Me kaikki tunnemme pyhien kirjoitusten kerrotuimmat tarinat kuten Nefin jousen menetys, Nooa ja arkin rakentaminen tai sotapäälikkö Moroni ja Vapauden tunnus. Näiden mahtavien kertomusten vuoksi on helppo laiminlöydä monia muita vaikuttavia tarinoita. Tunnetko yhtään näistä huomiotta jääneiden pyhien kirjoitusten sankareiden tarinoista?

Teankum

Hän saattaa olla kaikkein vähiten laiminlyöty sankari laiminlyötyjen sankareidemme listalla. Tämä henkilö tunnetaan paremmin, koska hänen nimensä on mieleenpainuva. Useimmat kirkon jäsenet tuntevat nimen Teankum, mutta mikä hänen tarinansa on kokonaisuudessaan? Hänet mainitaan muutamia kertoja Alman kirjan luvuissa 50-52 ja luvuissa 61 ja 62.

Hän oli taktisesti hyvin lahjakas ja Moroni määräsi hänet perustamaan nefiläisten armeijan heidän maansa suojelemiseksi. Vaikuttaa siltä, että hän lähti jokaiseen taisteluun valmiina toteuttamaan suunnitelmansa erittäin järjestelmällisesti.

Teankum tunnetaan parhaiten keihäänheittotaidoistaan, hän surmaa useamman laamanilaispäälikön näiden lukujen aikana. Moronin mukaan Teankumilla oli “Jumalan henki – – joka on myös heissä oleva vapauden henki.” (Alma 61:15).

Lopulta Teankum menehtyi taistelussa. Kuullessaan hänen kuolemastaan Moroni sanoi “katso, hän oli ollut mies, joka oli taistellut urheasti maansa puolesta, niin todellinen vapauden ystävä.”

Abis

Nimi Abis mainitaan vain kerran koko Mormonin kirjassa. Alman luvussa 19 kuningas Lamoni ja hänen kansansa olivat juuri Pyhän Hengen vaikutuksen lamaannuttamia Ammonin opetettua heille evankeliumia. Nämä ihmiset kokivat Hengen niin voimakkaasti että he vain kaatuivat maahan ja alkoivat rukoilla.

JOKA AINOA IHMINEN oli maassa paitsi eräs nainen nimeltään Abis. Hän ei kokenut kääntymystä uskoon tällä kertaa, koska hän oli ”ollut kääntyneenä Herraan monta vuotta” isänsä kokemuksen vuoksi.

Nähdessään kaikki nämä ihmiset ympärillään maassa, hän tiesi, että sen oli saanut aikaan Jumalan voima. Joten välittömästi hän juoksi kaikkien niiden luokse, jotka eivät olleet paikalla tässä tilaisuudessa ja kertoi siitä heille.

Minusta Abisin tarina on suurenmoinen, koska se näyttää meille, että vaikka emme olisikaan kuin Ammon, me voimme olla kuin Abis. Me emme ehkä ole profeettoja, mutta me voimme olla niitä käsiä, joita Jumala tarvitsee ohjatakseen ihmisiä profeetan luokse, ja sen myötä Kristuksen luokse. Abis ainoastaan avasi suunsa, jakoi uskonsa ja kohotti muita.

Sakkeus

Sakkeuksen tarina on kaunis ja lyhyt, ja uskon että se sen vuoksi usein ohitetaan. Koko tarina kerrotaan kahdeksassa jakeessa Luukkaan evankeliumin luvussa 19:2-8, 10. Sakkeus oli lyhyt, punatukkainen veronkerääjä ja kaikki nämä ominaisuudet yhdessä saivat aikaan sen, ettei hän ollut varsin suosittu kanssakulkijoidensa keskuudessa.

Kun hän kuuli, että Jeesus oli tulossa kaupunkiin hän halusi määrätietoisesti nähdä Vapahtajan henkilökohtaisesti. Kuten kirjoituksissa mainitaan, hän oli ”varreltansa vähäinen”, joten nähdäkseen todella Jeesuksen hän kiipesi metsäviikunapuuhun nähdäkseen Kristuksen vilaukselta. Kun Jeesus ohitti paikan, hän pysähtyi ja sanoi “Sakkeus, tule nopeasti alas, sillä tänään minun pitää oleman sinun huoneessasi.”

Voitko kuvitella? Jeesus kutsui häntä nimeltä, käski häntä tulemaan alas puusta ja vietti päivän hänen kanssaan. Muut kaupungin asukkaat eivät hyväksyneet tätä noin vain ja he sanoivat “Syntisen miehen luokse hän meni majailemaan.”

Silloin Jeesus vastasi “sillä Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan sitä, mikä kadonnut on.” Kristus käytti tätä ikäänkuin vertauksena. Uskon, että tähän tarinaan me voimme jokainen jollain tavalla samaistua.

Jossain vaiheessa me olemme kaikki tunteneet hukkuvamme väkijoukkoon tai tulleemme tovereidemme hylkäämiksi. Muista, että olivatpa olosuhteesi täällä millaiset tahansa, Kristus tuli tänne vuoksesi ja hän on täällä sinun takiasi. Olkaamme iloisia ja ottakaamme Hänet vastaan sydämiimme niinkuin Sakkeus teki.

Omner ja Himni

Mormonin kirjassa viitataan usein Ammoniin, Aaroniin, Omneriin ja Himniin yhteisesti Moosian poikina. Näihin veljeksiin liittyvät luvut seuraavat sitten Ammonin ja Aaronin tarinaa. Tämän takia me tapaamme unohtaa, että uskollisia veljeksiä on kahden sijaan neljä.

Kaikki neljä veljestä viettivät 14 vuotta saarnaten evankeliumia laamanilaisille. Omner ja Himni olivat saarnaamassa laamanilaisille Ismaelin, Middonin, Nefin, Shilomin, Lemuelin, Shemlonin ja monissa muissa maissa. Sanotaan, että he toivat TUHANSIA Herran luo.

Kertomukset heidän veljistään Ammonista ja Aaronista ovat niin silmiinpistäviä, että uskon meidän usein laiminlyövän näitä kahta lähetyssaarnaajaa ja sitä suurta työtä, jonka he suorittivat. Nämä kaksi ovat mielestäni ehdottomasti kaikkein laiminlyödyimpiä sankareita.

Joel

Kirkon jäseninä me usein keksitymme niin paljon Mormonin kirjaan, että joistain upeista Raamatun henkilöistä tulee laiminlyötyjä sankareita. Mormonin kirja on ehdottomasti todistus Jeesuksesta Kristuksesta, mutta niin on myös Raamattu.

Tällä kertaa palaamme takaisin Vanhaan Testamenttiin. Joel oli profeetta Juudan maassa. Raamatussa Joelin kirjaan sisältyy kolme lukua. Ensimmäisessä luvussa Joel kutsuu koolle pyhän juhlakokouksen Herran Huoneessa.

Nykyään meillä on juhlakokouksia yleensä silloin, kun hyväksymme uuden profeetan. Mielenkiintoista on, että huhtikuun 2020 yleiskonferenssissa presidentti Nelson kutsui koolle juhlakokouksen aivan kuten Joel teki muinoin.

Monet lainauksista, jotka viittaavat meidän aikaamme tulevat Joelilta, koska hänet tunnetaan tuhatvuotista valtakuntaa koskevista profetioistaan. Häntä lainasi myös enkeli Moroni ilmestyessään Jospeh Smithille ja apostoli Pietari.

Jabes

Nämä kaksi jaetta 1 Aikakirjassa 4:9-10 kertovat lyhyen tarinan miehestä nimeltään Jabes. Tämä luku on periaatteessa lista perheistä ja jälkeläisistä Juudan heimossa, joten se on yksi luvuista jonka usein silmäilemme läpi koska se on täynnä nimikokoelmia, joita emme tunne.

Kahden jakeen ajaksi nimien luettelointi lopetetaan ja Jabesista puhutaan sanoen, että hän ”suuremmassa arvossa pidetty kuin hänen veljensä.” Hän myös pyytää Herraa laajentamaan alueensa ja varjelemaan hänet pahasta. Jae 10 kertoo, että Herra teki juuri niin.

Jotkut kirjoituksiin perehtyneet uskovat, että sana ”alueet” tässä yhteydessä viittaa siihen, mitä Herra on opastanut häntä tekemään. Se voisi tarkoittaa myös, että hän pyysi kirjaimellisesti lisää alueita. Kummassakin tapauksessa on selvää, että Jabes oli kunniallinen mies ja että Herra luotti hänen tekevän oikeita ratkaisuja elämässään.

Meidän on tärkeä muistaa, että Herra luottaa meihin. Hän tulee ohjaamaan, opastamaan ja siunaamaan meitä niin, että voimme tulla sellaisiksi kuin meidän on Herralle tarpeellista tulla. Jabes on loistava esimerkki tästä.

Mordokai

Yksi Raamatun tunnetuimpia naisia on Ester. Hänen adoptioisänsä Mordokai on ehdottomasti yksi kaikkein laiminlöydyimmistä sankareista. Mordokai kuului Benjaminin heimoon, joka vietiin pakkosiirtolaisuuteen Jerusalemista ja pidettiin vankina. Myöhemmin elämässään, kun hän sai tietää, että Esterin vanhemmat olivat kuolleet, hän otti huolehtiakseen ja kasvatti lapsen omana tyttärenään.

Kun Ester oli esittäytynyt kuninkaalle, Mordokai tarkisti hänen tilanteensa päivittäin portilla. Monet niistä pyhien kirjoitusten kohdista Esterin kirjassa, joissa puhutaan Mordokaista sanovat, että hän oli portilla odottamassa Esteriä.

Myöhemmin, kun jokainen määrättiin palvomaan Hamania, Mordokai pysyi lujana siinä mihin uskoi eikä kumartanut epäjumalia. Johtuen hänen jatkuvasta uskollisuudestaan, sekä luottamuksestaan Jumalaan ja Esteriin, hän sai lopulta kunniaa kuninkaan palatsissa ja ilo palautettiin juutalaisille.

Vaikkei meidän elämäämme ehkä sisällykään tyttärien avioituminen kuninkaan kanssa, se pitää sisällään haasteita. Mordokai on loistava esimerkki rakastavasta ja kannustavasta isästä. Hän oli myös epäitsekäs mies, joka piti kiinni uskostaan silloinkin kun se oli laissa kielletty.

 

Kuka on suosikkisi näistä laiminlyödyistä sankareista? Kerro meille kommenteissa.

 

Artikkelin on kirjoittanut Zoë Holyoak ja se on alun perin julkaistu Third Hour -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Paula Jarvis.