Kysymys

Pappa,

Jos paholainen aiheuttaa masennusta, miten lapsi voi kärsiä siitä ennen kuin hän on saavuttanut vastuullisen iän? Ensimmäinen muistamani sairausjakso oli 4-vuotiaana. Epäilen, että masennusjaksoni alkoi jo ennen neljän vuoden ikää, mutta en muista niitä.

Anonyymi

Vastaus

Hyvä Anonyymi,

Vaikka olen varma siitä, että Saatana riemuitsee silloin, kun olemme masentuneita – koska hän on vihainen ja nauttii toisten kärsimyksestä – masennus ei ole hänen aikaansaannoksensa. Masentuneisuuteen on monia eri syitä, joihin kuuluu (muita asioita poissulkematta) mm. hyväksikäyttö, jotkut lääkitykset, ristiriidat, kuolema tai menetys, perimä, traumaattiset tapahtumat (kuten maanjäristys tai tornado), henkilökohtaiset ongelmat, vakava sairaus, aineiden väärinkäyttö, hormonaaliset muutokset, jne. Masennus pitäisi aina ottaa vakavasti, aivan kuten pahanlaatuinen syöpäkasvain otetaan vakavasti.

Niille, jotka eivät ole kokeneet masennusta, on vaikea ymmärtää sitä. Hyvää tarkoittavat ystävät ja perheenjäsenet käskevät masentunutta henkilöä piristymään tai lakkaamaan ajattelemasta itseään ja palvelemaan. Mutta kuten tiedät, nuo asiat eivät lopeta vakavaa masennusta. Vanhin Holland puhui tästä: ”Tänään puhun jostakin vakavammasta, niin rankasta koettelemuksesta, että se rajoittaa merkittävästi ihmisen kykyä toimia täysipainoisesti, siitä mielen kraatterista, joka on niin syvä, ettei kukaan voi vastuuntuntoisesti esittää, että se varmastikin poistuisi, jos nuo sairastuneet vain ryhdistäytyisivät ja ajattelisivat myönteisemmin – vaikka olenkin tarmokas ryhdistäytymisen ja myönteisen ajattelun kannattaja!”

Vanhin Holland neuvoi myös vakavasta masennuksesta kärsiviä hakemaan apua ja olemaan häpeämättä sitä. Hän sanoi:

”Jos tilanne edelleen pahenee, pyytäkää neuvoja hyvämaineisilta ihmisiltä, joilla on virallinen pätevyys, ammattitaito ja hyvät elämänarvot. Kertokaa heille rehellisesti sairautenne vaiheista ja kamppailuistanne. Harkitkaa rukoillen ja vastuuntuntoisesti neuvoja, joita he antavat, ja hoitokeinoja, joita he määräävät. Jos teillä olisi umpilisäketulehdus, Jumala odottaisi teidän pyytävän pappeuden siunauksen ja hankkivan parhaan mahdollisen lääkärinhoidon. Samoin on emotionaalisten häiriöiden laita. Isämme taivaassa odottaa meidän käyttävän kaikkia ihmeellisiä lahjoja, jotka Hän on suonut tällä loistavalla taloudenhoitokaudella.”

Parhaimmat “ihmiset, joilla on virallinen pätevyys, ammattitaito” tässä tilanteessa auttamiseen ovat terapeutit, psykologit ja psykiatrit. Oikean terapeutin löytäminen saattaa olla vähän kuin deittailua siinä mielessä, että sinun täytyy löytää juuri sinulle sopiva henkilö, joten joudut ehkä tapaamaan muutamien kanssa.

Lause “päivä kerrallaan” voi olla erityisen tärkeä niille, jotka ovat masentuneita. Joskus sinun täytyy ehkä selvitä ”tunti kerrallaan”. On asioita, jotka auttavat sinua selviytymään päivästä tai vielä yhdestä tunnista. Masenenus ei häviä noiden asioiden johdosta kokonaan, koska valitettavasti siihen ei ole olemassa taikakeinoja. Mutta väliaikaista helpotusta saadaksesi voit yrittää kirjoittamista, päiväkirjan pitämistä tai piirtämistä. Nämä ovat tapoja tuoda tunteet esille. Päiväkirjan pitäminen tai jonkinlaisen taiteen harrastaminen voi tuoda helpotusta. Mindfullness on mietiskelyn muoto, josta voi myös olla apua. Palveleminen voi auttaa, mutta se on vaikeaa masentuneelle, koska silloin on vaikea tuntea halua palvella. Tällaisen palvelemisen ei tosin tarvitse olla mitään suurta. Se voi olla pieni asia, kuten keskustelu ystävän kanssa, jolla on ongelmia tai rohkaisevan viestin lähettäminen ystävälle.

Vanhin Hollandilla on myös joitakin neuvoja selviytymiseen.

“Noudattakaa uskollisesti niitä ajan todeksi osoittamia hartaudenharjoituksen tapoja, jotka tuovat Herran Hengen elämäänne. Etsikää neuvoja niiltä, joilla on hengellisen hyvinvointinne avaimet. Pyytäkää pappeuden siunauksia ja pitäkää niitä arvossa. Nauttikaa sakramentti joka viikko ja pitäkää kiinni Jeesuksen Kristuksen sovituksen täydelliseksi tekevistä lupauksista. Uskokaa ihmeisiin. Olen nähnyt erittäin monien ihmeiden tapahtuvan, vaikka kaikki muu osoittaisi, että toivo on mennyttä. Toivo ei ole koskaan mennyttä. Jos nuo ihmeet eivät tule heti tai täysin tai ilmeisesti ollenkaan, muistakaa Vapahtajan oma tuskantäyteinen esimerkki: ellei katkera malja mene ohitse, juokaa se ja olkaa lujia luottaen siihen, että edessä on onnellisempia päiviä.”

Lopuksi vielä lohduttavia sanoja Vanhin Hollandilta:

”Onpa kamppailunne, veljeni ja sisareni, millainen tahansa – mielenterveydellinen tai emotionaalinen tai fyysinen tai muu – älkää äänestäkö elämän kallisarvoisuutta vastaan lopettamalla se! Turvatkaa Jumalaan. Pitäkää kiinni Hänen rakkaudestaan. Tietäkää, että jonakin päivänä aamu valkenee kirkkaana ja kaikki kuolevaisuuden varjot pakenevat. Vaikka meistä saattaa tuntua, että olemme ”kuin särkynyt ruukku”, kuten psalminkirjoittaja sanoo, meidän täytyy muistaa, että tuo ruukku on jumalallisen ruukuntekijän käsissä. Särkynyt mieli voi parantua aivan samalla tavoin kuin särkyneet luut ja särkyneet sydämet parantuvat. Kun Jumala tekee työtään noiden korjausten parissa, me muut voimme auttaa olemalla armollisia ja ystävällisiä ja olemalla tuomitsematta.”

 

Puolestasi rukoillen,

Pappa

Kaikki lainaukset ovat Vanhin Hollandin kauniista puheesta ”Kuin särkynyt ruukku”.

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Clay Gorton ja se on julkaistu askgramps.org -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.