Mormonismi on joko historian suurin petos tai sitten se on toiseksi tärkein asia, jonka ihmiskunta on koskaan kohdannut. Saanen välittömästi todeta, että mielestäni kaikkein tärkein tapahtuma täällä maan päällä koko sen olemassaolon aikana oli Jeesuksen Kristuksen sovitus. Tiedän ensimmäisen väitteeni olevan rohkea, mutta antakaapa minun yrittää selittää tarkemmin, miksi ajattelen sen olevan totta…

Mormonismin perusajatus on rohkea, minkä vuoksi se saakin osakseen paljon arvostelua toisilta kristillisiltä uskontokunnilta. Mormonit uskovat, että Jeesus Kristus perusti kirkkonsa eläessään maan päällä – että Paavali ei vitsaillut sanoessaan, että on vain ”yksi Herra, yksi usko, yksi kaste!” (Ef. 4:5). He uskovat, että ennen kuin Kristus surmattiin, hän antoi pappeudenvaltuuden Pietarille ja apostoleilleen (Matt. 16:19), Kristus itse asetti ja erotti heidät tehtäväänsä (Joh. 15:16). Apostoleilla oli hallussaan voima, jota ei voida ostaa rahalla tai hankkia yliopistosta (Ap. t. 8). He uskovat, että ihmisten ei pitäisi saada palkkaa palvelutyöstään evankeliumin parissa ja siksi he käyttävät lukemattomia tunteja lähetystyössä ja erilaisissa kirkon tehtävissä, saamatta minkäänlaista rahallista korvausta (1. Kor. 9:18).

 

Pietari ristiinnaulittiin, Paavali mestattiin

Ensimmäisen vuosisadan kuluessa apostoleja ja kristittyjä vainottiin ja ajettiin hajalleen lähes jokaisen tuon alueen ihmisryhmän toimesta. Pietari ristiinnaulittiin ylösalaisin Roomassa ja Paavali mestattiin hänen viidennen lähetystyömatkansa jälkeen. Toisiakin apostoleita odotti samankaltainen kohtalo, lukuun ottamatta Johannesta. Ennen kuolemaansa apostolit käyttivät kaiken aikansa matkoihinsa ja kirjoittamiseen monille eri kirkoille (jotka olivat tosiasiassa yhtä kirkkoa, vain useassa eri paikassa) pitääkseen heidät ruodussa. Uusi testamentti on pääasiassa kokoelma noita kirjeitä, joissa apostolit yrittävät johtaa kirkkoa. Kun he olivat poissa, eikä kukaan johtanut kirkkoa, ihmiset alkoivat tulkita pyhiä kirjoituksia itse ja vääristää oppia. Ajan kuluessa kirkko etääntyi totuudesta, sillä apostolit eivät olleet johtamassa sitä. Vuoteen 325 (jKr.) mennessä oli tilanne muuttunut jo siinä määrin, että pakanat äänestivät Roomassa Jumalan luonteesta ja kristillisen uskon opeista ennemminkin poliittisena taktiikkana kuin uskonnollisena. Viralliset uskontunnustukset julkaistiin ja katolinen (tai ”universaali”) kirkko muodostettiin maailman voimallisimman maan valtionuskonnoksi.

Jos epäilet tätä, kirjahyllystäni löytyy 45-osainen teoskokoelma antinikealaisia, nikealaisia ja Nikean jälkeisiä kirjoituksia lähdeviitteeksi (eikä niitä ole kirjoittanut tai tuottanut mormonitutkijat). Alkuaikojen kristillisyyden isät todistivat kirkon lankeavan syvälle luopumukseen  ja he kirjoittivat siitä. Tämä on ensisijainen syy kaikille uskonpuhdistajille, jotka ilmestyivät paikalle protestoimaan (protestantti) katolisen kirkon toimia tuona aikana. Kukaan ei uskonut, että Kristuksen kirkko oli jo maan päällä, joten he pyrkivät muokkaamaan sitä, minkä he jo tiesivät. Nämä olivat vanhurskaita ihmisiä, jotka ansaitsevat kunnioituksemme, mutta niin vilpittömiä kuin he olivatkin, heillä ei ollut valtuutta palauttaa kirkkoa. He tekivät parhaansa sen tiedon mukaan, joka heillä oli. Moni odotti päivää, jolloin Kristus palauttaisi kirkkonsa ja kutsuisi apostolinsa johtamaan tuota kirkkoa jälleen kerran. Roger Williams, baptistikirkon perustaja Amerikassa, sanoi: ”maan päällä ei ole säännönmukaisesti perustettua kirkkoa, eikä ketään pätevää ihmistä johtamaan kirkon toimituksia; eikä voikaan olla ennen kuin Suuri Kirkon johtaja, jonka tulemista odotan, lähettää uudet apostolinsa.” (Picturesque America, William Cullen Bryant, 1872)

 

Tässä kohtaa mormonit alkavat vaikuttaa hulluilta

Tässä kohtaa mormonit alkavat vaikuttaa hulluilta. Mormonit uskovat, että vuonna 1820 Mooseksen ja Elijan kaltainen profeetta kutsuttiin ”palauttamaan” Kristuksen kirkko maan päälle, sen koko täyteydessä. He väittävät, että Isä Jumala ja Jeesus Kristus ilmestyivät Joseph Smithille Pohjois-Amerikassa. Hei väittävät, että muinainen asiakirja, jota Mormonin kirjaksi kutsutaan, oli haudattuna maahan ja että se sisältää joidenkin Pohjois-, Etelä- ja Keski-Amerikan kansojen historiikin. He uskovat, että tämä kansakunta perustettiin ja (Yhdysvaltain) vapaussota taisteltiin, jotta uskonnonvapaus säilyisi. He uskovat, että tämä oli ja on ainoa kansakunta maapallolla, jonka keskuudessa tämä palautus pystyi tapahtumaan – johtuen tästä uudesta uskonnollisesta vapaudesta, jota ei ollut koskaan aiemmin maailman historiassa nähty. He uskovat, että pappeudenvaltuus palautettiin ja että perheet voidaan sinetöidä yhteen kuoleman jälkeen. He uskovat, että maan päällä on tänä päivänä profeetta ja 12 apostolia. En jatka enempää, mutta lista jatkuisi kyllä…

Ajattelepa tätä hetki. Jos kaikki tämä on valetta, olisi kyseessä yksi maailman historian suurimmista petoksista. Se määrittelisi uudelleen koko käsitteen ”huijaus”. MUTTA, jos tämä palautus todella tapahtui ja on totta, on se tärkein sanoma, jota koskaan voidaan jakaa – heti Jeesuksen Kristuksen sovituksen sanoman jälkeen. JOS se on totta, se on hienoin asia, jonka ihmiset voivat tänä aikana tietää. Se vaikuttaa uskomattomalta ja järjettömältä väitteeltä, mutta takaan, että kun Nooa alkoi rakentaa arkkiaan, hänen sukupolvensa ajatteli hänenkin olevan hieman… järjetön. Profeetan eläessä maan päällä, vain harva hyväksyy hänet. Kristus teki tämän hyvin selväksi sanoessaan: ”Te rakennatte profeettojen haudoille muistomerkkejä, te koristelette vanhurskaiden hautakiviä ja sanotte: ’Jos me olisimme eläneet isiemme aikana, emme olisi heidän kanssaan tahranneet käsiämme profeettojen vereen.’” (Matt. 23:29-30)

Olen mormoni muista kuin logiikkaan pohjautuvista syistä, mutta jos turvautuisin ainoastaan logiikkaan – tämä on logiikkani.

Katolilaisuus väittää, että se on tosi kirkko ja että se on säilyttänyt pappeudenvaltuuden läpi sukupolvien. Näin ollen katolilaisuus väittää, että kaikki muut protestanttiset ja evankelis-kristilliset kirkot ovat vain katolisesta kirkosta haarautuneita luopioita. Joten, sinun on ajateltava itse, jos katolinen kirkko on oikeassa ja heillä on koko totuus ja pappeudenvaltuus johtaa Kristuksen kirkkoa, niin he ovat periaatteessa oikeassa protestanttisesta kristillisyydestä. Yhdelläkään kirkolla, joka haarautui katolisesta kirkosta tai sai Raamattunsa sen kautta, ei voi olla evankeliumin täyteyttä. Mutta, jos katolisella kirkolla ei koskaan ollut tuota valtuutta vaan se hävisi ensimmäisinä vuosisatoina pian apostoleiden kuoleman jälkeen, niin kenelläkään uskonpuhdistajalla ei voinut olla koko totuutta tai valtuutta, sillä… no, mistä he olisivat voineet saada sen?

 

Profeetta, joka saa suoraa ilmoitusta Jumalalta

Ainoa kirkko maan päällä, jolla voisi olla pitävä argumentti, olisi kirkko, joka tukeutuu täydelliseen palautukseen sellaisen profeetan kautta, joka saa suoraa ilmoitusta Jumalalta. Mikä tahansa tätä vähempi vain asettaisi sen samalle linjalle tuhansien muiden uskonpuhdistajien kanssa, jotka perustavat uusia kirkkoja käytännössä päivittäin.

Mormonien väite on samanvertainen monien lähes käsittämättömien kertomusten kanssa, joista luemme Raamatusta. Profeetat, apostolit, ihmeet, pyhät kirjoitukset, temppelit ja järisyttävät lähetyssaarnaajajoukot saavat mormonikirkon pistämään silmään… eivätkä ihmiset useinkaan pidä mistään ylimääräisestä silmissään.

Vaikka se kuulostaakin vähän hullulta, niin eikö tämänkaltainen sanoma olekin muutaman minuutin harkitsemisen arvoinen? Minusta oli…

 

Artikkelin on kirjoittanut Greg Trimble ja se on alun perin julkaistu GregTrimble.com-sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.