Kysymys

Arvon Vaari,

Olen sairastanut masennusta ja ahdistuneisuutta lähes koko elämäni. En tiedä auttaako Jumala minua paranemaan tässä elämässä vai vasta kuoleman jälkeen. Sairauteni ovat olleet hankaluus itselleni ja avioliitolleni. Rakastan Vanhin Hollandin pitämää yleiskonferenssipuhetta masennuksesta. Masennuksen kanssa eläminen on niin vaikeaa. Rakastan Jumalaa ja yritän tehdä hengellisiä asioita, kuten rukoilla ja lukea pyhiä kirjoituksia jne. Joskus minusta kuitenkin tuntuu, että rukouksiini ei vastata.

-Nimetön

Vastaus

Hei,

Saanen lohduttaa sinua hieman. Ensiksi minun on kuitenkin mainittava, etten ole ammattipsykologi enkä millään tavalla erikoistunut masennuksen hoitoon. En siis aio puhua kovinkaan ammattimaisesta näkökulmasta. Sinun pitäisi kuitenkin hakea parasta lääketieteellistä ja hengellistä apua.

Nyt sanon sen, minkä toivon lohduttavan sinua: minä en kärsi masennuksesta, mutta joskus minustakin tuntuu, että rukouksiini ei vastata.

Toivottavasti tämä kuulostaa lohduttavalta. Toivottavasti ymmärrät, että vaikka sinulla on joitain vaikeita haasteita joita kenelläkään muulla ei näytä olevan samalla tavalla, haaste rakentaa henkilökohtainen side Taivaallisen Isämme kanssa on yleismaailmallinen! Me kaikki kamppailemme tällä tavalla.

Elämme väliverhon tällä puolen. Taivaallinen Isä on järjestänyt asiat näin tarkoituksella. Se on osa maanpäällistä koettelemustamme. Tähän kamppailuun kuuluu – kuten henkilökohtaisesti tiedät – fyysistä, emotionaalista ja psyykkistä kamppailua, jotka ovat osa kuolevaisuutta. Sairaus ja kuolema kuuluu tähän elämään. Huomaa myös, että toinen osa maanpäällistä kamppailuamme on toisenlainen kuolema, nimittäin hengellinen kuolema. Se tarkoittaa Jumalasta, Taivaallisesta Isästämme erossa olemista.

Tiedämme, että Jumala on antanut meille suurenmoisia asioita auttaakseen meitä tämän hengellisen sokeuden ja eron voittamiseksi. Yksi niistä on Pyhä Henki. Pyhän Hengen ansiosta kykenemme tuntemaan läheisyyttä ja yhteyttä Jumalaan elämämme aikana. Tuntuu siis järkevältä olettaa, että kun tunnemme olevamme erossa Jumalasta, se johtuu siitä, ettemme kykene kommunikoimaan Hänen henkensä kanssa.

Täten, meidän on kysyttävä vielä kerran: Miksi?

Katsotaan niitä ehtoja, joita on olemassa Pyhän Hengen tuntemiseksi. Oletan, että olet Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon kastettu jäsen, ja jos asia on näin, sinulle on annettu Pyhän Hengen lahja. Se on kallisarvoinen asia. Sen kautta meillä on lupaus (kuten sakramenttirukouksessakin sanotaan), että Hänen Henkensä on aina oleva meidän kanssamme. Silti, kuten aiemmin perustelimme, emme toisinaan tunne Pyhän Hengen vaikutusta rukoillessamme tai arjen askareidemme äärellä. Sakramenttirukouksesta voimme löytää osasyyn tälle. Pyhän Hengen kumppanuus on ehdollista. Pyhä Henki on oleva meidän kanssamme JOS. Eli jos siis mitä? No, nimittäin jos otamme Hänen nimensä päällemme, jos muistamme Hänet aina ja jos pidämme Hänen käskynsä. Tällainen periaate on siis olemassa.

Kuinka hyvin onnistumme tässä? Tiedämme kirkon virallisen opin ansiosta, että ainoa täydellinen koskaan elänyt henkilö oli Jeesus Kristus. Tässä mielessä vain Jeesus Kristus oli arvollinen täydelliseen, katkeamattomaan Pyhän Hengen kumppanuuteen. Meidän muiden on jatkuvasti tehtävä sellaisen etuoikeuden eteen parannusta.

Toivottavasti et ymmärrä minua väärin. En usko, että meidän on oltava täydellisiä tunteaksemme Pyhän Hengen kumppanuuden. Sellainen vaatimus tekisi Pyhän Hengen lahjasta meille hyödyttömän. Mutta uskon, että meidän on yritettävä johdonmukaisesti ja vilpittömästi parhaamme. Kun lankeamme kyynisyyden ja epätoivon ansaan, on aika helppo olla tilanteessa, jossa Pyhä Henki ei voi vaikuttaa meihin. Lisäksi kyynisyyteen, epätoivoon sekä muihin vastaaviin tunteisiin on helppo antautua.

Muista myös, ettemme puhu suurista synneistä. En halua sinun masentuvan entisestään uskottelemalla itsellesi, että jos koet tällaista heikkoutta niin olet tavallisia ihmisiä heikompi. Me kaikki kamppailemme näillä tavoin. Omat vahvuuteni voivat olla sinun heikkouksiasi sekä päinvastoin. Elämä ja kuolevaisuus on tällaista.

Älä myöskään kauhistu. Elämän ei ole tarkoitus olla pelkkä kamppailu. Älä siis luovuta. Jatka rukoilemista. Työskentele kehittyäksesi. Tee parhaimpasi saadaksesi elämäsi järjestykseen, jotta voisit tuntea jatkuvaa ja selkeää Pyhän Hengen kumppanuutta. Se on elinikäinen haaste. Se on yksi syy olemassaolollesi. Näin tehdessäsi näet vuosien kuluessa suurempaa hengellistä voimaa itsessäsi.

Pitkämielisyys on hyve hyvästä syystä.

Otetaan esille eräs toinen asia. Kuinka paljon ja miten luet pyhiä kirjoituksia? Onko sinulla sen suhteen kehitettävää? Oman kokemukseni puolesta sanon, ettei mikään ole tuonut itseäni lähemmäs Jumalaa kuin tunnollinen ja säännöllinen pyhien kirjoitusten opiskelu.

Seuraavaksi: Kuinka palvelet toisia? Onko siinä kehitettävää? Älä koe, että sinun pitäisi tehdä enemmän kuin jaksat. Meillehän on opetettu: pienin askelin kehitymme. Mutta kokeile ottaa seuraava pieni askel. Tee jotain hyvää jollekulle toiselle. Kun teet näin, voit tuntea runsaamman Hengen vaikutuksen.

Millaisia asioita rukoilet? Liittyvätkö rukoilemasi asiat vain itseesi? Ovatko muut ihmiset osa rukouksiasi? Huomaan omien rukouksieni olevan hieman itsekkäitä toisinaan. Olen kuitenkin huomannut, että unohtaessani omat tarpeeni ja keskittyessäni enemmän siihen, mitä voin itse tehdä toisille Pyhän Hengen vaikutus virtaa sieluuni. Se on ihmeellistä. Eikä tämä tietenkään tarkoita, ettemme voisi rukoilla itsemme puolesta. Meitä käsketään tekemään niin. Uskon kuitenkin, että voimme aina kehittää rukouksiamme.

Viimeiseksi, käytätkö aikaa tuntemustesi tarkkailemiseen, kun rukoilet? Muistan, että kerran eräs vaarnanjohtaja kehotti meitä käyttämään aikaa kiireettömään, hiljaiseen rukoukseen yksinäisessä paikassa, ja tarkkailemaan tuntemuksiamme. Pohdiskele ja tarkkaile itseäsi jo ennen kuin rukoilet, kurkota Pyhän Hengen vaikutusta kohti. Sitten, kun tunnet enemmän rauhaa, rukoile. Älä pelkää pitää taukoja rukoustesi välissä. Käytä siihen aikaa. Tämä on myös osa maanpäällisen elämämme haastetta, osa verhon tällä puolen olemista. Ja korostan vielä: me kaikki kamppailemme tämän asian kanssa.

Toivon ja rukoilen sinulle parastasi. Siunatkoon Herra sinua pitkäjänteisyydellä kamppailusi polulla kohti Pyhän Hengen vaikutusta.

-Vaari

 

Artikkeli on julkaistu alun perin AskGramps -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Teemu Hokkanen.