Ilon löytäminen on joskus vaikeaa. Itselläni on ollut aikoja, jolloin se on tuntunut mahdottomalta. Olen tuntenut huonoa omaatuntoa siitä, etten ole ollut onnellinen. Kuitenkin olen huomannut, että vaikka evankeliumi ei aina olekaan pikalääke, sen tuoma syvempi rauha auttaa meitä kestämään vaikeutemme.

Kesän alussa koin erään vaikean koettelemuksen. Puhuin asiasta kahdelle ystävälleni, jotka ovat molemmat kirkkomme lähetyssaarnaajia täällä Suomessa.

Kerroin heille tapahtuneesta ja avauduin samalla muista haasteistani, joita olen kokenut viime vuosien aikana. Minusta tuntui niin pahalta, että itkin. Mieleni oli musta, ja kokemani asiat tuntuivat epäreiluilta.

Kysymys, joka muutti minut

Sitten he kysyivät minulta kysymyksen, joka muutti koko keskustelun suunnan ja luonteen. Tuo kysymys oli: “Mitkä asiat ovat tuoneet sinulle iloa?”

Aloin luetella asioita, jotka tekevät minut iloiseksi. Mieleeni tuli monia asioita: uusiin ihmisiin tutustuminen, yksin matkustaminen, terveellisten elämäntapojen noudattaminen…

Yhtäkkiä huomasin, että kyynelten sijaan mun kasvoilla oli leveä hymy. Se, että olin ajatellut iloisia asioita vaikeiden asioiden sijaan, oli muuttanut mun mielialan ja samalla koko keskustelun suunnan. ⁣

Silloin päätin, että haluan keskittyä enemmän iloon omassa elämässäni.

Iloon keskittyminen auttaa vaikeina hetkinä

Meillä ei tarvitse olla asiat hyvin, jotta voimme keskittyä iloon. Itse asiassa iloon keskittyminen on tärkeintä juuri silloin, kun meillä on vaikeuksia. Tässä meille parhaana esimerkkinä on Vapahtajamme Jeesus Kristus.

Kirkkomme apostoli, Vanhin D. Todd Christoffersson on sanonut lokakuun 2019 yleiskonferenssissa:

“Kuten kaikessa, Jeesus Kristus on ylin esimerkkimme — edessään olleen ilon tähden hän — kesti ristillä kärsimykset [Hepr. 12:2]. Ajatelkaapa sitä! Kestääkseen tuskallisimman koettelemuksen, mitä on koskaan kestetty maan päällä, Vapahtajamme keskittyi iloon!” 

Tuo lainaus vetää minut hiljaiseksi. Jopa Kristus, joka on kokenut maailman vaikeimman kokemuksen, on käyttänyt selviytymiskeinonaan iloon keskittymistä.

Onko aina mahdollista olla onnellinen? 

Itselläni on ollut paljon aikoja elämässäni, jolloin ilon ja onnellisuuden kokeminen on ollut haastavaa. Esimerkiksi mielenterveysongelmat (joista olen kertonut aiemmin bloggauksessani) estävät välillä kaikki positiiviset tunteet.

Joskus koen syyllisyyttä siitä, etten ole tarpeeksi onnellinen tai iloinen.

Olen turhautunut monesti, kun rukoileminen ei ole tuonut toivottua rauhaa sydämeeni. Olen mennyt kirkkoon ilman, että oloni on hyvä siellä. Joskus avaan pyhät kirjoitukset saamatta minkäänlaista mielihyvää niiden tutkimisesta.

Yllä mainitut tilanteet eivät ole tapahtuneet minulle vain muutaman kerran. Ne ovat tapahtuneet minulle satoja kertoja. Olen monta kertaa miettinyt, mikä minussa on vikana. Myönnän, että olen monta kertaa rukouksen sijaan valinnut sokerin, sillä se on tuonut minulle enemmän iloa juuri siinä hetkessä.

Evankeliumin avulla syvempää rauhaa

Evankeliumi ei aina ole pikalääke, jolla saamme mielialamme kohoamaan nopeasti. Jos saisimme siunauksia aina heti, kun teemme hyviä asioita, oikeiden valintojen tekeminen olisi liian helppoa.

Evankeliumi tuo kuitenkin syvempää onnellisuutta ja rauhaa kuin esimerkiksi edellä mainitsemani sokerin syönti.

Tieto siitä, että meillä on Vapahtaja Jeesus Kristus, joka on kuollut meidän puolestamme, ei välttämättä tuo meille nopeaa hyvän olon tunnetta. Se tuo elämäämme jotain paljon suurempaa. Kun me tiedämme, että Jumalalla on suunnitelma meitä varten, elämä tuntuu paljon merkityksellisemmältä.

Vaikka välillä elämä tuntuukin vaikealta, emmekä keksi kovinkaan monta kiitollisuuden aihetta, voimme aina luottaa Kristukseen. Hän ei koskaan hylkää meitä. Kun perustamme ilomme Kristukseen, voimme aina olla onnellisia.

Se ei tarkoita sitä, että jokainen päivä olisi hyvä. Se ei tarkoita sitä, etteikö meillä joskus olisi haasteita. Elämässämme voi tulla pitkiäkin mustia kausia, jolloin mikään ei tunnu miltään. Usko Kristukseen antaa kuitenkin lohtua siitä, että kaikki kääntyy parhain päin.

“Sen tähden jokainen, joka uskoo Jumalaan, voi varmasti toivoa parempaa maailmaa, aivan niin, sijaa Jumalan oikealla puolella, mikä toivo tulee uskosta, on ihmisten sieluille ankkurina, joka tekee heistä varmoja ja lujia saaden heidät alati tekemään runsaasti hyviä tekoja ja johdattaa heitä kirkastamaan Jumalaa.” [Eter 12:4]

Susanna Koivisto on Seuraa Kristusta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.