Mitä mielestäsi kuoleman jälkeen tapahtuu? Epäiletkö, että kuoleman jälkeen ei ole yhtään mitään? Saako se sinut miettimään, mitä järkeä elämässä on ja onko se kaiken arvoista? Vai kuvitteletko itsesi soittamaan harppua pilven reunalla ikuisesti tekemättä mitään? Kuulostaako se tylsältä (tai jos et pidä soittamisesta, stressaavalta)? Vai onko mielessäsi jotakin parempaa?

Mormonit (lempinimi ihmisille, jotka kuuluvat Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkkoon) odottavat jotain parempaa. Mieti, mikä tekee elämästäsi täällä maan päällä sinulle erityistä. Useimmille se on ihana perhe, uusien asioiden oppiminen, tuleminen entistä paremmaksi. Voitko kuvitella ikuisuutta ilman mitään näistä asioista?

Ylösnousemus – hengen ja ruumiin yhdistyminen

Mormonin kirja antaa paremman kuvan siitä, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu. Muinainen profeetta nimeltä Alma selitti tämän pojalleen kohdassa Alma 40. Hän opetti pojalleen, että ylösnousemus tapahtuisi, mutta vasta sitten kun Kristus tulisi suorittamaan tehtävänsä loppuun. Hän sanoi, että Hän ei tiennyt kaikkea Jumalasta, mutta hän oli hartaasti pyytänyt tietoa tästä asiasta, ja Jumalalle yleensä riittää se, että pyydämme, jotta Hän kertoo meille sen, mitä meidän täytyy tietää.

Hän selitti, että tulee aika, jolloin kaikki kuolleet nousisivat kuolleista, mutta hän ei tiennyt, milloin se tapahtuisi tai tapahtuisiko se kaikille samalla kertaa, sillä kaikki eivät ole kuolleet samalla kertaa, mutta että se ei ole oleellista. Jumalan aika on erilainen.

Enkeli opetti Almalle, että kun ihminen kuolee, hänen henkensä otetaan takaisin kotiin Jumalan luokse. Ihmiset, jotka ovat olleet pohjimmiltaan hyviä (mormonit eivät ajattele, että Jumala pitää vain mormoneja hyvinä ihmisinä), menevät paratiisiin lepäämään ja nauttimaan onnen ja rauhan tilasta. Ne, jotka ovat olleet pahoja – todella pahoja – menevät ulkoiseen pimeyteen, missä he ovat Saatanan hallinnassa. Sanomattakin on selvää, että he eivät ole siellä onnen, levon tai rauhan tilassa. Mutta vain harvat joutuvat sinne.

Vaikka he ovat nousseet kuolleista, mikä tarkasti ottaen tarkoittaa ylösnousemusta, tämä ei kuitenkaan ole se ensimmäinen ylösnousemus, johon Raamatussa viitataan. Alma selittää, että ylösnousemus tuossa yhteydessä tarkoittaa hengen ja ruumiin yhdistymistä. Tästä on esimerkki Raamatussa, kun Jeesus oli noussut kuolleista, mutta kielsi Mariaa koskemasta itseensä, koska Hän ei ollut käynyt vielä Isänsä luona. Kun Hän palaisi takaisin Jumalan luota, Hän olisi saanut ruumiinsa takaisin, tällä kertaa täydellisessä ja kuolemattomassa muodossa, jota ihmiset voisivat koskea (Joh 20:11-31). Me myös saamme ruumiimme takaisin täydellisinä ja kuolemattomina, ilman vammoja tai sairauksia.

Alma sanoi, että hänen mielestään tuo ensimmäinen ylösnousemus tapahtuisi sitten, kun Jeesus nousisi ylös, mutta hän ei tiennyt sitä varmasti. Profeetoilla, kuten kenellä tahansa, on oikeus omiin mielipiteisiinsä. Kuitenkin hän tiesi, että kuoleman ja ylösnousemuksen (hengen ja ruumiin yhdistymisen) välillä oli aika ja viimeinen tuomio tapahtuisi ylösnousemuksen jälkeen. Ne, jotka hyväksyvät Jumalan ja Jeesuksen Kristuksen ja haluavat elää heidän opetustensa mukaan, saavat palkintona elää ikuisesti Heidän luonaan. Kaikki, jotka ovat pohjimmiltaan hyviä, ovat onnellisia kuoleman jälkeen. Ne, jotka ovat pahoja, eivät ole.

Elämä kuoleman jälkeen antaa merkityksen tässä elämässä kohtaamillemme koettelemuksille, jotka ovat meille vain tapoja oppia ja kasvaa. Tietäen sen, että voimme itse valita, haluammeko viettää ikuisuuden rakkaidemme kanssa, että olemme yhä omana itsenämme ja voimme olla enemmän kuin osaamme kuvitella, tekee kaiken elämässä sen arvoiseksi.

Perheet ovat ikuisia

Meille kerrotaan, että olemme taivaassa onnellisempia kuin voimme ikinä kuvitella. Kaikki on täydellistä. Yritä nyt kuvitella täydellistä elämää ilman ihmisiä, joita rakastat eniten. Se on mahdotonta, eikö olekin? Mieleeni tulee kertomus Mormonin kirjasta (1. Ne. 8). Profeetta nimeltä Lehi sai näyn, jossa oli kaunis ja täydellinen puu, jossa oli makeinta hedelmää, mitä hän koskaan oli maistanut. Se kuvasi Jumalan rakkautta. Ensimmäiseksi maistettuaan hedelmää hän etsi perheensä jäseniä, jotta voisi jakaa sen heidän kanssaan. Tämä on luonnollista – haluamme jakaa kaiken, mitä rakastamme, rakkaidemme kanssa. Minä itse en haluaisi viettää ikuisuutta ilman perhettäni. Se olisi yksinäistä ja surullista eikä sen arvoista.

Mormonit eivät usko taivaan olevan sellainen. He uskovat, että Jumala haluaa perheiden olevan ikuisia. Mutta he kuuluvat yhteen niistä harvoista uskonnoista, jotka opettavat, että Jumala rakastaa meitä tarpeeksi suodakseen sen meille ja että Hän ei kylvänyt sydämiimme niin paljon rakkautta vain, jotta joutuisimme aloittamaan ikuisen elämämme käskyllä erota puolisostamme tai luopua lapsistamme. Mormonit menevät naimisiin temppelissä, jotta ikuinen avioliitto voi olla todellisuutta ja jotta myös lapset voidaan liittää vanhempiinsa.

Kasvamme ja kehitymme ikuisesti

Lisäksi mormonit uskovat, että voimme kasvaa ja kehittyä ikuisesti. Voitko kuvitella mitään tylsempää kuin viettää elinikä ilman opittavia asioita ja tavoitteita, joiden eteen ponnistella? Mormonit toteavat, että Raamatun mukaan meidän tulisi olla täydellisiä, mutta tiedämme myös, että vain Jeesus Kristus kykeni olemaan täydellinen tässä elämässä. Koska Jumala ei anna meille käskyjä, joita emme voi noudattaa, on aika selvää, että Hän tarkoitti sitä, että meidän tulee nyt pyrkiä täydellisyyteen ja jonakin päivänä saavutamme sen – kuoleman jälkeen. Loppujen lopuksi, meillä on koko iankaikkisuus aikaa pyrkiä siihen.

Emme tiedä, miten se lopulta tulee tapahtumaan. Kirkko vastaa usein kysyttyyn kysymykseen siitä, uskovatko mormonit, että heistä voi tulla jumalia, seuraavasti:

”Myöhempien aikojen pyhät uskovat, että Jumala haluaa meidän tulevan Hänen kaltaisekseen. Mutta tätä oppia vääristelevät usein ne, jotka karrikoivat uskoa. Se, mitä myöhempien aikojen pyhät uskovat, ei eroa Raamatun opista, joka sanoo: ”Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia. Mutta jos olemme lapsia, olemme myös perillisiä, Jumalan perillisiä yhdessä Kristuksen kanssa; jos kerran kärsimme yhdessä Kristuksen kanssa, pääsemme myös osallisiksi samasta kirkkaudesta kuin hän” (Room. 8:16-17). Myöhempien aikojen pyhät uskovat, että seuraamalla Kristuksen opetuksia kaikki ihmiset voivat ”tulla osalliseksi jumalallisesta luonnosta” (2. Piet. 1:4).” (Katso Mormonismin peruskurssi.) Se ei ole totta, että mormonit uskovat saavansa oman planeetan. (Se on sisäpiirivitsi.)

 

Artikkeli on alun perin julkaistu bookofmormononline.com-sivustolla. Artikkelin on suomentanut Krista Kora.