Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Tätä pohtivat ihmiset ympäri maailmaa kaikissa maissa, uskontokunnissa ja kulttuurissa. Kysymys koskettaa erityisesti, kun oma läheinen kuolee, tai kun oma elinaika on kortilla esimerkiksi sairauden takia.

Heräsin muutama aamu sitten uutiseen, että rakas ystäväni on kuollut. Päivä meni surullisissa tunnelmissa. Tapauksen johdosta tuli paljon pohdittua paljon kuolemaa ja Jumalan suunnitelmaa. Nyt haluan kirjoittaa siitä, mihin me Myöhempien Aikojen Pyhien Kristuksen kirkon jäsenet uskomme asiasta.

Elimme Jumalan luona ennen, kun tulimme tänne

Evankeliumi opettaa, että asuimme Jumalan kanssa jo ennen maan päälle tuloa. Tätä kutsutaan aikaisemmaksi olemassaoloksi. Jo aikaisemmassa olemassaolossa meillä oli tilaisuus oppia, kasvaa ja tehdä valintoja. Koska asuimme Jumalan kanssa ja meillä ei ollut fyysistä ruumista, pystyimme kehittymään vain tiettyyn pisteeseen asti. Tämän takia Taivaan Isämme esitti meille pelastussuunnitelman.

Pelastussuunnitelmaan kuului, että tulisimme maan päälle. Saisimme fyysisen ruumiin ja oppisimme erottamaan hyvän pahasta. Meitä koeteltaisiin, jotta Jumala näkee, haluammeko todella seurata Häntä. Taivaan Isä kuitenkin tiesi, ettei kukaan meistä tekisi täydellistä suoritusta. Tätä varten tarvittiin Jeesuksen Kristuksen sovitusta. Kristus, joka eli täydellisen elämän, maksaisi kaikkien syntiemme ja virheidemme hinnan, jotta voimme palata takaisin Taivaan Isämme luokse.

Kuoleman jälkeen

Täällä maan päällä meidän tärkein tehtävämme on palata takaisin Taivaan Isämme luokse ja tulla Hänen kaltaisekseen. Olennaista tällä polulla on evankeliumin mukaan eläminen. Olisi kuitenkin epäreilua, että vain niillä, jotka ovat kuulleet evankeliumista, olisi mahdollisuus päästä tuohon tavoitteeseen. Olemme kuitenkin kaikki Taivaan Isän lapsia, Hän rakastaa meitä ja odottaa innoissaan, että tulemme kotiin. Sen takia on lohdullista tietää, että myös kuoleman jälkeen voi tehdä valintoja. Kuoleman jälkeen henkimaailmassa jatketaan lähetystyön tekemistä.

Kun olemme aikamme viettäneet henkimaailmassa, koittaa viimeisen tuomion aika. Viimeinen tuomio kuulostaa pelottavalta, mutta Mormonin kirjassa puhutaan mieluisasta tuomionistuimesta (Moroni 10:34). Tuomionistuimelta jokainen ihminen pääsee paikkaan, joka on itselleen paras. Jumalan valtakunnassa on kolme kirkkauden astetta, joista jokaisen kerrotaan olevan parempi kuin tämä maanpäällinen elämä. Päädymme tiettyyn kirkkauden asteeseen sen mukaan, kuinka paljon valoa ja kirkkautta olemme saaneet.

Valtakunnista paras on selestinen valtakunta. Selestisen valtakunnan paras paikka on korotus, joka on meidän kirkon jäsenten tavoite ja päämäärä. Korotukseen pääsevät ne, jotka ovat eläneet evankeliumin mukaan, ja ovat sinetöityjä perheenjäseniinsä.

Rakastava Taivaan Isä odottaa meitä kotiin

Taivaan Isä rakastaa meitä todella, ja Hän toivoo ja anoo, että palaisimme kaikki Hänen luokseen. Hän ei ole Jumala, joka ilkeästi nauraa virheillemme, vaan Jumala, joka aidosti haluaa parastamme. Uskon, että se päivä, kun kohtaamme Hänet jälleen, tulee olemaan riemun päivä. Kuten sekin, kun pääsemme kuoleman jälkeen rakkaidemme luokse, ja saamme elää heidän kanssaan yhdessä iankaikkisesti.

Kuoleman kohtaaminen on surullista joka kerta. Etenkin nuorten ihmisten kuolema satuttaa, ja saattaa jopa suututtaa. Se herättää kysymyksiä: miksi juuri hän? En tiedä tarkasti, miksi Jumala kutsuu jotkut meistä luokseen aikaisemmin, ja miksi toiset täyttävät tehtävänsä maan päällä nopeammin kuin toiset, mutta tiedän, että Jumalalla on suunnitelma jokaiselle meistä. On lohduttavaa tietää, että kuoleman jälkeen meitä odottaa rakastavan Taivaallisen Isän syleily, ja että rakkaillemme ei tarvitse sanoa lopullisesti näkemiin.

 

Artikkelin on kirjoittanut Susanna Koivisto.

Susanna Koivisto on Kysy mormonilta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.