Pahan voittamiseksi riittää, etteivät hyvät ihmiset tee mitään. Näemme niin paljon pahuutta, kurjuutta ja murhetta ympärillämme, että saatamme joskus tuntea lamaantuvamme sen edessä. Onko teoillamme mitään merkitystä? Mitä oikein voimme tehdä taistellaksemme näitä asioita vastaan? Mistä voisimme aloittaa?

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen

Minulle maailmaan vaikuttamisen tärkein asia kirkastui saadessani keskustella erään valmentajan kanssa. Olet varmasti kuullut ajatuksen siitä, että voidaksemme rakastaa muita meidän täytyy rakastaa ensin itseämme. Sama ajatus ilmaistuna vanhin Hollandin sanoin – säiliössämme täytyy olla jotain, ennenkuin voimme antaa siitä muille.

Oman hyvinvoinnin ja itsestä huolehtimisen merkitystä avasi minulle seuraava ajatusleikki:

Kuvittele meneväsi tilanteeseen, jossa ihmiset eivät ole rauhallisia. He ovat riidelleet ja vihaisena lausuttujen sanojen kaiku leijuu edelleen ilmassa.

Jos et itse voi hyvin tai olet voimaton, mitä todennäköisimmin et pysty vaikuttamaan tilanteeseen positiivisesti. Ehkä yrität omat tarpeesi laiminlyöden miellyttää toisia, otat vastaan negatiivisen taakan itsellesi antautumalla ilmapiirin vaikutukselle tai yrität kiinnittää huomion oman surkeutesi ylivoimaisuuteen. Meillä kaikilla on omat tapamme reagoida. Ne eivät kuitenkaan varsinaisesti poista ongelmaa, vaan parhaimmillaankin siirtävät sitä. Meistä ei tuossa tilanteessa ole apua toisille, koska omat voimamme eivät ole kunnossa.

Toisaalta jos olet positiivisessa mielentilassa ja varma omasta onnellisuudestasi, tilanne ei hetkauta sinua. Pystyt sen sijaan vaikuttamaan siihen omalla läsnäolollasi. Oma sisäinen hyvinvointisi vaikuttaa rauhoittavasti ihmisiin ympärilläsi.

Huomaan tämän usein puolisoni kanssa. Kun en tunne oloani hyväksi tai mieltäni painaa jokin asia, hänellä on taito pysyä rauhallisena vierelläni ja tukea minua.

Minulle oli tärkeää oivaltaa, että itsestään huolehtiminen ei ole itsekkyyttä, vaan edellytys muiden auttamiselle. Emme voi saada aikaan hyviä vaikutuksia huonoilla keinoilla, jotka tässä tapauksessa ovat oman itsensä ylikuormittamista tai tarpeidensa sivuuttamista.

Hyvinvoinnistaan huolehtimisen ei tarvitse tarkoittaa hemmottelua muiden kustannuksella tai alituista itseensä keskittymistä. Se voisi olla esimerkiksi itselleen mieluisten asioiden tekemistä tai arjen askareiden tekemistä eri tavalla. Kaltaiselleni kotiäidille pyykkivuoren taltuttaminen lempimusiikin kanssa saattaa riittää muutokseksi. Usein voimme tehdä asioita tavoitellen iloa niistä.

Hyviä ajatuksia omista voimista huolehtimiseen löydät tältä videolta.

Pienten asioiden voima

Pyhissä kirjoituksissa Jeesus opettaa meille, että myös Hän toimii pienillä ja yksinkertaisilla tavoilla ja, että niiden kautta saadaan aikaan suuria asioita (Alma 37:6-7). Usein pienet ja yksinkertaiset tekomme keskittyvät arjessa kohtaamiimme tilanteisiin. Hymyllä on suuri voima. Sen näkee jopa maskin takaa. Kun tarkkailemme ympäristöämme päivän aikana löydämme monia pieniä tilaisuuksia ilahduttaa ja auttaa yksinkertaisilla tavoilla.

Viime vuoden loppupuolella olin yllättynyt kuinka useat jäsenet ottivat vastaan profeetan haasteen julkaista viikon ajan sosiaalisessa mediassa päivityksiä kiitollisuuden aiheistaan. Niiden lukeminen sai huomaamaan miten paljon hyvää ympärillämme on ja mistä kaikesta voimme vaikeinakin aikoina olla kiitollisia. Se antoi voimaa. Yksi asia, jolla voimme muuttaa maailmaa on kiitollisuuden ja arvostuksen ilmaiseminen.

Esimerkin vaikutus

Emme useinkaan saa tietää hyvien tekojen tai oman esimerkkimme vaikutusta toisiin ihmisiin. Mutta kun näemme ympärillämme hyviä tekoja ne innostavat meitä käyttämään omia mahdollisuuksiamme toimia samoin. Mieleenpainuvimpia esimerkkejä ovat mielestäni ne kerrat, jolloin on voinut olla toisen hyvien tekojen kohteena. Usein sellaisia kokiessani toivon, että voisin joskus tehdä saman jollekulle.

On paljon helpompi seurata toisen näyttämää esimerkkiä kuin olla ensimmäinen, joka toimii. Kun tarvitsemme itse hyvää esimerkkiä innoittamaan tekojamme, voimme muistaa Vapahtajaa ja antaa Hänen olla esimerkkinämme.

Esimerkillä on suuri voima. Se osoittaa valintamme konkreettisesti sekä näyttää eron hyvien ja huonompien valintojen välillä. Silloin meidän on helpompi tehdä ratkaisuja sen suhteen, mitä haluamme valinnoistamme seuraavan.

Tällä videolla on inspiroiva esimerkki eräästä naisen positiivisesta vaikutuksesta maailmaan.

Rakkauden tarve

Vielä suurempi voima on sellaisilla ihmisillä, jotka vaikuttavat meihin rakkaudellaan. Joseph Smith sanoi ”Kun ihmiset osoittavat vähänkin ystävällisyyttä ja rakkautta minua kohtaan, niin voi, millä voimalla se vaikuttaakaan mieleeni, kun taas päinvastaisella menettelyllä on taipumus karhita esiin kaikki kovat tunteet ja masentaa ihmismieltä.” Toisen rakkauden tunteminen saa ihmisessä aikaan halun tehdä hyvää.

Me kaikki tarvitsemme ympärillemme ihmisiä, jotka uskovat meihin, osoittavat rakkautta ja auttavat meitä löytämään toivoa.

Voimme osoittaa rakkautta antamalla toiselle tietoa, joka auttaa heidät eteenpäin ja on heille ankkurina. Sellaista voi olla esimerkiksi vahvistus heidän mahdollisuuksistaan tai heissä olevan hyvän huomioiminen. Voimme antaa toivoa ja valoa muille, silloin kun heidän on vaikea löytää sitä. Se voi tarkoittaa lohduttavia sanoja surun kohdattua. Tai se voi olla uskon osoittamista heidän kykyihinsä muuttua ja kehittyä.

Rakkaus on paras ase pahuutta vastaan. Myös sen suhteen pienillä asioilla saadaan aikaan suuria. Voimme muuttaa maailmaa ja aloittaa sieltä missä olemme. Kristuksen avulla mikään ei ole meille mahdotonta itsemme tai ympäristömme suhteen.

Mitä hyvää sinä haluaisit nähdä ympärilläsi tapahtuvan? Uskotko, että yksi ihminen voi vaikuttaa maailmaan?

 

Artikkelin on kirjoittanut Paula Jarvis.