Tämän kolmiosaisen julkaisusarjan ensimmäisen osan voit lukea painamalla tästä.
Askel #2: Päätä missä voit tehdä eniten hyvää
Nyt kun olet jo määritellyt mitä ja kuinka paljon antaa, seuraavaksi sinun täytyy päättää, minne tai missä sen annat.
Tähän ei ole yhtä ainoaa tapaa, joten tämä näyttää jokaisella hieman erilaiselta. Ajattele lahjoitusfilosofiaasi ja anna sen johdattaa sinut oman kohteesi luo. Astuessasi hyväntekeväisyysmaailmaan, mieleesi saattaa nousta seuraavanlaisia kysymyksiä:
- Haluanko keskittyä fyysisiin tarpeisiin, kuten ruokaan, puhtaaseen veteen, majoitukseen ja taudeilta suojaamiseen?
- Haluanko vaikuttaa elintasoa tukeviin seikkoihin, kuten leikkauksiin, silmälaseihin ja pyörätuoleihin?
- Haluanko olla mukana opettamassa ihmisille taitoja, kuten vastasyntyneen elvytystä, korujen valmistusta tai maanviljelyä?
- Uskonko suoraan ihmisille lahjoittamiseen vai heidän kanssaan yhdessä toimimiseen?
- Ovatko lyhyen aikavälin ratkaisut välttämätön ensiaskel pitkäkestoiseen omavaraisuuteen?
Älä odota, että sinulla on vastaus kaikkiin kysymyksiin ennen kuin aloitat. Kuten Veli Foote sanoi: ”Oikean hyväntekeväisyyskohteen löytäminen on hännän huippuna… Antaminen on hyvä asia; et voi mennä metsään.” Nyt on aika tehdä antamisesta tapa. Joten anna mennä vain.
Tarkastele sitä, mitä sinulla on annettavaa ja kysy itseltäsi: kuka hyötyisi niistä asioista eniten?
Määrittele, kuinka:
- saada parannusta aikaan ajalla, kyvyillä ja omaisuudella
- rahalla on vaikutusta.
Sitten:
- laita hyvät aikeesi töihin.
Saa aikaan parannusta ajalla, kyvyillä ja omaisuudella
Monet meistä, joilla on annettavanaan aikaa ja kykyjä, etsivät paikallisia mahdollisuuksia. Ja mahdollisuuksista ei ole pulaa! Mutta älä häkelly! On tärkeä punnita vaihtoehtoja, jotta löytää jotain, joka sopii sinun aikaasi ja mielenkiintoihisi – sekä Jumalan suunnitelmaan sinulle. Mutta sinun ei tarvitse olla mukana jokaisessa hyvässä hankkeessa; jos joku idea ei iske sinuun, jatka matkaasi.
Tässä muutama ehdotus, kuinka saada aikaan parannusta ajalla, kyvyillä ja omaisuudella:
1. Tarjoudu vapaaehtoiseksi kirkon järjestöissä.
Veli Foote on sanonut:
”Kirkon kautta löytyy monia hyviä mahdollisuuksia… kirkon jäsenille se tuntuisi olevan hyvä paikka aloittaa.”
Voit esimerkiksi järjestää vapaaehtoisryhmän perheillassa, nuorten toiminnoissa, apuyhdistyksen toimintailtaan tai vaikka treffi-iltana. Jotkin ikimuistoisimmista perheilloista ja nuorten toiminnoista vietimme auttamassa leipäjonossa, maalaamassa kodittomien asuntoloita ja äänittämässä kirjoja äänikirjoiksi kouluille.
Keskustele auttamismahdollisuuksista paikallisen seurakuntasi piispakunnan tai apujärjestöjen johtokuntien kanssa.
2. Etsi järjestö, joka keskittyy perustarpeisiin
Tutustu yhteisösi järjestöihin, jotka keskittyvät ruokkimaan, vaatettamaan ja tarjoamana suojaa niille, jotka ovat avun tarpeessa. Paras tapa on etsiä paikalliset
- Ruoka-avun tarjoajat, leipäjonojen järjestäjät
- Asunnottomien asuntolat ja yösuojat
- Pelastusarmeija
- Punainen Risti
- Muut vastaavat
ja sitten lähde mukaan auttamaan.
3. Pohdi koulutuksellisia ja elämäntaitoihin liittyviä tarpeita (erityisesti niillä, jotka ovat olleet asunnottomia).
Monia puutteita ei pysty ratkaisemaan millään rahamäärällä, mutta on muita tapoja täyttää nuo tarpeet. Veli Foote on sanonut:
”Rahalla voidaan ratkaista monet ilmiselvimmistä epätasa-arvoisuuden aiheuttajista: terveys, puhdas juomavesi, ruoka. Mutta on vaikeampi nähdä, kuinka raha voi muuttaa nuo hengelliset ja psykologiset seikat, jotka pohjaavat kulttuuriin, normeihin ja lainsäädäntöön. Enemmänkin järjestelmään liittyvät ongelmat voidaan ratkaista ainoastaan ihmisten muuttamalla asenteitaan.”
4. Keskity pitkän aikavälin muutoksiin, joita kaupungissasi voidaan tehdä
Ennaltaehkäisy on aina tehokkaampaa kuin jälkihoito – ja se pitää paikkansa kodittomuuden ja köyhyydenkin kohdalla.
Givewell.org -sivusto ehdottaa muun muassa seuraavia ideoita:
- Opeta lapsillesi kodittomista – ”auta lapsiasi näkemään kodittomat ihmisinä.” Tehkää vapaaehtoistyötä yhdessä perheenä. Anna lapsillesi mahdollisuus valita joitain vaatteita tai leluja lahjoitettavaksi.
- Rekrytoi paikallisia yrityksiä. Järjestä ruoka- tai vaatejakoja ja pyydä paikallisia ruoka- tai vaatekauppoja mainostamaan niitä ja vastaanottamaan lahjoituksia liikkeissään.
- Ota yhteyttä suuriin yrityksiin tai kansanedustajiin.
Olivatpa taitosi ja kykysi mitkä tahansa, niille on suuri tarve muiden elämässä!
Vaikuta rahalla
Jos sinulla on rahaa annettavana, monet asiantuntijat suosittelevat lahjoittamaan maailmanlaajuisesti, jolloin sillä on suurin vaikutus.
Harkitsemisen arvoisia vaihtoehtoja:
1. Lahjoita kirkon kautta.
Vanhin Holland on neuvonut: ”Jokainen, joka on kykenevä noudattamaan kymmenysten lakia… olkaa niin anteliaita kuin tilanteenne sallii lahjoittaessanne kymmenysuhrejanne sekä muita humanitaarisia, koulutus- sekä lähetystyölahjoituksia.”
Auttaaksesi kirkon jäseniä ja muita heidän fyysisissä tarpeissaan sekä koulutuksellisissa pyrkimyksissään, lahjoita
- kymmenysuhreja
- humanitaarisen avun rahastoon
- koulutusrahastoon
Auttaaksesi hengellisissä tarpeissa, lahjoita
- lähetystyörahastoon
- temppelityörahastoon
2. Käytä rahasi siihen, millä on suurin vaikutus.
Suurimman vaikutuksen periaatteen mukainen lahjoittaminen keskittyy ihmisiin, joiden elämät muuttuvat radikaaleimmin lahjoituksiesi ansiosta. Usein tätä mentaliteettia soveltavat hyväntekeväisyysjärjestöt käyttävät yksinkertaisia ja edullisia keinoja ennaltaehkäistä tauteja ja täyttää muita terveydellisiä perustarpeita.
Esimerkiksi lääketabletti tai hyttysverkko voi pelastaa hengen ja jodioitu suola voi peruuttaa aivojen kognitiivista heikkenemistä.
Jos haluat rahoillasi olevan mahdollisimman suurta vaikutusta, voit vierailla englanninkielisellä givewell.org-sivustolla. He ovat kattavasti tutkineet ja analysoineet lahjoitusten todellista vaikutusta ja antavat ehdotuksia parhaista hyväntekeväisyysjärjestöistä, joille lahjoittaa.
3. Lahjoita yksittäiselle osa-alueelle tai alalle.
Yksittäiselle osa-alueelle tai alalle tehdyt lahjoitukset voivat keskittyä siunaukseen tai mielenkiinnon kohteeseen, joka rikastaa toisten elämää. Esimerkiksi Vision Spring tarjoaa edullisia silmälaseja antaen näön lahjan ja kyvyn työskennellä.
Tämänkaltainen keskittynyt hyväntekeväisyys voi perustua jollekin yksittäiselle idealle, kuten esimerkiksi keinot ratkaista maailman nälänhätä. Esimerkiksi One Acre Fund -rahasto uskoo maanviljelijöiden olevan avain nälänhädän ja köyhyyden selättämiseen, joten he keskittyvät tekemään viljeltävästä maasta tuottavampaa.
4. Lahjoita suoraan köyhille.
Jos haluat tietää, että suurin prosenttiosuus lahjoituksestasi menee todella suoraan tarpeessa oleville ja että sillä on vaikutusta, on olemassa järjestöjä, jotka suorittavat käteissiirtoja suoraan äärimmäisen köyhille elämän perustarpeisiin.
Rahasi saavuttavat ihmisiä, jotka todella tarvitsevat sitä. Raha on uskomaton väline tehdä merkittävä määrä hyvää, jos sitä käytetään viisaasti.
Pistä hyvät aikeesi töihin
Aiemmasta varoituksestani huolimatta, olet todennäköisesti häkeltynyt kaikista suurenmoisista lahjoitus- ja vapaaehtoistyömahdollisuuksista. Puhumattakaan siitä, että luultavasti sinusta tuntuu aikataulusi olevan jo liian täynnä ja budjettisi liian tiukka. Joten istu alas ja pohdi kuinka hyväntekeväisyystyö voisi mahtua siihen, mitä jo teet.
Jos toimit vapaaehtoisena lapsesi koululla, harkitse laajentavasi vapaaehtoistyötäsi toiseenkin kouluun. Jos sinulla varattuna tietty määrä budjetistasi ravintola- ja viihdekäyttöön, harkitse siirtäväsi siitä prosentti hyväntekeväisyysbudjettiisi.
Jos mikään ei puhutellut sinua – tai kaikki puhutteli sinua – palaa 2. askeleen listaasi ja pura se osiin. Jokaisen siunauksen kohdalla, kysy itseltäsi: kuinka tätä voidaan soveltaa ihmisiin, jotka hyötyisivät siitä eniten?
Ajattele laatikon ulkopuolelta ja kirjoita ylös kaikki, mitä mieleesi juolahtaa – anna Jumalalle mahdollisuus ohjata sinua polulle, jota et ehkä olisi koskaan edes harkinnut.
Listasi saattaa nyt näyttää esimerkiksi tältä:
- Aika:
tiistaisin/torstaisin klo 10-13 -> vapaaehtoistyö kouluilla, Pelastusarmeija
lauantaisin (koko perheenä) klo 11-14 -> ruokajako, piispan kanssa sovittu tekeminen, kirjoita kansanedustajalle
- Kyvyt:
laulaminen -> kodittomien asuntola
maalaaminen -> opeta naisten turvakodilla
vanhemmuus -> ohjausta naisten turvakodilla
- Koulutus:
matematiikan opettaminen -> tukiopetus koululla, asunnottomien asuntolalla
kirjanpito -> voittoa tavoittelemattoman järjestön hallitus
työhakemukset/-haastattelut -> kodittomien asuntola, yleinen opetustilaisuus kirjastolla
- Raha:
riittävästi ja vähän päälle -> anteliaammat paastouhrit, säästä humanitaariseen lähetystyöhön
voimme uhrata ainakin 50€/kk -> lähetystyörahasto, Givewell-järjestö
- Omaisuus:
kenkiä, takkeja -> vaatejakoja järjestävä taho, kodittomien asuntola
ruokavarasto -> ruokajonoja järjestävä taho
Artikkelin on kirjoittanut Lisa Teixera ja se on alun perin julkaistu Third Hour -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.