On olemassa eräs monimutkainen asia, jota sanotaan “deittailuksi”.

Jos olet kuten minä, sinulla on ollut päiviä, joiden toivoisit katoavan – kuten se päivä, kun valvoit myöhään odottaen tekstiviestiä, jota ei koskaan tullut, tai kun ensisuudelma meni täysin pieleen, tai kun olit niin epävarma avioliitosta jonkun henkilön kanssa, että tavallaan halusit muuttaa toiseen maahan ja aloittaa kaiken aivan alusta.

Tuollaisina päivinä järjestetyt avioliitot alkavat vaikuttaa melko houkuttelevilta.

Eikö olisi hienoa, jos Jumala lähettäisi luoksesi enkelin taivaasta kertomaan tarkasti kuka rakkaasi on, millainen luonne hänellä on ja mitä sinun täytyy tehdä löytääksesi tuon henkilön, jonka on tarkoitus täydentää sinua ja viettää kanssasi loppuelämäsi ja koko iankaikkisuuden?

Saahan sitä toivoa…Ja sitten pohdimme asiaa vähän ja oivallamme, että deittailu, vaikka sitä ei olla harrastettu kovin kauan, on oikeastaan suurenmoinen osa Jumalan suunnitelmaa. Sellainen deittailu, joka auttaa meitä parhaiten toteuttamaan Hänen päämääränsä, tunnetaan nimellä rotaatiodeittailuksi (eng. rotational dating).

Antakaa minun selittää.

Rotaatiodeittailua sanotaan myös ei-yksinoikeudella deittailuksi (non-exclusively dating). Se tarkoittaa, että sana poika-/tyttöystävä ei kuulu sanastoosi. Sen ansiosta voit oppia tuntemaan monia ihmisiä; sen kautta voit saada sellaista oppia ja tietoa, jota et oikeastaan voi saada millään muulla tavoin ennen kihlautumista.

Voisin suositella rotaatiodeittailua monista eri syistä, mutta haluan keskittyä niistä kolmeen.

Iankaikkisen kumppanin etsiminen

Ensinnäkin, rotaatiodeittailu on hyvä tapa löytää iankaikkinen puoliso. Kun tapailemme useita ihmisiä samanaikaisesti, meillä on paremmat mahdollisuudet löytää paras ehdokas tuohon asemaan.

Otetaan esimerkiksi kulhollinen karamelleja. Voit ihailla niiden säihkyvää herkullisuutta muutaman sekunnin. Anna veden herahtaa kielellesi.

Hyvä.

Kuvittele nyt, että jokainen karamelli kulhossa on henkilö, jolla on erilainen luonne, harrastukset, hiusten väri, huumorintaju, vanhemmat, tuoksu, tyyli, nauru…Ymmärräthän ajatuksen. Valitettavasti tänä vuonna vain oli tosi surkea Halloween ja sait valita vain yhdenlaisia karamelleja pussiisi. (Muista, että vertaamme tätä avioliittoon ja se on jättimäinen sitoumus).

Olet nyt todella merkittävän päätöksen edessä. Saadaksesi selville, millaisista karamelleista haluaisit saada yliannostuksen, sinun täytyy tietää, mistä pidät eniten. Mihin et koskaan kyllästy. Kuinka voit tietää sen, jos et ole maistanut kaikkia karamelleja kulhosta? Voimme olla realistisia ja sanoa, että on mahdotonta deittailla kaikenlaisia ihmisiä pitkällä aikavälillä ja päättää, että nro. 22 519 on paras vaihtoehto; mutta meidän pitäisi olla myös realistisia ja myöntää, että jos päättää seurustella vain yhden henkilön kanssa useita kuukausia, kunnes se vaan ei enää ”toimi”, rajoittaa meitä äärettömästi suosikkimakumme löytämisessä.

Rotaatiodeittailu antaa meille mahdollisuuden selvittää, mistä me pidämme, millaisen persoonan kanssa meillä on mukava olla ja myös sen, millainen henkilö innoittaa meitä olemaan parhaita mahdollisia versioita itsestämme. Kun löydämme tuon henkilön, sitoutuminen ei ole kovin vaikea päätös ja voimme olla valoisalla mielellä iankaikkisen tulevaisuuden suhteen tämän henkilön kanssa, koska teimme viisaan valinnan, joka perustui kokemukseen ja ymmärrykseen.

Vanhin Dallin H. Oaks kahdentoista apostolin koorumista piti puheen deittailusta vuonna 2005 puhuessaan nuorille naimattomille aikuisille takkavalkeaillassa Oaklandissa, Kaliforniassa. Hän ensin määrittelee, että deittailu on ”parina kulkemista, jotta voidaan kokea sellaista kahdenkeskistä toveruutta ja väliaikaista sitoutumista, joka voi joissakin harvoissa ja arvokkaissa tapauksissa johtaa avioliittoon.” Tämä pieni katkelma saattaa olla valaiseva:” Yksinkertaiset ja useammin toistuvat treffit antavat miehille ja naisille mahdollisuuden ’shoppailla ympäriinsä’ tavalla, jonka avulla voi tehdä kattavampaa arviota ehdokkaista.”

Mitä ‘shoppailu ympäriinsä’ tarkoittaa?

Hän selittää tätä tarkemmin puhuessaan miehille: “Kootkaa rohkeutenne ja etsikää ihmistä, jonka kanssa kulkea parina. Aloittakaa muutamilla treffeillä muutamien nuorten naisten kanssa, ja kun tuo vaihe johtaa hyvään tulevaisuudennäkymään, edetkää seurusteluun. Nyt on avioliiton aika. Sitä Herra haluaa nuorille aikuisille pojilleen ja tyttärilleen.” Eli ennen kuin alamme seurustelemaan vakavasti, meidän pitäisi deittailla monenlaisia henkilöitä, kunnes “tuo vaihe tuottaa hyvän tulevaisuudennäkymän,” ja vasta sitten on hyvä aloittaa ns. kahdenkeskinen suhde.

Fyysiset ja emotionaaliset rajat

Toinen upea asia useiden henkilöiden deittailussa on se, että se estää keskittämästä kaikkea huomiotamme yhteen henkilöön ja pakottaa meidät psykologisesti asettamaan järkevät rajat fyysiselle suhteelle jokaisen henkilön kanssa. Toisin sanoen, se estää asioita etenemästä liian nopeasti yhden (tai useamman) henkilön kanssa — mikä voi johtaa syyllisyyden ja inhon tunteisiin.

Seitsenkymmenen koorumin jäsen, Bruce C. Hafen, sanoi BYU:n takkavalkeaillassa vuonna 1983: ”Olkaa ensin ystäviä ja vasta sen jälkeen mielitiettyjä. Lowell Bennion sanoi kerran, että nuorten miesten ja naisten suhteiden pitäisi olla rakennettu kuten pyramidi. Pyramidin perusta on ystävyys.

Ja kohoavat kerrokset rakennetaan sellaisista asioista kuin aika, ymmärrys, kunnioitus ja itsehillintä. Aivan pyramidin huipulla on kimalteleva salaisuus, jota kutsutaan romanssiksi. Ja kun väsyneet matkamiehet autiomaassa näkevät tuon kimalluksen pyramidin huipulla jossain kaukana, he eivät näe, mitä sellaista tuon jalokiven alapuolella on, joka antaa sille sen hallitsevuuden ja kohottaa sen niin korkealle.”

Se on hauskaa

Kolmanneksi, deittailu vain on hauskaa! Se on oppimiskokemus. Deittailu ja seurustelu pitää sisällään pieniä asioita, joita voimme harjoitella ja soveltaa avioliittoon tulevaisuudessa. Opimme tulemaan toimeen muiden kanssa, suvaitsevaisuutta, kärsivällisyyttä, hyväksymistä, romantiikkaa, armeliaisuutta, epäitsekkyyttä ja rehellisyyttä. Opimme elämämme tasapainottamista ja sitä, miten voimme jakaa aikaamme ja kykyjämme. Me voimme oppia rakastamaan ja vaalimaan niitä ihmisiä, joita deittailemme.

Tietenkään emme voi, eikä meidän pitäisikään mennä naimisiin jokaisen deittailemamme henkilön kanssa, mutta kun otamme huomioon sen, että olemme kirjaimellisesti hengellisiä veljiä ja sisaria, ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Jumala haluaisi meidän olevan tietoisia, rakastavia ja ymmärtäviä monia ympärillämme olevia perheen jäseniä kohtaan.

Muistan erään miehen, jonka kanssa olimme ystäviä vuoden ajan ja sitten deittailimme jonkin verran vuoden ajan, eikä se koskaan edennyt mihinkään, mutta opimme tuntemaan toisemme todella hyvin! Pidän häntä yhtenä parhaista ystävistäni ja vaikka siitä on jo neljä vuotta, juttelemme silti puhelimessa silloin tällöin ja kerromme kuulumisiamme. Mies, jota deittailen tällä hetkellä opettaa minulle, miten voin hallita paremmin aikaani, miten osoittaa kiintymystä, miten nauttia yhteisestä ajastamme ja miten olla oma itseni.

Nyt on vastuuvapauslausekkeen vuoro: muiden ihmisten tapailemisen pitäisi olla hauskaa, mutta muista nämä Presidentti Spencer W. Kimballin sanat: ”Yleensä avioliitto solmitaan henkilön kanssa, joka kuuluu asianomaisen tuttavapiiriin… Siksi tämä varoitus on mitä painokkain. Älkää ottako sitä riskiä, että seurustelette kirkkoon kuulumattomien kanssa tai jäsenten kanssa, jotka ovat oppimattomia ja joilta puuttuu usko. Tyttö voi sanoa: ’voi, en minä aio mennä naimisiin tämän henkilön kanssa. Menen hänen kanssaan ulos vain huvin vuoksi.’ Mutta hänellä ei ole varaa riskiin, että hän rakastuisi johonkuhun, joka ei ehkä koskaan ota vastaan evankeliumia.” (Anteeksiantamuksen ihme, s. 226-227). Joten tapaile ihmisiä, joilla on sama usko ja todistus. Niin suuren riskin ottaminen iankaikkisen avioliiton kustannuksella ei ole sen arvoista, koska se merkitsee, että riskeeraat oman korotuksesi.

Tämä on sinua varten

Olisi surullista elää maailmassa, joka on täynnä upeita ihmisiä, etkä koskaan opi tuntemaan heitä, koska olet liian keskittynyt etsimään Herra Täydellisyyttä tai Tuhkimoa pienine loisteliaisiin lasikenkiin mahtuvine jalkoineen; Ja sitten huomaatkin, miten harvoja herra Upeuksia ja neiti Ihanuuksia opitkaan todella tuntemaan, koska ajattelit, että deittailu on enemmän kalliin tuoteluettelon selailun kaltaista kuin maistiaisten hakemista Prismasta.

Selventääkseni asiaa, maistiaisten hakeminen ei tarkoita sitä, että vaikka ruoka ei ihastutakaan ensimmäisellä puraisulla, et ostaisi sitä tai et maistaisi sitä uudelleen, eikä se todellakaan tarkoita sitä, että käyttäytyisit samalla tavoin kuin ne kahjot, jotka menevät Prismaan vain maistiaisia varten. Vapaamatkustajia ei arvosteta deittailumaailmassa.

Se tarkoittaa sitä, että muodostat oikeita ystävyyssuhteita ja suhteita erilaisten ihmisten kanssa ja pidät mielessä, että jossain vaiheessa sinun täytyy tehdä päätös, joka perustuu mahdollisuuksiin, ei täydellisyyteen. Sinun täytyy myös pitää mielessä, että voit kokeilla jotakin, kokeilla sitten jotakin muuta ja palata takaisin myöhemmin. Ja muista, että päinvastoin kuin maistiaisilla Prismassa, ihmisillä on tunteet ja he oikeutetusti odottavat sinun kunnioittavan niitä.

Joten nauti deittailusta niin kauan kuin sitä kestää. Pidä mielessä iankaikkiset päämääräsi ja salli itsesi avautua ja oppia tuntemaan erilaisia ihmisiä ennen kuin viet suhteen seuraavalle tasolle. Lupaan, että se on sen arvoista.

Hauskaa deittailua!

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Nicole Wilson ja se on julkaistu mormonhub.com-sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.