Mormonismi on fantastinen juttu. Mutta meidän Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenten pitäisi kuitenkin relata joidenkin asioiden suhteen. Tässä seitsemän sellaista asiaa:

1. Älä yritä olla täydellinen mormoni.

Se ei tule onnistumaan. Onko mahdollista olla 100% kotikäynti-/kotiopettaja, kasvaa tehtävässäsi, olla koskaan huutamatta lapsillesi, omata täydellinen avioliitto JA pitää liittosi? Todennäköisesti, mutta älä stressaa siitä. Tulet tekemään virheitä. Tee vain parhaasi ja anna parhaasi riittää sinulle.

Älä vertaile itseäsi toisiin jäseniin. Älä tee sitä. On hienoa, että meillä on roolimalleja ja pyrimme kehittämään itsessämmekin heidän hyviä ja positiivisia luonteenpiirteitään, mutta älä anna itsesi lannistua vain koska et ole yhtä täydellinen kuin sisar Mustikkapiirakkala.

Meillä mormoneilla on taipumusta olla liian vaativia itseämme kohtaan. Odotamme täydellisyyttä ja ruoskimme itsemme, jos emme ylläkään siihen. Ja sitten käyttäydyimme kuin parannuksen tekeminen olisi jotain hävettävää. Sitä se ei ole.

Yritä parhaasi, tee virheitä, tee parannusta, toista.

2. Älä sekoa evankeliumin jakamisen vuoksi.

Joillekin ihmisille uskostamme puhuminen on kuin antaisi kissalle kylvyn. Se on kamalaa, pelottavaa ja vaikeaa. Sen ei tarvitse olla sitä.

Lakkaa huolehtimasta siitä, miten ystäväsi reagoivat tai mitä he ajattelevat sinusta. Sinun ei tarvitse kutsua heitä suoriltaan päivälliselle lähetyssaarnaajien kanssa. Yksinkertaista asioita. Julkaise Facebookissa tai jollain toisella kanavalla jotain, joka saattaisi luoda hyvää keskustelua. Kun ei-jäsen-ystäväsi kysyvät mitä teit viikonloppuna, puhu siitä, kuinka mahtavaa kirkossa oli.

Jos he eivät ole kiinnostuneita oppimaan lisää, ei haittaa! Sinä kylvit siemenen.

Evankeliumin jakamisen tulisi olla luonnollinen tulos sen mukaan elämisestä.

3. Älä ota nokkiisi.

Kirkon jäsenet ja sen johtajat ovat 100 % ihmisiä. Heillä on heikkouksia, vikoja, vaikeuksia ja syntejä aivan kuten kaikilla muillakin. Älä ylläty, jos joku päivä joku jäsen tai johtaja sanoo tai tekee jotain, jonka voi tulkita loukkaavaksi.

Kenties piispasi eväsi sinulta temppelisuosituksen jonkin käskyn noudattamatta jättämisen vuoksi, mutta salli jonkun toisen samankaltaisen synnin tehneen pitää omansa. Epäreilua!

Kenties jotain erittäin vakavaa tapahtui ja hän ei hoitanut tilannetta kovin hyvin. Tai kenties sinusta tuntuu, että hän vähättelee huoliasi. Kenties hän nauraa suoraan päin naamaasi.

Olipa se mitä tahansa, älä anna sen vaikuttaa iankaikkiseen pelastukseesi.

Muistatko sen yhden kerran, kun yksi alkuperäisistä apostoleista myi Jumalan pojan muutamasta hopeakolikosta?

Vain koska Juudas syyllistyi koko maailmankaikkeuden historian törkeimpään tekoon, ei se mitätöi Kristuksen opettamien asioiden totuudellisuutta. Samaa pätee kaikkiin loukkaaviin jäseniin, joita saatat kohdata.

Valitse olla loukkaantumatta. Löydä iloa evankeliumin mukaan elämisestä ja tiedä, että sen tulisi olla syy jäsenyyteesi, ei sosiaalisen kanssakäymisen (se on vain luontaisetu).

Kuten Vapahtaja opetti: ”rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta” – silloinkin, kun he ovat kirkon jäseniä.

4. Lakkaa arvostelemasta pieniä asioita.

Ylipäätään toisten arvosteleminen on ollut ongelma jäsenien keskuudessa jo pitkään, mutta jotkut meistä vievät sen astetta pidemmälle. Jotkut meistä vievät sen Mooseksen lain tasolle ja sitäkin pidemmälle. Tehdäänpä tämä asia nyt selväksi:

Vanhinten koorumin johtajan kasvojen karvoitus ei heijasta hänen hengellistä hyvinvointiaan.

Vain koska tuo sisar on demokraatti, ei se tarkoita, etteikö hän voisi olla hyvä mormoni.

Tuo hiha ei täysin peitä hänen olkapäätään? Elä sen asian kanssa.

Hän voi olla mahtava tyyppi siitäkin huolimatta, että hän palasi lähetystyöstään etuajassa.

Kofeiinipitoiset juomat eivät vie sinua helvettiin.

Et joudu helvettiin, jos sanot helvetti.

Kaikkien tarvitsee nyt vain relata.

Jos haluat keskittyä johonkin, keskity siihen, että Saatana on todellinen olento, joka haluaa tuhota sinut.

Keskity siihen, miten voit parantaa suhdettasi taivaalliseen Isään. Keskity asioihin, joilla on merkitystä.

5. Relaa ilmoituksen suhteen.

Älä ymmärrä väärin – etsi sitä, etsi sitä usein, mutta älä etsi ilmoitusta kaikkeen. William E. Barrett, joka palveli johtajana Brigham Youngin yliopistossa ja kirkon koululaitoksessa, sanoo asian paremmin kuin itse koskaan osaisin:

”Ne, jotka rukoilevat, että Herra voisi antaa heille välitöntä opastusta jokaisessa pikkuasiassa, jättäytyvät avoimiksi väärille hengille, jotka tuntuvat olevan aina valmiit vastaamaan pyyntöihimme ja hämmentämään meitä. – – Ihmiset, joiden olen huomannut olevan hämmentyneimpiä tässä kirkossa, ovat niitä, jotka etsivät henkilökohtaista ilmoitusta kaikkeen. He haluavat Hengeltä henkilökohtaista varmuutta aamunkoitosta iltamyöhään kaikkeen, mitä tekevät. Sanon, että he ovat hämmentyneimpiä ihmisiä, mitä tunnen, koska joskus näyttää siltä, että vastaus tulee väärästä lähteestä.”

Alituista ilmoitusta (verrattuna jatkuvaan ilmoitukseen) etsivät jättävät tilaa epäaktiivisuuden vaaralle. Joskus Jumala odottaa meidän toimivan ennen kuin saamme ilmoitusta. Joskus emme saa sitä lainkaan (mikä voi itsessään jo olla vastaus).

6. Älä murehdi kirkon historiasta.

Digiaika on jättänyt kirkon avoimeksi täysin uudenlaisille hyökkäyksille, joita se ei ole kohdannut aiemmin. Ex- ja antimormonit viskovat jatkuvasti tapahtumia kirkon historiasta päin näköämme. Mountain Meadowsin verilöyly, moniavioisuus, se yksi Brigham Youngin sanoma asia silloin kerran, lista jatkuu ja jatkuu. Osa siitä on totta, osa on valhetta ja osa on inhottava sekoitus molempia.

Onko sillä väliä, laittoiko Joseph Smith näkykiven hattuun nähdäkseen sen selvästi? Itse olin juuri pihalla tuijottamassa muropakettiin nähdäkseni auringonpimennyksen selvästi. Näytin taatusti oudolta, mutta mikä toimii, se toimii!

Relaa.

Kysymysten esittämisessä ja vastausten etsimisessä ei ole mitään väärää, mutta tee se oikein. Hyväksy, että kirkon historialliset henkilöt olivat aivan yhtä ihmisiä kuin sinä ja minäkin. He eivät olleet supersankareita. He olivat epätäydellisiä työvälineitä Jumalan käsissä (Hänellä vaikuttaisi olevan taipumus valita juuri sellaisia ihmisiä).

On vain yksi asia, joka sinun tarvitsee tietää: Käänsikö Joseph Smith Mormonin kirjan Jumalan lahjan ja voiman kautta vai eikö kääntänyt?

Mormonin kirjan esiintulon yksi suurimmista tarkoitusperistä on taltuttaa juuri mainitsemamme vastustus. Se on todiste siitä, että sanoipa internet mitä tahansa, tämä työ on totta.

7. Lakkaa tekemästä siveyden laista tabua.

Monet vanhemmat välttelevät siveyden laista puhumista välttääkseen mahdollisen vaivaantuneisuuden ja antaakseen lastensa viattomuuden aikakauden jatkua mahdollisimman pitkään. Kuuntele tarkasti: tuo aikakausi lyhenee lyhenemistään jokaisen uuden sukupolven varttuessa. Jos et puhu siitä avoimesti, rehellisesti ja kunnioittavasti, lapsesi oppivat siitä jostain muualta*.

*Muualta: televisio, elokuvat, mainokset, lehdet, sosiaalinen media, ystävät, kirjat ja internetin hakukoneet. Sinä et halua tätä.

Sinä päätät aikataulusta (älä missään tapauksessa tee siitä yhtä ”kaikki kerralla” kertaa), mutta varmista, että kun kyseessä on arkaluonteiset asiat, ettet vain kiertele ja kaartele itse asian ympärillä. Puhu seksistä – mitä se on, milloin se on väärin, milloin se on oikein, sen tarkoituksesta ja jumalallisesta alkuperästä. Puhu pornografiasta – mitä se on, mitä se ei ole, mitä tehdä sitä kohdatessa, miten välttää sitä, miksi välttää sitä. Puhu heidän kehostaan. Kun se on sopivaa, puhu vastakkaisen sukupuolen kehosta. Se on vaivaantunutta vain, jos teet siitä vaivaantunutta.

Nämä eivät ole keskustelunaiheita, joita on tarkoitus vain yliviivata vanhemmuuden tehtävälistalta. Lapsesi perusteellinen ymmärrys siveyden laista on välttämätöntä hänen hengelliselle hyvinvoinnilleen.

Se ei ole koulun vastuulla. Älä sälytä sitä pyhäkoulun opettajan harteille. Älä missään tapauksessa anna Hollywoodin ottaa ohjia. Ota vastuusi vanhempana opettaa lapsellesi siveyden laista.

Jos seksuaalisynti on niin vakava kuin pyhät kirjoitukset ja nykyajan ilmoitus antaa ymmärtää, niin siitä tabun tekeminen on valtaisa voitto vastustajalle.

Loppuajatus

Veljet ja sisaret, elämä on villiä. Asiat menevät mönkään. Vastoinkäymiset nostavat rumaa päätään. Olisimme viisaita, jos emme tekisi asioista monimutkaisempia kuin niiden tarvitsee olla. Vedä syvään henkeä. Evankeliumi on totta. Hyvä on vahvempi kuin paha. Sinä olet Hyvän puolella. Relaa kaiken muun suhteen.

Artikkelin on kirjoittanut David Snell ja se on alun perin julkaistu Mormon Hub -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.