Eräässä Netflix-sarjassa on päähenkilönä uskonnollinen nuori nainen. Hänen isoäitinsä opettaa hänelle siveydestä. Hän pyytää tyttöä repimään kukan rikki, ja sitten palauttamaan sen ennalleen. Kun tyttö ei pysty tähän, isoäiti sanoo lapsenlapselleen: ”Juuri niin. Kun neitsyyden kerran menettää, sitä ei voi koskaan palauttaa takaisin.”
Tämäntyyliset opetukset seksuaalisuuteen liittyen ovat yleisiä uskonnollisissa yhteisöissä, ja niitä nähdään myös omassa kirkossani. Niiden tarkoitus on hyvä: opettaa tärkeitä seksuaalisuuteen liittyviä arvoja nuorille. Tällaisten opetusten vaikutus voi valitettavasti olla aivan päinvastainen.
Oppi siveyden laista
Monissa uskonnollisissa yhteisöissä uskotaan siveyden lakiin. Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon jäsenille se tarkoittaa sitä, että pidättäydytään sukupuolisuhteista ennen avioliittoa, ja avioliiton solmimisen jälkeen seksiä harrastetaan vain oman kumppanin kanssa. Siveyden lakiin kuuluu myös pornografian välittäminen.
Uskon itse tähän periaatteeseen. Uskon, että siveyden lakia noudattamalla perheet voivat olla vahvoja ja onnellisia.
En kuitenkaan usko syyllistämiseen. Nuoria, eikä minkään ikäisiä ihmisiä tulisi opettaa uskomaan, että seksi on likaista tai pahaa. Kirkossa tulisi keskittyä opettamaan, että seksuaaliset halut ovat hyviä ja normaaleja, ja että jokaisella on niitä. Jumala on luonut jokaiselle haluja, jotta ihmiset menisivät naimisiin ja perustaisivat perheitä.
Miksi uskon siveyden lakiin?
Seksi on puhdasta ja kaunista. Se lähentää aviopuolisoita toisiinsa, ja lisää rakkauden ja kiintymyksen avioliitossa. Se on jotain erityistä kahden ihmisen välillä.
Sitä voidaan kuitenkin käyttää väärin. Sillä voidaan pettää avopuolisoita, rikkoa perheitä ja särkeä sydämiä. Nuoret saattavat ihastuneina kiirehtiä harrastamaan seksiä ihastuksen kohteensa kanssa, ja tuntea sen jälkeen olonsa entistä tyhjemmäksi ja yksinäisemmäksi. Seksissä ei ole kyse vain fyysisestä kontaktista, vaan siihen liittyy aina myös tunteita.
Siveyden lain noudattamisen siunauksia ovat vahvemmat perheet ja suurempi kyky rakastaa. Voimme olla itsevarmempia, kun tiedämme, että pystymme hillitsemään itsemme.
Aina on mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä
Jotkut rikkovat siveyden lakia tahattomasti tai tahallaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että peli olisi menetetty. Evankeliumin sanoma on päinvastainen: aina on toivoa. Ei ole väliä, mitä olemme tehneet, Kristuksen kautta voimme aloittaa aina alusta. Revityn kukan saa aina ehjäksi, sanottiin meille mitä tahansa.
Jumalaa ei kiinnosta se, missä olemme olleet, vaan se, mihin olemme menossa. Vloggaaja Haleigh Everts on kertonut Youtube-kanavallaan, kuinka seksin merkitys on muuttunut hänen elämänsä aikana. Häntä oli käytettiin hyväksi monta kertaa, ja hänellä oli värikäs seksuaalinen historia. Naimisiin mennessä hän oli kuitenkin tehnyt parannuksen kaikista synneistään, ja hän pystyi nauttimaan kaikista avioliiton siunauksista Kristuksen sovituksen ansiosta huolimatta siitä, mitä hän oli aiemmin tehnyt.
Lopetetaan syyllistäminen ja pelottelu
Tämä teksti on ollut pöytälaatikossani yli vuoden verran. Olen kuukausien mittaan luetuttanut sitä useilla ihmisillä, ja pohtinut tarkkaan, mitä haluan sanoa tästä. Se, että minua bloggaajana ujostuttaa kirjoittaa jostain aiheesta, kertoo sen arkuudesta ja herkkyydestä.
Toivon, että voimme jatkossakin kirkossa opettaa siveyden lain tärkeydestä oikealla tavalla. Toivon, että jätämme syyllistämisen ja pelottelun taakse, ja puhumme asioista suoraan. Toivomme, että saamme erityisesti nuoret ymmärtämään, että heidän kohtaamansa halut ja tunteet ovat normaaleja. Vaikka meidän tulee kannustaa pitämään siveyden lakia, meidän tulee olla ymmärtäväisiä niille, jotka tekevät virheitä. Me kaikki teemme virheitä joskus – ja juuri sitä varten tarvitsemme Vapahtajaa.