Mitäs tänään tehtäisiin perheillassa? Tässä olisi valmis ehdotus:

Laulu:

”Herran totuus sielussamme,” MAP-lauluja, 179 (tai jos ette osaa sitä, ”Rakastakaa toisianne” MAP-lauluja, 192 käy myös.)

Pyhien kirjoitusten kohta:

Mutta Herra sanoi Samuelille: ”Älä katso hänen kokoaan ja komeuttaan, sillä minä en hänestä välitä. Herra ei katso kuten ihminen. Ihminen katsoo ulkokuorta, mutta Herra näkee sydämeen” (1. Sam. 16:7).

Konferenssipuhe:

Presidentti Thomas S. Monson opettaa enemmän siitä, miten meidän ei pitäisi tuomita fyysisen ulkokuoren perusteella lokakuun 2010 yleiskonferenssipuheessaan “Rakkaus ei koskaan katoa.”

Oppiaihe:

Jos et tunne tarinaa, Kaunotar ja hirviö kertoo Belle-nimisestä tytöstä, joka pelastaa isänsä hengen ottaessaan hänen paikkansa vankina hirviömäisen pedon lumotussa linnassa.

Kaunotar ja hirviö -elokuvan pääteema on se, että voit oppia rakastamaan muita ja jättää huomiotta ulkoiset asiat. Hirviö oli aikaisemmin komea prinssi, mutta hänet kirottiin, kun hän osoitti julmuutta tarvitsevaa kohtaan. Kirouksen murtamista varten hänen pitää oppia rakastamaan jotakuta (ja saada myös vastarakkautta) ennen kuin lumottu ruusu pudottaisi kaikki terälehtensä.

Kun vuodet kuluvat, eikä Hirviöllä ole onnea rakkauden suhteen, hän tulee vain vihaisemmaksi ja toivottomammaksi. Vaikka Belle lupasi jäädä hänen luokseen, hän ei silti voinut uskoa, että joku niin kaunis voisi koskaan rakastaa hänen kaltaistaan hirviötä.

Oletko koskaan elämässäsi tuntenut, että sinua ei rakasteta tai että olet merkityksetön? Onneksi meille vakuutetaan, että taivaallinen Isämme rakastaa meitä ja että Hänellä on onnensuunnitelma meitä varten.

“Yksi elämämme suurimmista haasteista on päästä eroon tunteesta, että olemme merkityksettömiä, että emme ole erityisiä emmekä ainutlaatuisia. Uskotko hetkeäkään, että taivaallinen Isä olisi lähettänyt yhtäkään lapsistaan tänne maan päälle vahingossa, ilman mahdollisuutta tehdä jotain merkitsevää.”

(Piispa H. Burke Peterson, ”Your Life Has a Purpose,” New Era, toukokuu 1979, s. 4-5)

Kaunotar ja hirviö -elokuvassa Belle on sellainen henkilö, joka osaa katsoa ulkokuoren läpi ja nähdä jokaisen henkilökohtaisen arvon. Kylässään hän on tunnettu kauneudestaan, mutta hän ei koskaan anna siitä tulla pakkomiellettä itselleen. Hän arvostaa oppimista ja seikkailuja, ja laittaa aina toiset itsensä edelle.

Aluksi Belle pelkää Hirviötä, aivan kuten kuka tahansa olisi pelännyt. Hirviö on kiivas ja hänestä on tullut lähes epäinhimillinen. Mutta Belle antaa hänelle mahdollisuuden kehittyä ja lopulta Hirviön sydän pehmenee. Hänellä on vielä paljon oppimista, mutta se, että Belle ei arvostele eikä tuomitse, on Hirviölle esimerkki toisten arvostamisesta.

Tämä Bellen osoittama asenne vaikeissa olosuhteissa on juuri sitä, mitä Jeesus rohkaisi meitä tekemään:

”Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta” (Matt. 4:44).

Jos Belle ei olisi koskaan antanut Hirviölle mahdollisuutta ja katsonut hänen sisimpäänsä, Hirviö ei olisi koskaan oppinut rakastamaan, vaan olisi jäänyt murheen ja julmuuden tilaan. Sen sijaan hän kirjaimellisesti muuttui takaisin komeaksi prinssiksi, joka tunsi nyt tosi rakkauden. Ja niin hän ja Belle elivät onnellisina elämänsä loppuun asti.

Presidentti Uchtdorf puhui äskettäin Kristuksen kaltaisen rakkauden muuttavasta voimasta:

”Mitä tulee vihaamiseen, juoruamiseen, piittaamattomuuteen, pilkantekoon, kaunan kantamiseen tai haluun aiheuttaa vahinkoa, sovellattehan seuraavaa ohjetta:

Lopettakaa se!

Se on näin yksinkertaista. Meidän täytyy yksinkertaisesti lakata tuomitsemasta muita ja korvata tuomitsevat ajatukset ja tunteet sydämellä, joka on täynnä rakkautta Jumalaa ja Hänen lapsiaan kohtaan. Jumala on meidän Isämme. Me olemme Hänen lapsiaan. Me olemme kaikki veljiä ja sisaria.

Mitä enemmän annamme Jumalan rakkauden hallita mieltämme ja tunteitamme – mitä enemmän annamme rakkautemme taivaallista Isäämme kohtaan kasvaa sydämessämme – sitä helpompi on rakastaa muita Kristuksen puhtaalla rakkaudella. Kun avaamme sydämemme Jumalan rakkauden hehkuvalle sarastukselle, niin vihamielisyyden ja kateuden pimeys ja kylmyys lopulta kaikkoavat.”

(Dieter F. Uchtdorf, ”Armeliaat saavat armon” Huhtikuu 2012 yleiskonferenssi)

Joskus on helppoa löytää vikoja toisista (tai itsestämme), jotka perustuvat siihen, miltä asiat näyttävät. Mutta meidän täytyy muistaa, että olemme kaikki Jumalan lapsia, joilla on ääretön arvo ja äärettömät mahdollisuudet. Kukaan meistä ei ole ”ei kukaan.” ”Sielujen arvo on suuri Jumalan silmissä” (OL 18:10).

Meidän täytyy muistaa, että jokainen ansaitsee rakkautta ja apua taivaallisen Isämme rakkauden löytämisessä. Tämä koskee sinua ja minua ja kaikkia ympärillämme. Olkaamme kaikki enemmän kuten Belle (ja taivaallinen Isämme) ja katsokaamme ulkoisten seikkojen ohi löytääksemme hyvää ihmisistä.

Toiminta:

Tämä havaintoesimerkki on vanha, mutta toimiva. Leivo kaksi satsia pikkuleipiä ennen oppiaihetta. Kun teet ensimmäistä satsia, tee pikkuleivistä suurempia ja kauniin näköisiä, mutta laita taikinaan liikaa suolaa, jotta ne maistuvat pahalta. Valmista toiset pikkuleivät oikeista ainesosista, mutta tee niistä epämääräisen muotoisia ja rumia.

Tarjoa molemmat pikkuleivät samalta lautaselta ja anna jokaisen valita vain yksi pikkuleipä. He todennäköisesti valitsevat kauniin näköiset ja saavat selville, että ne maistuvat kamalilta. Kysy, miksi he valitsivat juuri ne pikkuleivät. Käytä sitten analogiaa siitä, että meidän ei pitäisi tuomita ihmisiä pelkästään ulkonäön perusteella.

Tarjoile sitten rumat pikkuleivät jälkiruuaksi ja osoita, miten jokin, joka ei näytä houkuttelevalta, voi kirkastaa heidän elämäänsä!

(Huom. Jos et halua käyttää ruokaa, voit laittaa hauskan tavaran rumasti käärittyyn pakettiin ja jotain hyödytöntä kauniiseen pakettiin. Anna sitten perheen valita, kumman se haluaa avata. He todennäköisesti valitsevat kauniimman paketin, ja voit käyttää samaa analogiaa.)

Katsokaa myös Kaunotar ja Hirviö yhdessä!

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Carly M. Springer ja se on julkaistu ldsliving.com-sivustolla nimellä ”FHE: Lessons from Beauty and the Beast”.

Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company