Kysymys

Vaari,

Miksi Jumala sallii viattomien ihmisten kärsimyksen? Ei vain muiden ihmisten vapaan tahdon, vaan myös luonnon aiheuttaman, kuten sen, että ihmiset kuolevat nälkään tai kärsivät joillakin muilla tavoilla luonnon armoilla.

Pauliina

Vastaus

Pauliina,

Eräs kuuluisa rabbi sanoi kerran: ”Voidakseen todistaa Jumalan olemassaolon, uskovan täytyy vastata kysymykseen ’miksi ihmisille tapahtuu pahoja asioita’. Sen, joka ei usko, täytyy vastata kaikkiin muihin.” Hän puhui ehkä liioitellen, mutta hänen sanomassaan on järkeä. Ennen kuin menemme pidemmälle tässä asiassa, haluan kertoa sinulle, että tämä kysymys on hämmentänyt uskovia aikojen alusta asti. Käytännössä kaikki Jumalaan uskovat myöntävät epäilevänsä Hänen olemassaoloaan, kun he näkevät syöpää sairastavan lapsen tai kuulevat kamalasta rikoksesta, joka on tehty. Miten voisit olla epäilemättä? Aivan kuten mainitsit, jopa luonto tuntuu olevan julma ajoittain. Luemme hirmumyrskyistä, jotka tappavat ihmisiä Floridassa. Japanin tsunameista, joissa kuolee tuhansia ihmisiä. Maailma voi toisinaan olla hyvin julma paikka.

Teet eron toisten ihmisten aiheuttamien tekojen ja luonnon tekojen välille. Olet hyvin älykäs Pauliina. Ihmisten tekemät pahuudet ovat surullisia, mutta ne on helpompi ymmärtää kuin luonnon aiheuttamat kärsimykset. Jotkut ihmiset yksinkertaisesti valitsevat mieluummin pahan tekemisen kuin hyvän. Joku, joka menettää hermonsa ja lyö toista henkilöä nenään, tekee pahan teon – hän olisivat voinut tehdä valinnan hillitä itseään olla vahingoittamatta toista ihmistä. Sen ei tarvitse olla fyysistä kipua. Olemme molemmat kuulleet kertomuksia siitä, miten ihmiset ovat tehneet sopimattomia seksuaalisia valintoja ja aiheuttavat suurta tuskaa puolisoilleen, perheilleen ja lapsilleen. Kun ihmiselle annetaan hyvä ja huono vaihtoehto, meidän täytyy hyväksyä, että jotkut ihmiset valitsevat huonon. Viattomat ihmiset kärsivät aina niiden ihmisten takia, jotka tekevät huonoja valintoja.

Kun puhutaan viattomista ihmisistä, muistakaamme se, että käytännössä kukaan ei ole viaton. Olemme kaikki syntisiä, emmekä aina noudata Jumalan lakia. Kukaan määrätyn ikäinen ihminen, siitä huolimatta uskooko hän Jumalaan, ei noudata Hänen moraalilakiaan täydellisesti. Se ei tietenkään tarkoita, että kaikki ihmiset tekisivät aina huonoja valintoja. Useimmat ihmiset tekevät sekä hyviä että huonoja valintoja. Sellaiset ihmiset ovat harvassa, jotka tekevät aina vain hyviä tai huonoja valintoja.

Elämme langenneessa maailmassa. Jos ihmiskunta ei olisi alun perin kapinoinut, luonto olisi hyvin erilainen. Ei olisi luonnonkatastrofeja. Leijona makaisi lampaan vieressä. Eläimet eivät hyökkäisi toistensa kimppuun, eikä ihmiset käyttäisi niitä ravinnokseen. Ei olisi kärsimystä, ei myöskään eläimille aiheutettua kärsimystä. Voimme vain kuvitella, millainen paratiisi selestinen valtakunta on, mutta tiedämme, että siellä ei ole minkäänlaista kärsimystä. Saamme vastauksen kaikkiin tätä maailmaa koskeviin kysymyksiimme.

Toivon, että tästä vastauksesta on sinulle apua. Tiedän kuitenkin, miten vaikeaa se on tunnetasolla. Me näemme nälänhädän, sodan, hirmumyrskyjen ja maanjäristysten vaikutuksia ja sydämemme särkyy. Myötätuntosi kärsiviä ihmisiä kohtaan on uskomattoman ihailtavaa, ja kiitän sinua siitä, että innoitat minua. Älä koskaan luovu siitä Pauliina. Rukoilen puolestasi.

 

-Vaari

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu askgramps.org -sivustolla. ”Miksi Jumala sallii ihmisten kärsiä luonnonkatastrofeissa”-käännöksen on tehnyt Krista Kora.