus, jonka keskeistä sisältöä ovat profeetan, apostolien sekä muiden kirkon johtajien pitämät puheet. Varsinainen konferenssi pidetään suuressa (yli 20 000 istumapaikkaa!) konferenssikeskuksessa Salt Lake Cityssa Utahissa Yhdysvalloissa, mutta sitä seurataan satelliittien ja internetin välityksessä ympäri maailmaa.

Pienimuotoisempia konffia järjestetään paljon useammin. On vaarnakonferensseja ja piirikonferensseja, joissa erikokoiset kirkon alueelliset yksiköt kokoontuvat yhteen. Lisäksi tulevat muun muassa edellä esitellyille nakeille tarkoitetut nakkikonferenssit. Hengellisen ohjelman ohella niissä järjestetään muun muassa iltajuhlia ja urheilukilpailuja – ja tietysti speed datingin -kaltaisia tilaisuuksia päästä juttusille uusien tuttavuuksien kanssa.

Artikkelin on kirjoittanut Suvi Peltola.

Kirjoittaja on ammatiltaan toimittaja. Hänet kastettiin Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäseneksi vuonna 2009.