Kuvittele, että yrität matkustaa paikkaan, jossa et ole koskaan käynyt. Onneksi sinulla on käytössäsi nykyaikaista teknologiaa ja luotettava navigaattori antaa sinulle selkeitä ohjeita. Syötät laitteeseen osoitteen ja aloitat matkasi luottavaisena. Miellyttävä ja tuttu ääni sanoo: ”Käänny oikealle 400 metrin jälkeen.” Sitten aivan odottamatta erilainen, mutta myös miellyttävä ääni sanoo: “Nyt menee väärin. Aja suoraan 400 metrin jälkeen.” Kun lähestyt risteyskohtaa, nuo kilpailevat äänet puhuvat uudelleen. “Käänny oikealle 20 metrin jälkeen”, sanoo tuttu ääni. Toinen ääni puhuu: ”Älä kuuntele häntä. Hänen ohjelmistonsa on vanhentunut. Sinun täytyy mennä suoraan. Sitä paitsi, mitä oikeutta hänellä on käskeä sinua?”

Jos saisimme näin ristiriitaisia viestejä navigaattoriltamme, veisimme todennäköisesti laitteemme huoltoon. Kuitenkin samankaltaisia asioita tapahtuu jatkuvasti niille, jotka pyrkivät seuraamaan Vapahtajaa. Kuulemme tutun äänen kuiskaavan: “Pysy polulla. Pidä käskyt. Rakastan sinua. Usko.” Sitten kuulemme tuon toisen tutun äänen, jonka sävy on hieman hyökkäävämpi: ”Älä usko noita vanhanaikaisia filosofioita. Mieti kaikkia ongelmiasi. Luuletko Jumalan rakastavan sinua, jos Hän sallii kaiken tämän? Hän ei ole sinusta lainkaan tietoinen.”

Me kaikki haluamme olla onnellisia ja olemme saaneet selvät ohjeet Jumalalta tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Jotta asiat eivät olisi liian helppoja, Saatanalla on lupa yrittää vaikuttaa meihin valheidensa kautta. Vaikka tämä onkin hämmentävää, tiedämme sen olevan olennainen osa kuolevaista matkaamme. Lehi opetti, että Saatana on kurja ja yksi hänen ensisijaisista tavoitteistansa on saada meidät tuntemaan itsemme kurjiksi (ks. 2. Ne. 2:27). Pohditaanpa kolmea valhetta, joita vastustaja käyttää saadakseen meidät tuntemaan itsemme kurjiksi ja miten me voimme vastustaa noita harhautuksia totuuden avulla.

Valhe #1: Käytöksesi ja olosuhteesi määrittelevät arvosi

Olen ammatiltani psykologi ja olen tarjonnut mielenterveyspalveluja ihmisille yli 20 vuoden ajan. Ihmiset tulevat tapaamaan minua masennuksen, ahdistuksen, huonon minäkuvan, vihan, riippuvuuden ja monien muiden vaikeuksien takia. Jokaisen ongelman ytimessä on sama peruskäsite: nämä henkilöt eivät tunne olevansa arvokkaita. He ovat joskus elämänsä aikana tunteneet olevansa arvokkaita ja olevansa mukana kantamassa oman kortensa kekoon, mutta jokin lopulta sai tuon käsityksen muuttumaan. Nyt heistä tuntuu, että he eivät ole enää taivaallisen Isänsä rakkauden ja kunnioituksen arvoisia. Saatana valehtelee heille seuraavilla tavoilla:

“Olit aikaisemmin hyvä ihminen, mutta epäonnistuit ja olet nyt aivan hyödytön.”

“Taivaallinen Isä ei rakasta sinua yhtä paljon kuin muita, koska olet niin syntinen.”

“Et ole yhtä hyvä kuin muut tekemiesi virheiden takia; olet turmeltunutta tavaraa.”

Olen varma siitä, että olemme kaikki kuulleet muunnelmia näistä valheista joskus elämässämme. Me uskomme, että käytöksemme takia meistä tulee jotenkin vähempiarvoisia taivaalliselle isälle. Mutta totuus on se, että arvomme Jumalan lapsina pysyvä, eikä se voi muuttua. Arvokkaana oleminen on eri asia kuin siunattuna oleminen. Mahdolliset siunaukset voidaan menettää tottelemattomuuden seurauksena, mutta arvomme on määritelty sen mukaan, että olemme Korkeimman perillisiä. Mieti tuhlaajapojan paluuta ja hänen lämmintä vastaanottoaan. Varmastikaan hänen aikaisempi käytöksensä ei oikeuttanut häntä isänsä rakkauteen ja hyväksyntään, mutta tosiasia on, että hänen isänsä ei koskaan lakannut välittämästä hänestä – olosuhteista huolimatta. Tuhlaajapojan arvo oli sama sinä päivänä, kun hän lähti kotoa ja kun hän palasi takaisin. Jesaja tallensi Vapahtajan sanat liittokansalleen:

”Unohtaako äiti rintalapsensa, unohtaisiko hoivata kohtunsa hedelmää? Vaikka hän unohtaisikin, minä en sinua unohda.

Käsieni ihoon minä olen sinut piirtänyt, ja niin sinun muurisi ovat aina silmieni edessä” (Jesaja 49:15-16).

Meidät on piirretty Lunastajan käsien ihoon. Me olemme Hänen työnsä ja kirkkautensa syy (ks. KH Moos. 1:39). Totuus #1 on tämä: Olet äärettömän arvokas taivaalliselle isällesi, eikä tuota arvoa voida koskaan muuttaa tai vähentää. Hän rakastaa sinua täydellisesti, nyt ja aina.

Valhe #2: Hyvät kirkon jäsenet eivät anna toisten nähdä virheitään.

Me luonnollisesti haluamme näyttää itsestämme parhaat puolet. Puemme parhaat vaatteemme kirkkoon, kampaamme hiuksemme perhekuvaa varten ja käytämme lukemattoman määrän suodattimia saadaksemme aikaan mahdollisimman imartelevia selfie-kuvia. Siinä ei ole mitään väärää, jos haluaa näyttää toisista viehättävältä. Kuitenkin silloin, jos halu tehdä vaikutus toisiin millä hinnalla hyvänsä tai kun haluamme tarkoituksella piilottaa jokaisen virheemme, teemme lopulta paljon turhaa työtä. Usein valheet, joita Saatana esittää, lisäävät haluamme vakuuttaa toisille kaiken olevan hyvin, ja että meillä ole mitään vaikeuksia tai virheitä. Näihin valheisiin kuuluu seuraavat asiat:

“Kukaan ei hyväksy sinua, jos he näkevät heikkoutesi.”

“Sinun pitäisi pystyä selviytymään haasteistasi yksin; avun pyytäminen on tappion tai epäonnistumisen myöntämistä”

“Et voi auttaa etkä innoittaa muita, jos he tietävät sinulla olevan vakavia vaikeuksia”

Nämä valheet ovat vahingollisia hengelliselle kehityksellesi, vaikkakin useimmat tuntuvat hyväksyvän ne. Käyttääkseni ilmaisua sosiaalisen median työkalusta, miten usein me “rajaamme” tai “suodatamme” elämäämme niin, että se näyttää toisista virheettömältä? En ehdota sitä, että jokaisessa Instagram-postauksessa tai Facebook-päivityksessä pitäisi näkyä sotkuinen koti tai mitäänsanomaton koulutodistus. On kuitenkin vaarallista uskoa, että emme voi näyttää heikkoutta. Joskus innoittavimpia esimerkkejä ovat ne, jotka näyttävät heikkoutensa. Ammatissani työskentelin kerran erään naisen kanssa, joka oli käyttänyt metamfetamiinia noin 15 vuoden ajan ja joka menetti poikansa huoltajuuden sen seurauksena. Hän oli aloittanut tehdä asioita toipumisen eteen ja oli ollut ilman aineita noin yhdeksän kuukautta. Silti häntä vaivasi se, miten huono esimerkki hän oli ollut pojalleen. Hänen epäilyksensä itseään kohtaan olivat ajoittain niin voimakkaita, että hän tuskin pystyi olemaan palaamatta vanhoihin tapoihinsa. Kun keskustelimme hänen huolistaan, seuraava ohje tuli mieleeni:

“Pojallasi tulee todennäköisesti olemaan aika elämässään, jolloin hän kamppailee huomattavien vaikeuksia kanssa. Hän yrittää tehdä parhaansa selviytyäkseen haasteistaan, mutta epäonnistuu siinä joskus. Hän on pettynyt. Kun hän katsoo ystäviään ja työtovereitaan, hän näkee heidän rajatut ja suodatetut elämäntyylinsä, jotka näyttävät virheettömiltä ja hän tuntee itsensä entistä masentuneemmaksi ja lannistuneemmaksi. Sinun esimerkkisi, niin tahriintunut kuin se onkin, on toivon majakka hänelle. Hän pitää äitiään vahvana ja ratkaisuja tekevänä henkilönä, jolla on ollut merkittäviä vikoja ja joka on tehnyt monia huonoja päätöksiä, mutta joka nousi niiden yläpuolelle tullakseen paremmaksi ihmiseksi. Sinun esimerkkisi koettelemusten kestämisestä on paljon suurempiarvoisempi hänelle kuin 100 muuta esimerkkiä ihmisiltä, jotka oletettavasti ovat eläneet elämänsä tahrattomana tai jotka ovat muka kukistaneet haasteensa ensi yrittämällä.”

Kun pohdimme esimerkkejä profeetoista ja muista hengellisistä johtajista pyhissä kirjoituksissa, löydämme monia tilanteita, joissa he kamppailevat haasteidensa kanssa. Nefi kamppaili itseluottamuksensa kanssa isänsä kuoleman jälkeen (ks. 2. Ne. 4:17-19). Jaakob kertoi, että hänellä oli merkittävää ahdistusta monia kertoja (Jaak. 1:5 Ja Jaak. 4:18). Kapteeni Moroni reagoi suuttumalla ennen kuin hän sai täyden ymmärryksen olosuhteista (ks. Al. 59:13). Meidän täytyy muistaa, että heikkoutemme lähetetään usein taivaasta – pyrkimyksenä pitää meidät nöyrinä ja johtaa meidät Vapahtajan luokse (ks. Et. 12:27). En ehdota, että meidän tulisi esittellä kaikki likapyykkimme maailmalle, mutta ehkä olisi parempi, että emme esittäisi itseämme kroonisesti suotuisassa valossa. Totuus #2: Heikkous on osa suunnitelmaa ja voi olla muille hyvin innoittavaa; heikkouden myöntäminen ja hyväksyminen on alku pysyvään muutokseen.

Valhe #3: Luonteessasi on joitakin piirteitä, joita en yksinkertaisesti voi muuttaa; olet vain sellainen.

Tämä on ehkä kaikkein salakavalin valhe näistä kolmesta. Yhteiskunnassamme oli aikakausi, jolloin kukaan ei puhunut henkisistä haasteista. Onneksi se on muuttunut ja ihmiset ovat halukkaampia etsimään sopivaa apua. Olen kuitenkin huomannut uuden järkyttävän trendin. Olen viime aikoina kuullut ihmisten puhuvan huonoista luonteenpiirteistä aivan kuin niitä ei voisi muuttaa, mikä ei juuri anna toivoa henkilökohtaiseen muutokseen. Uskon todella, että Lusifer lietsoo valheita näiden uskomusten taustalla sanomalla:

“Sinulla on perinnöllinen taipumus tehdä noin. Se on tieteellisesti todistettu, eikä se koskaan muutu.”

“Olet yrittänyt muuttaa juuri tätä asiaa luonteessasi monta kertaa, mutta ilman tuloksia; se on vain todiste siitä, että muutos ei ole mahdollinen tässä asiassa.”

“Muiden pitäisi hyväksyä se, että olet vain tällainen ja heidän odotuksensa siitä, että yrittäisit tehdä asialle jotain, on tunteetonta ja väärin.”

Olen usein miettinyt Saatanan yrityksiä vesittää pelastussuunnitelma. Hän nostatti kapinan taivaassa yrittääkseen taistella tiensä huipulle, mutta hänet heitettiin pois. Hän yritti kirota Aadamin ja Eevan houkuttelemalla heitä maistamaan kiellettyä hedelmää, mutta heille annettiin Vapahtaja. Kun Herra tuli täyttämään kuolevaista tehtävänsä, Saatana yritti tahrata Hänen täydellisyytensä houkuttelemalla Häntä tekemään syntiä. Vaikka Häntä kiusattiin kaikin voimin (Heb. 4:15), kristus ei antanut periksi ja suoritti myöhemmin suuren sovitusuhrinsa pelastaakseen koko ihmiskunnan. Saatana on sen jälkeen muuttanut taistelusuunnitelmaansa.

Kuvittele henkilöä, jolla on vihanhallintaongelmia. Hän sanoo itselleen: ”Olen aina ollut vihainen ihminen. Isäni oli vihainen henkilö; hänen isänsä oli myös vihainen. Lääkärini sanoi minulle, että minulla on vihanhallintaongelmia. Olen yrittänyt muuttua, eikä se ole koskaan onnistunut. Olen vain tällainen, joten ihmisten pitää tottua siihen.” Vaikka Jeesuksen Kristuksen sovitus on nykyään olemassa kaikessa mahtavassa voimassaan, tälle miehellä tässä mielentilassa siitä on tullut tehoton. Kuinka Jeesuksen Kristuksen sovitus voi toimia sellaisen henkilön kohdalla, joka kieltäytyy hyväksymästä mahdollisuutensa muutokseen? Täydellisesti toimiva työkalu on hyödytön, jos se jätetään lojumaan hyllylle. Silloin, kun sanomme asioita kuten: ”Minä vain olen tällainen” tai ”En mitenkään voi muuttua tässä asiassa”, olemme rajoittaneet Jumalan voimaa elämässämme.

Vaikka Saatana ei yleisesti ottaen voi estää Vapahtajan voimaa, näyttää siltä, että hän voi estää sitä toimimasta henkilökohtaisella tasolla – vakuuttamalla, että meidän ei kannata hakea apua tai pyrkiä muutokseen. Erilaiset luonteenomaiset virheemme voivat olla suuria ahdistuksen aiheuttajia ja merkittäviä heikkouden merkkejä elämässämme. Jos hyväksymme ne ja uskomme, että emme voi muuttua, edistymisemme pysähtyy. Sen sijaan, että uskomme, että joitakin asioita ei voi muuttaa, hyväksykäämme se loistelias totuus, että kaikki asiat voidaan muuttaa Jeesuksen Kristuksen sovituksen kautta. Me olemme täällä voittaaksemme virheemme ja vajavaisuutemme ja kaikki ne, jotka pyrkivät tulemaan taivaallisen Isänsä kaltaiseksi, voi saavuttaa sen Vapahtajamme armon ja voiman kautta. Totuus #3: Mikään ei ole Vapahtajan saavuttamattomissa ja kaikki se, mikä tekee meistä erilaisia kuin Jumala, voidaan lopulta korjata ja muuttaa pysyvästi Jeesuksen Kristuksen sovituksen kautta.

Todistan, että nämä asiat ovat totta. Jumala siunatkoon sinua niin, että Saatana ei voi voittaa sinua harhautuksillaan ja että voit löytää todellisen onnen Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta.

 

Tämän artikkelin on alun perin kirjoittanut David Morgan ja se on julkaistu ldsliving.com-sivustolla nimellä ”3 Lies Satan Uses to Make Us Feel Miserable”.

Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company