En usko yhteen ainoaan tosirakkauteen.

Ehkä olen kyynikko. Tai ehkä olen vain realistinen.

Mutta näyttää siltä, että monet isot kihot ovat samaa mieltä.

Vanhin Boyd K. Packer on sanonut: ”Vaikka olen varma, että jotkut nuoret parit saavat jonkinlaista erityistä ohjausta toistensa löytämisessä, en usko ennalta määrättyyn rakkauteen.”

Myös Presidentti Spencer W. Kimball selitti: ””Sukulaissielut” ovat kuvittelua ja harhakuvaa; ja vaikka jokainen nuori mies ja nuori nainen pyrkiikin kaikella uutteruudella ja rukoillen löytämään kumppanin, jonka kanssa elämä olisi mahdollisimman sopusointuista ja ihanaa, niin on kuitenkin varmaa, että miltei keillä tahansa hyvällä miehellä ja hyvällä naisella voi olla onnea ja onnistunut avioliitto, jos molemmat ovat halukkaita maksamaan hinnan.” (Kirkon presidenttien opetuksia: Spencer W. Kimball, s. 208).

Saat valita itse – mutta valitse harkiten

Tämä oli myös Scott R. Braithwaiten puheen aihe BYU:n koulutusviikolla vuonna 2011. Niin, se saattaa olla epäromanttinen tapa lähestyä asiaa, psykologian apulaisprofessori myönsi. Mutta minun mielestäni se tekee elämästä paljon helpompaa. Puhumattakaan paineen lievittämisestä!  Nyt minun ei tarvitse löytää sitä yhtä ainoaa henkilöä, minun tarvitsee löytää vain yksi.

Ihmiset, jotka keskittyvät ajatukseen sydänystävästä, saattavat ”käyttäytyä todella tyhmästi,” Braithwaite selitti. ”Saatat torjua monia ihmisiä, vaikka voisit elää todella upeaa elämää.”

Jumala ei määrää sitä, kenen kanssa meidän tulisi mennä naimisiin, Braithwaite opetti. Elämämme tärkein päätös on omissa käsissämme. Voimme tehdä valinnan ja kysyä Jumalalta, tukeeko Hän päätöstämme, mutta Hän ei käske meitä.

Mielestäni se helpottaa asioita. Jos haluan mennä naimisiin jonkun kanssa (tai tässä vaiheessa elämääni, tapailla jotakuta), ja pidän hänestä ja se tuntuu hyvältä, voin jatkaa eteenpäin luottavaisena. Minun ei tarvitse murehtia sitä, että kun käyn treffeillä jonkun kanssa, menetän sen määrätyn henkilön, joka on oikeasti tarkoitettu minua varten.

Tietenkään se ei välttämättä tarkoita, että sinulla voi olla mahtava elämä jokaisen henkilön kanssa. Se, että sinun ei tarvitse odottaa sitä ainoaa oikeaa ei tarkoita, että sinun pitäisi tyytyä keneen tahansa. Presidentti David O. McKay opetti: ” Elämäntoveria valitessa on tarpeen tutkia [sitä henkilöä] — jonka kanssa ajattelette kulkea elämän tien.” (Kirkon presidenttien opetuksia: David O. McKay, s. 151).

Asiat, kuten raha, tavoitteet elämässä, mielenterveys, uskonnolliset eroavaisuudet, avioliittoa edeltävä yhteiselämä, perhesuhteet ja perusluonne, pitäisi kaikki ottaa huomioon. Braithwaite lopetti puheensa käyttäen opinnäytetyötään, jonka mukaan tämän kaltaisiin asioihin perustuva harkinta voi ennustaa avioliiton onnistumisen tai epäonnistumisen todennäköisyyden 94 prosentin tarkkuudella.

Onnellisen avioliiton hinta

Mutta kenet tahansa valitsetkin treffikumppaniksesi tai aviopuolisoksesi, eteen tulee silti vaikeita aikoja. Braithwaite osoitti monien parien ajattelevan seuraavasti: ”Jos asiat alkavat mennä huonosti avioliitossa, se on merkki siitä, että menin naimisiin väärän henkilön kanssa. Alat ajatella, ’minun täytyy erota’.”

Mutta ei se ihan niin mene. Jos saamme itse valita, kenen kanssa haluamme mennä naimisiin, on myös meidän vallassamme saada avioliitto toimimaan. Sellaista henkilöä, jonka kanssa elämä olisi ikuista autuutta ilman mitään ristiriitoja, ei ole olemassa muualla kuin esiteinien rakkausromaaneissa. Rakkaus voi voittaa kaiken, mutta vain jos mukana on tarpeeksi kompromisseja, nöyryyttä, armeliaisuutta, palvelua, ja paljon muuta. Palataan Presidentti Kimballin lainaukseen: ”Miltei keillä tahansa hyvällä miehellä ja hyvällä naisella voi olla onnea ja onnistunut avioliitto, jos molemmat ovat halukkaita maksamaan hinnan.”

Missä vaiheessa elämässäsi oletkin, voit ottaa vaarin tästä ohjeesta ja soveltaa sitä. Jos olet naimisissa, huomaa, että mitä ongelmia teillä onkin, ne eivät estä teitä olemasta onnellisia. Se ei tarkoita, että teitä ei olisi tarkoitettu yhteen ja että joku muu olisi tehnyt sinut onnellisemmaksi. Ja jos olet naimaton, muista, että et tarvitse ilotulituksia taivaalle varmistamaan sitä, että sinun tulisi tapailla jotakuta henkilöä. Jos hän tekee sinut onnelliseksi, anna palaa! Niin minä teen.

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Kaela Worthen Gardner ja se on julkaistu ldsliving.com -sivustolla otsikolla  ”There’s No Such Thing As Your One, True Love (and Prophets Agree)”

Suomi ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company | English ©2016 LDS Living, A Division of Deseret Book Company