Rukous on keino kommunikoida Taivaan Isämme kanssa. Hän on käskenyt meitä rukoilemaan päivittäin, sillä Hän todella haluaa pitää yhteyttä meidän kanssamme. Joskus toistamme rukouksissammme aina samoja asioita, tai niistä saattaa tulla rutiini, jonka vain hoidamme pois alta. Olen koonnut alle 11 vinkkiä, joiden avulla rukouksista voi tulla merkityksellisempiä.

1. Ota kellosta aikaa viisi minuuttia

Vaikka rukoileminen kello kädessä saattaa tuntua oudolta, sitä kannattaa kokeilla. Kun sitoudut rukoilemaan viideksi minuutiksi, todella pysähdyt rukouksen ääreen. Jos sanottavaa ei riitä viideksi minuutiksi, käytä loppuaika kuuntelemiseen. Kun rukouksiin keskittyminen on tullut tavaksi, voi kellon jättää pois.

2. Kerro Taivaan Isälle päivän kuulumiset ja huomisen suunnitelmat

Kun olin kokoaikaisessa lähetystyössä, erään toverini henkilökohtaiset iltarukoukset kestivät ainakin kolme kertaa kauemmin kuin omani. Kysyin häneltä kerran, miten hänellä on niin paljon sanottavaa. Hän kertoi, että hän vuodattaa Taivaan Isälle joka ilta kaiken sen, mitä hän on tehnyt päivän aikana, ja sitten käy läpi huomisen suunnitelmat.

3. Suunnittele etukäteen, mitä aiot sanoa

Rukousta ei tarvitse improvisoida. Rukoiltavia asioita voi pohtia päivän mittaan, tai niistä voi tehdä listan ranskalaisilla viivoilla paperille. Kun on suunnitellut etukäteen, minkä asioiden puolesta haluaa tänään rukoilla, ajatukset eivät lähde niin helposti harhailemaan.

4. Muista kiittää!

Aina ei tarvitse pyytää tai anoa. Jokaisella meistä on elämässämme paljon hyviä asioita, joista voimme kiittää Taivaallista Isäämme. Tuntuisi oudolta, että puhuisimme jollekin vain silloin, kun tarvitsemme asioita, mutta kun saamme siunauksia, emme muista koskaan kiittää niistä. Sitä paitsi kiitollisuus lisää onnellisuutta!

5. Rukoile halua rukoilla

Mikäli joskus ei huvita rukoilla, kannattaa vähintäänkin rukoilla halua siihen. Voimme olla Taivaan Isälle rehellisiä ja sanoa, että nyt ei huvittaisi tai jaksaisi, ja pyytää apua. Taivaan Isä auttaa meitä enemmän kuin mielellään, sillä Hän todella haluaa puhua meidän kanssamme.

6. Kiinnitä huomiota siihen, missä rukoilet

Rukoileminen voi olla vaikeaa ympäristössä, jossa on melua tai muita häiriötekijöitä. Rukoilla voi missä tahansa, ja joskus hädän keskellä on pakko rukoilla stressaavassa ympäristössä, mutta mikäli on mahdollisuus valita, kannattaa asettua rauhalliseen paikkaan. Eräs ystäväni rukoilee aina suihkussa, sillä se on paikka, jossa kukaan ei tule keskeyttämään.

7. Rukoile ääneen

Joskus ääneen rukoileminen tuntuu hölmöltä, kun on aivan yksin, mutta sitä kannattaa kokeilla. Ääneen rukoileminen auttaa keskittymisessä ja rukouksen konkreettiseksi teknisessä: puhumme ihan oikeasti jonkun kanssa.

8. Muista kuunnella

Kun puhumme ystävillemme, se on harvoin yksipuolista vuoropuhelua. Taivaan Isä vastaa rukouksiimme, mutta vain jos annamme Hänelle tilaisuuden siihen. Pysähdy rukouksen jälkeen hetkeksi pohdiskelemaan, tai lue esimerkiksi pyhiä kirjoituksia, joiden kautta Jumala myös puhuu lapsilleen.

9. Rukoile muiden puolesta

Aina ei tarvitse pyytää siunauksia vain itselleen. Pohdi, ketkä lähipiirissäsi ovat sellaisia, jotka kaipaisivat rukouksia elämäänsä juuri nyt, ja rukoile heidän puolestaan. Mormonin kirjassa on useita esimerkkejä, joissa ihmisiä on siunattu siksi, että joku toinen on rukoillut heidän puolestaan.

10. Muista, että joskus rukouksen vastaus on “ei”

Olen kuullut sanonnan, että rukoukseen on kolme mahdollista vastausta: kyllä, ei tai myöhemmin. Jumala kuulee meidän jokaisen rukoukset ja haluaa vastata meille. Joskus vastaus kuitenkin on, että emme saa tiettyä siunausta. Jumala ei anna meille aina niitä asioita, joita sillä hetkellä haluamme, vaan niitä, joita todella tarvitsemme.

11. Mene yksityiskohtiin

Kun rukoilemme yleisellä tasolla, on helppo sortua samojen asioiden toistamiseen joka kerta. Mitä tarkempia olemme rukouksissammme, sitä tarkempia vastauksia saamme Taivaan Isältä. Mainitse nimiä, paikkoja ja tilanteita.

 

Susanna Koivisto on Seuraa Kristusta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.