Se, miten mormonit pitävät huolta kehoistaan välttämällä alkoholin juontia ja seksin harrastamista, tuo todellista vapautta. 

Oletko joskus tankannut autoosi väärää polttoainetta ja joutunut tilanteeseen, ettei se enää käynnisty?

Emme koskaan päätä itse, mitä polttoainetta haluamme laittaa autoomme, vaan kunnioitamme auton valmistajan laatimia käyttöohjeita. Luotamme, että valmistaja tietää parhaiten, miten pitää hyvää huolta menopelistämme.

Keho on lahja, jonka Jumala on antanut meille. Hän on luonut meidän kehomme. Hän on antanut hyvät käyttöohjeet ja kertonut meille yksityiskohtaisesti, mitkä asiat ovat hyväksi meille, ja mitkä eivät.

Käyttöohjeita

Viisauden sana on yksi Jumalan antamista käyttöohjeista meille. Taivaan Isä haluaa, ettemme juo kahvia, teetä tai alkoholia, ettemme polta tupakkatuotteita emmekä käytä huumeita. Hän haluaa, että syömme terveellisesti, liikumme säännöllisesti ja nukumme riittävästi.

Toinen Taivaan Isän meille antamista käyttöohjeita on siveyden laki. Hän on tehnyt ihmiset kykeneviksi lisääntymään. Kyky luoda elämää on lahja, jonka käyttämiseksi Hän antanut tarkat ohjeet. Jumala pyytää meitä pidättäytymään avioliiton ulkopuolisista sukupuolisuhteista.

Lisäksi Taivaan Isä on antanut meille muitakin oman kehomme kunnioittamiseen liittyviä ohjeita. Hän on käskenyt meitä välttämään tatuointeja tai ylimääräisiä lävistyksiä. Hän on käskenyt meitä pukeutumaan kehoamme kunnioittaen.

Nykyajan profeetta puhuu ruumiin kunnioituksesta

Profeetta Russell M. Nelson puhui tästä aiheesta huhtikuussa koko maailmalle yleiskonferenssissa:

”Teidän ruumiinne on teidän henkilökohtainen temppelinne, joka on luotu iankaikkisen henkenne asunnoksi. On tärkeää, että huolehditte temppelistänne. Kysyn teiltä, veljet, oletteko te kiinnostuneempia vaatettamaan ruumiinne ja huolehtimaan ulkoisesta olemuksestanne miellyttääksenne maailmaa kuin miellyttääksenne Jumalaa? Vastauksenne tähän kysymykseen lähettää Hänelle suoran viestin siitä, mitä ajattelette Hänen teille antamastaan ylimaallisesta lahjasta. Mitä tulee tähän ruumiimme kunnioittamiseen, veljet, niin luulen, että voimme toimia paremmin ja olla parempia.”

”My Mind is Stronger Than My Body”

Oman kehon kuunteleminen on tärkeää. Fyysiset tunteet, jotka meillä on, auttavat meitä pysymään terveinä ja hyvinvoivina sekä välttämään vaaraa. Mutta kun annamme kehon hallita mieltämme, seuraa ongelmia. Vai mitä tapahtuisi, jos antaisimme periksi joka kerta, kun meitä väsyttää, kun haluamme syödä karkkia tai kun meidän tekee mieli ostaa jotain?

Puhuin kerran ystäväni kanssa siitä, kuinka vaikeaa siveyden lain pitäminen voi olla. Hän kertoi minulle, että joka kerta, kun hän on houkuttelevassa tilanteessa, hän toistaa itselleen: “My mind is stronger than my body.”

Kirkossa on paljon periaatteita, joihin sisältyy ajatus oman kehon kunnioituksesta ja itsehillinnästä. Eräs piispa sanoi kerran minulle, että yksi syy, miksi paastoamme kirkossa on se, että voimme oppia itsehillintää. Paastotessamme yritämme pistää maalliset tarpeemme syrjään ja keskittyä hengellisyyteen vuorokauden verran.

Käskyjen kautta lisää vapautta

Jumalan antamat ohjeistukset eivät tarkoita sitä, ettemme saisi itse päättää omista kehoistamme. Meillä jokaisella on tahdonvapaus. Saamme valita, noudatammeko Jumalan meille antamia käskyjä.

Mikäli pidämme Jumalan käskyt, meillä on kuitenkin paljon enemmän vapauksia kehomme suhteen. Olemme terveitä, vältämme monet sairaudet, pysymme erossa riippuvuuksista ja perheemme voivat pysyä vahvoina. Minun mielestäni nämä siunaukset ovat sitä todellista vapautta ja luovat enemmän mahdollisuuksia käyttää kehojamme hyvän tekemiseen.

 

Susanna Koivisto on Seuraa Kristusta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.