Olen viime aikoina saanut viestejä ihmisiltä, jotka selittävät, miksi heidän ystävänsä tai perheenjäsenensä on päättänyt hylätä mormonismin ja mormonikirkon. He kirjoittavat särkynein sydämin, kykenemättöminä löytämään sanoja, joilla he voisivat saada heidät harkitsemaan vielä. Vaikka syitä kirkon jättämiseen on monia, minkään seuraavista viidestä syystä ei pitäisi olla sellainen.

1. Loukatuksi tuleminen

Voitko kuvitella, millainen murhenäytelmä se on, että niin monet ihmiset eivät mene kirkkoon sunnuntaisin, jäävät pois toiminnoista ja usein jättävät kirkon kokonaan, koska heitä on loukattu. Minusta on lähes käsittämätöntä, että he voivat antaa jonkun toisen henkilön estää heitä tulemasta kirkkoon. Meitä kaikkia on loukattu. Kaikkialla on ihmisiä, jotka ovat ajattelemattomia tai töykeitä. He sanovat ja tekevät asioita, jotka voivat loukata tunteitasi, suututtaa sinut ja saada sinut tuntemaan, että et enää koskaan halua palata. He ovat tietämättömiä tekojensa seurauksista ja saavat sinut miettimään: ”Miksi haluaisin olla tuon henkilön lähettyvillä” tai ”Miksi haluaisin tulla kirkkoon näiden ihmisten kanssa?” Näin sanoessamme meidän täytyy pitää mielessämme, että meillä on voima valita, loukkaannummeko vai emme. Useimmiten, jos meitä loukataan yhdessä paikassa, meitä epäilemättä loukataan toisessakin.

Jos huomaat loukkaantuvasi usein, kysy itseltäsi rehellinen kysymys: ”Loukkaannunko usein elämäni muilla osa-alueilla?” Huomaat todennäköisesti, että ihmiset yleensäkin ärsyttävät sinua, eivät vain mormonit. Ellet telkeä itseäsi kotiisi ja osta kultaista noutajaa, on ihan sama, minne menet. Törmäät aina ihmisiin, jotka ärsyttävät sinua. Outoja ihmisiä on kaikkialla, jokaisessa kirkossa. Pidä tätä mahdollisuutena olla Kristuksen kaltainen ja anna anteeksi niille ihmisille, jotka eivät ole kovin ystävällisiä sinua kohtaan, mutta älä jätä kirkkoa sen takia. Se ei ole sen arvoista, että yhden varomattoman henkilön takia riistät lapsiltasi, ystäviltäsi ja muilta kirkossa olevilta, saati sitten Herralta, kaikki kirkossa mukana olemisen ansiosta saamasi siunaukset ja valitset tulla loukatuksi.

2. Et ymmärrä oppia

Jos auttaisit lapsiasi rakentamaan puumajan, opastaisit todennäköisesti heitä keskittämään majan puunrungon ympärille tai lähelle sitä. Valitettavasti liian monet ihmiset hyppäävät perusasioiden yli ja menevät suoraan puun kauimmille oksille nähdäkseen nopeammin ja paremmin. Oksat ovat heikkoja ja epävakaita ja liian suuri paino saattaa aiheuttaa ikävän putoamisen. Vain koska et ymmärrä jotakin juuri nyt, ei tarkoita, että se ei olisi totta. Ihmiset kuulevat yhdestä epämääräisestä lainauksesta jossakin ja jäävät pois. Jos kuulet jotakin, mikä tuntuu oudolta, kysy itseltäsi: ”Onko se todella niin?” Onko mahdollista, että se vain tuntuu oudolta, koska et ole kuullut sitä aikaisemmin? On ihmisluonnon mukaista kieltää asiat, joita emme ole kuulleet aikaisemmin. Älä anna ensireaktion peittää alleen niitä monia kertoja menneisyydestä, kun Pyhä Henki on todistanut sinulle totuudesta.

Ihmiset unohtavat nopeasti palautuksen tapahtumien loogisuuden ja sen, miten epäloogista on, että joku Joseph Smithin kaltainen olisi voinut keksiä kaiken tämän omasta päästään. He unohtavat perustuksensa ja jättävät huomiotta evankeliumin voimarakenteen keskittyessään muutamiin lausuntoihin, joita ei ole selitetty tai ymmärretty kunnolla. ”Jumala ei ole koskaan kironnut ketään sen takia, että he uskovat liikaa”, selitti Joseph Smith. ”Mutta Hän kirosi ihmisiä epäuskon tähden.” (Teachings of the Prophet Joseph Smith)

Muistatko, kun sinulla viimeksi oli jokin fyysinen vaiva ja vietit koko yön Googlea selaillen ja yrittäen tehdä itsellesi diagnoosia. Yrität löytää jonkin tutkimuksen, joka antaisi sinulle rauhaa ja syrjäyttäisi pelon…mutta mitä kauemmin etsit, sitä pahemmalta sinusta tuntuu. On todennäköistä, että diagnoosisi on aivan pielessä. Kysy vain keneltä tahansa lääkäriltä, mitä mieltä he ovat Googlesta. Usein, mitä kauemmin vietät aikaa Googlessa, sitä kauempana olet totuudesta myös mormonismia tutkiessasi. Surullista kyllä, vihaisten ihmisten äänet ovat paljon voimakkaampia kuin onnellisten ja tyytyväisten.

Elämme tiedon aikaa. Pääset käsiksi melkein mihin tahansa haluamaasi tietoon. Kirkko on avoin kirja. Kuulen ihmisistä, jotka ovat jättämässä kirkon, koska he ovat kuulleet ”opista” (joka todennäköisesti ei edes ole oppi), josta on puhuttu kauan sitten. Koska he vasta nyt kuulevat siitä, he olettavat kirkon valehdelleen heille tai yrittäneen peitellä heidän selville saamaansa asiaa. Kaikki nämä asiat, jotka ”tulevat ilmi”, kirkko on julkaissut itse. Se löytyy kirkon omista julkaisuista. Jos kirkko olisi halunnut ”peitellä” asioita, se ei olisi julkaissut niitä. Se, että jotakin asiaa ei korosteta kirkon luokkien oppitunneilla ei tarkoita, että joku yrittäisi piilotella sitä sinulta. Meillä ei vain ehkä ole tarpeeksi tietoa aiheesta, joten se jätetään huomiotta hämmennyksen vähentämiseksi. Ihmiset unohtavat, että palautus ei ole vielä täydellinen. Olemme keskellä sitä! Pidä vain lujasti kiinni ja asiat ilmoitetaan ajallaan.

3. Se on vain liian vaikeaa

Kolme tuntia kirkossa? Tehtävät? Kokoukset? Pyhäpäivän pyhittäminen? Kymmenykset? Viisauden sana? Kaksi vuotta lähetystyössä? Nämä ovat vain muutamia asioita, jotka saavat ihmiset jättämään kirkon. Kirkon opetukset ovat ristiriidassa joidenkin asioiden kanssa, joita ihmiset haluavat tehdä, ja se ärsyttää…eikö niin? Joten miksi en etsisi internetistä jotakin tietoa, joka jotenkin todistaa kirkon vääräksi. Sitten minun ei tarvitse tehdä kaikkia noita asioita…eikö niin? On vaikeaa olla mormoni. Sen ei ole tarkoituskaan olla helppoa. Ei ollut helppoa olla kristitty varhaisina aikoina, kulkea piirtämässä kaloja hiekkaan, koska pelkäsit henkesi puolesta. On paljon vaatimuksia ja paljon miellettäviä rajoituksia. Joseph Smith sanoi: ”Uskonnolla, joka ei vaadi kaiken uhraamista, ei ole milloinkaan kylliksi voimaa tuottaa elämälle ja pelastukselle välttämätöntä uskoa.

Olen viimeiset kaksi vuotta opettanut aamuseminaaria. Se tarkoittaa, että nousen ylös kello 4.30 aamulla valmistautuneena ja valmiina pitämään oppitunnin yli 30 teini-ikäiselle. Sitten teen töitä koko päivän, koska en saa mitään rahallista korvausta palvelutyöstäni kirkossa. Menen kotiin niin pian kuin pääsen, jotta voin viettää aikaa perheeni kanssa ja sitten valmistaudun seuraavaa oppituntia varten herätäkseni taas aikaisin seuraavana aamuna. Lauantai on joskus vapaapäivä, mutta sunnuntaina menemme kirkkoon. Se on vaikeaa…mutta mitä muutakaan tekisin aikani kuluksi!

Olen miettinyt tätä pitkään ja hartaasti. Mikä on vaihtoehto kaikille mainitsemilleni asioille. Jos en menisi kirkkoon sunnuntaina kolmeksi tunniksi, mitä sitten tekisin? No…voisin mennä katsomaan jalkapallo-ottelua. Tekisikö se minusta onnellisemman? Jos minulla ei olisi kirkon tehtävää…miten löytäisin yhtä monia mahdollisuuksia palvella toisia? Lääkärit ja psykologit kautta maailman ovat sitä mieltä, että toisten palveleminen on hyväksi terveydelle ja edistää onnellisuutta. Kirkon tehtävä ei kai sitten voi olla huono asia. Pyhäpäivän viettäminen? ”Mutta se on vapaapäiväni”, saatat sanoa. No, mikä olisi parempaa, kuin viettää päivä omistautuneena viettämään aikaa perheen kanssa ja rentoutua? Haluaisit olla 10 % rikkaampi, etkä haluaisi maksaa kymmenyksiä? Käyttäisit kuitenkin todennäköisesti tuon rahan johonkin jonninjoutavaan, kuten 98% amerikkalaisista tekee joka tapauksessa. (Todisteeksi tästä on tehty tutkimuksia ihmisten rahankäyttötavoista). Miksi et lahjoittaisi rahaa hyvään asiaan, kuten kirkolle? ”Viisauden sana estää minua pitämästä hauskaa!” Todellako? Tarvitseeko minun edes käsitellä tätä asiaa? Lähetystyö? Missä olisimme ilman sitä? (Minä henkilökohtaisesti.) Kaiken huipuksi…jos aiot uskoa Raamattuun tai olla kristitty, täytyy käydä kirkossa, pyhittää lepopäivä, maksaa kymmenykset, kohdella ruumistamme Jumalan temppelinä ja olla lähetyssaarnaaja! Joten vaikka aiot jättää mormonikirkon, sinulla on yhä velvollisuus tehdä nämä asiat, jos haluat olla Raamattuun uskova kristitty!

Afrikkalainen sananlasku sanoo: ”Tyyni meri ei saa aikaan taitavia merimiehiä.” Jos pohjimmiltasi olet lähdössä sen takia, että se on liian vaikeaa, kuvittele miten vaikeaa varhaisten kristittyjen on ollut pysyä vahvana uskossa omana aikanaan.

4. Kirkon vastainen kirjallisuus

Minun kohdallani suuri osa kirkon vastaisesta kirjallisuudesta on itse asiassa ollut lisätodistuksena siitä, että kirkko on totta. Olen ollut kiitollinen siitä, koska se on saanut minut pohtimaan asioita, joita en aikaisemmin ollut huomioinut. Olen jopa ystävystynyt ihmisten kanssa, jotka tuovat sen esille keskustelussa. On hyväksyttävää olla ystäviä ihmisten kanssa, jotka ovat eri mieltä kanssasi. Ei ole syytä olla kunnioittamatta ihmisten mielipiteitä ja olla silti ystäviä.

Mutta sinun täytyy ymmärtää, että mikään kirkon vastainen kirjallisuus ei ole puolueetonta. Siksi sitä sanotaan ”anti”-kirjallisuudeksi. Vastaavasti, et todennäköisesti saa puolueetonta mielipidettä hartaalta mormoniltakaan. Kristus kävi läpi saman tarkastelun. Kaikki Häntä vastaan julkaistu materiaali saisi jopa kaikkein uskollisimman Kristuksen seuraajan kyseenalaistamaan kristillisyytensä. Mutta emme kiinnitä siihen paljoa huomiota, koska tiedämme, että hänen vihollisensa ovat kirjoittaneet sen.

Jos sinulle annetaan kirkon vastaista kirjallisuutta, on vain reilua, että tutkit molempia puolia tasavertaisesti ja sinnikkäästi. Kun minun eteeni tulee jotakin ”outoa”, tutkiskelen ja pohdiskelen sitä. En oleta mitään enkä hyppää johtopäätöksiin. En tee hätiköityä päätöstä asiasta. Otan huomioon kaikki asiat, jotka tällä hetkellä hyväksyn ja uskon ja kysyn itseltäni, miksi en haluaisi uskoa tutkimaani asiaa.

Esimerkiksi, Joseph Smith käänsi Mormonin kirjan käyttäen urimia ja tummimia ja näkijänkiveä. Tämä on yleisesti tiedetty ja hyväksytty asia. Sitten joku yllättäen yrittää saada Joseph Smithin näyttämään oudolta maalaamalla hänestä kuvan pää haudattuna johonkin ”taikahattuun”. Näkijänkivi tai urim ja tummin mainitaan kohdissa 2. Moos. 28:30, 1. Sam. 28:6, 4. Moos. 27:18-21, Esra 2:63, Neh. 7:65, 3. Moos. 8:8 ja Ilm. 2:17. Hepreankielen translitteroinnissa (kirjoituksen muuntamista kirjoitusjärjestelmästä toiseen) nimet urim ja tummin vastaavat sanoja ”valot” ja ”täydellisyydet”. Joten mietipä sitä. Jos käännät päiväsaikaan kiven avustuksella, joka säteilee valoa, miksi et peittäisi kasvojasi hattuun saadaksesi aikaan pimeyden, jossa valo voisi loistaa?! Kuulostaisiko se vähemmän oudolta tai hyväksyttävämmältä, jos hän olisi pitänyt peittoa päänsä päällä hatun sijaan?

Tämä on vain yksi klassisista esimerkeistä jostakin asiasta, joka pitää vain mietiskellä perusteellisesti ja liioittelematta. Nykyään sanomme: ”Älä tee kärpäsestä härkästä.” Mutta Kristus sanoi sen paremmin. Älä ”siivilöi hyttystä ja nielaise kamelia!

5. Synti

Hyvin usein synti johtaa ihmiset yhteen tai useampaan edellä mainituista asioista. Vaikka emme halua tunnustaa sitä, synnillä on iso merkitys ihmisille. Syntiä tehdessämme henkemme julistaa sodan lihaamme vastaan. Tunnemme fyysistä pahaa oloa tehdessämme huonoja asioita, koska meissä oleva valo on vähentynyt. Synnin vaikutukset voivat viedä meidät kahteen suuntaan. Se voi nöyryyttää meidät parannukseen tai se voi yllyttää meidät vihaan, turhautumiseen ja ärsyyntymiseen. Jos henkilö ei halua tehdä parannusta, luonteva vaihtoehto on todistaa, että Jumala ei ole todellinen tai että Hänen kirkkonsa ei ole totta. Näin ollen pääset kiipelistä, eikä sinun enää tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa. Syyllisyys on läsnä…ja siitä pitää päästä eroon. Voit joko poistaa ne käskyt elämästäsi, jotka tekevät siitä syntiä, tai voit pyytää Kristusta poistamaan synnin. Jos olen liian häpeissäsi tai ylpeä myöntääksesi virheesi, yllä mainitut neljä asiaa tulevat houkutteleviksi tavoiksi päästä eroon kirkosta ja eroon syyllisyydestä. On vaikeaa tehdä parannusta, joten saattaa tuntua helpommalta perustella kirkon olevan väärässä ja löytää kirkko tai elämäntapa, joka ei pidä sinua tilivelvollisena omista teoistasi.

Rakastan mormonikirkkoa. En ole löytänyt mitään, missä olisi enemmän järkeä. Teen syntiä, katselen kirkon vastaista kirjallisuutta ja työ on joskus vaikeaa, en ymmärrä kaikkia asioita, joita jokainen kirkon johtaja on sanonut, minua on loukattu joitakin kertoja…mutta asiat, jotka tiedän…tiedän…ja siksi menen aina takaisin.

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Greg Trimble ja se on julkaistu gregtrimble.com -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.