Meillä kaikilla on vaikeita, haasteellisia ja tuskallisia kokemuksia elämässämme. Vaikka ne eivät koskaan ole mukavia, nämä kokemuksia voivat opettaa meille uusia näkökulmia, rakkautta, nöyryyttä, kestävyyttä, kärsivällisyyttä ja loppujen lopuksi sen, miten meistä voi tulla enemmän Jumalan kaltaisia.
Mietitään kertomusta Abrahamista ja Saraista. Nämä kaksi uskollista henkilöä kestivät loppumattomilta tuntuvia takaiskuja ja kärsimyksiä. Jumala lähetti Abrahamin pois kotimaastaan uuteen luvattuun maahan. Mikä oli lopputulos? Abraham ja Sarai löysivät maan, joka kitui nälänhädän kourissa. Abraham ja Sarai muuttivat Egyptiin, missä Sarai siepattiin. Juuri siinä luvussa (1. Moos. 12), jossa Jumala lupasi Abrahamille ja Saraille maata ja jälkeläisiä, näytti siltä, että he menettäisivät sekä luvatun maansa että heille luvatut jälkeläiset. Miksi Jumala haastaisi ja koettelisi Abrahamia ja Saraita sillä tavalla, erityisesti kun he olivat tehneet parhaansa ollakseen tunnollisen kuuliaisia Jumalalle?
Vastaus saattaisi yksinkertaisesti olla se, että heistä tuli enemmän Jumalan kaltaisia ponnistellessaan, toivoessaan, odottaessaan, toimiessaan ja lopulta saadessaan Jumalan hyvän lahjan Hänen täyttäessään lupauksensa heille sen jälkeen, kun he olivat uskollisesti kestäneet kärsimyksiä ja koettelemuksia.
Tarkastellaan muutamien sanojen alkuperää saadaksemme näkökulmaa asiaan. Latinkielinen kantasana sub tarkoittaa ”alla”. Latinalainen sana fer tarkoittaa “kantaa” (ajattele sanoja kuten “Christofer/Christopher”, joka tarkoittaa ”Kristuksen kantajaa”). Niinpä sana ”suffer” (suom. kärsiä) tarkoittaa, että he ovat “alas vietyjä”.
Tässä on järkeä, kun ajatellaan, että kärsimys voi vertauskuvallisesti tuntua yhtä vaikealta kuin hukkuminen.
Tämän kärsimyksen määritelmän kauneus ilmenee kuitenkin vastalääkkeessä: auttamisessa. Luemme Alman kirjasta 7:11-12: “Ja hän kulkee kärsien kaikenlaisia kipuja ja ahdinkoja ja koetuksia, ja tämä, jotta toteutuisi sana, joka sanoo hänen ottavan päällensä kansansa kivut ja sairaudet. Ja hän ottaa päällensä kuoleman päästääkseen kuoleman siteet, jotka sitovat hänen kansaansa; ja hän ottaa päällensä heidän heikkoutensa, jotta hänen sydämensä täyttyisi armolla, lihan mukaisesti, jotta hän osaisi lihan mukaisesti auttaa kansaansa sen heikkouksien mukaisesti” (lihavointi lisätty).
Tämä vastalääke on voimallinen viesti toivosta ja rakkauden vertauskuvasta, kun opimme, että auttaminen tarkoittaa ”alapuolelle kulkemista” tai ”alapuolelle virtaamista”.
Toisin sanoen, sillä ei ole väliä, miten syvälle olet joutunut, sillä Jeesus on laskeutunut sen kaiken alapuolelle ja Hän virtaa sinun allesi kannattelemaan sinua. Kaikkina aikoina, kaikkialla.
Jumala on aina paikalla. Onko elämässämme tuskaa? Kyllä. Ja joskus saattaa tuntua siltä, että jokainen kärsimyksen hetki on kuin joku kaivaisi kukkurallisen kauhan syvältä sielustasi. Mutta juuri tämä syvyys saa meidät kokemaan suuremman syvällisyyden Kristuksen sovituksesta.
Jumalan rakkaus on ääretöntä. Hän täyttää sinut täyteyteen. Mitä syvemmälle sinut kaiverretaan kärsimyksen kautta, sitä syvempi ja perustavanlaatuisempi rakkautesi ja ilosi voi olla. Tämä ei tarkoita sitä, että meidän tulee etsiä kärsimystä, tuskaa, vaikeita kokemuksia tai että jotenkin kärsimysten tuska ei olisi todellista sen takia, että tiedämme lisäävämme Jumalankaltaista syvyyttä itsessämme. Se tarkoittaa sitä, että emme ehkä tiedä, miten syvälle voimme mennä Jumalan kanssa. Ällistyttävä tosiseikka on se, että se on loppujen lopuksi oma valintamme, oma mullistava vapaa tahtomme, joka määrittelee sen, kutsuuko kipumme ja kärsimyksemme syvempää rakkautta vai suurempaa katkeruutta.
Kun muistamme, että sillä ei ole väliä, miten syvälle meidät on vedetty hukkumisen kärsimyksessämme, Jeesus on laskeutunut jopa syvemmälle, jotta Hän voi virrata meidän alapuolellemme, rientää allemme ja tukea meitä joka askeleella matkamme aikana samalla kun meitä veistetään Jumalan hengelliseksi kuvaksi.
Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Taylor Halverson ja se on julkaistu ldsliving.com-sivustolla nimellä ”Why Suffering Is Good for Us and How It Can Make Us Happy”.
Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company
TrackBacks / Pingbacks