Olen käynyt ympäri Suomea monissa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon nuorten tapahtumissa. Olen kaupunkisuunnistanut Helsingin keskustassa, oppinut paistamaan tikkupullaa ja esiintynyt talent show’ssa isolle yleisölle.

Vaikka nuorten viikko kotiseurakunnissa (lue täältä nuorten arjesta MAP-kirkossa kertova artikkeli) on täynnä toimintoja, myös nämä vaarnojen ja koko Suomen tapahtumat ovat tärkeitä nuorille. Monet suomalaiset nuoret ovat tilanteessa, jossa he ovat ainoita kirkon jäseniään omassa koulussaan tai omassa kotiseurakunnassaan. Samat uskonkäsitykset jakavat kaverit ovat tärkeitä, ja heistä tulee usein elinikäisiä ystäviä.

Unohtumattomat leirikesät

Kun olin 12-vuotias, pääsin ensimmäistä kertaa nuorten naisten leirille. Nuorten naisten ja nuorten miesten leirit ovat kesäleirejä, joilla 12-17-vuotiaat nuoret pääsevät pitämään hauskaa yhdessä ja nauttimaan leirielämästä. Nuorten naisten leirit olivat kesän kohokohtia, joita itse odotin aina innolla. Ne olivat viikkoja, jolloin nukuttiin vähän, ja joilta tultiin kotiin väsyneinä.

Nuorten naisten leireillä on oma ohjelmansa. Kun menee ensimmäistä kertaa leirille 12-vuotiaana, on ensimmäisellä leiritasolla, johon kuuluu suorituksia. Joka vuosi nousee yhden leiritason ylöspäin. 16- ja 17-vuotiaat nuoret naiset ovat johtajakurssilaisia, jotka opettavat leiritaitoja nuoremmille leiriläisille. Olen tosin kuullut, ettei nuorten miesten leirillä ohjelma ole aivan näin järjestelmällistä…

Supereissa tanssitaan täysillä!

14-vuotiaana pääsin ensimmäistä kertaa Superiin. Superit eli Superlauantait ovat päivän mittaisia tapahtumia, joissa on erilaista toimintaa päivän aikana, ja illan lopuksi tanssit. Supereiden lisäksi järjestetään muutaman yön kestäviä nuorisokonferensseja, joissa myös tanssitaan ja pidetään hauskaa. Konferensseja on vuodessa kaksi: yksi uutena vuotena ja yksi kesällä.

Supereiden ja nuoriskonferenssien ohjelma koostuu neljästä elementistä: toiminnasta, hengellisestä osuudesta, palvelusta ja tansseista, vaikka tanssit ovat usein se päivän odotetuin ohjelmanumero, Superit ovat myös hengellisesti vahvistavia kokemuksia. Palvelukokemukset ovat tilaisuuksia tehdä hyvää yhteiskunnassa.

Uskoa vahvistavat FSY:t

Joka toinen vuosi kesän nuorisokonferenssi on erityinen FSY – For the Strenght of Youth -tapahtuma. FSY:llä on täysin oma konseptinsa: nuoret jaetaan ryhmiin ja tiimeihin, joita johtavat yli 18-vuotiaat nuoret aikuiset. Ohjelmassa on pyhien kirjoitusten tutkimista ja paljon hengellisiä luokkia. Huudot, tanssit ja muut yhteishenkeä luovat elementit luovat FSY:stä erityisen tapahtuman, jota ei pysty ymmärtämään kukaan, joka sitä ei ole itse kokenut.

FSY:ssä on hengellistä ohjelmaa enemmän kuin muissa nuorten tapahtumissa, mutta se on monen mielestä se erityisin. Monille nuorille FSY on tapahtuma, jossa he tuntevat Pyhää Henkeä enemmän kuin koskaan aiemmin – ja siksi se vahvistaa uskoa aivan erityisellä tavalla.

Temppelimatkat

Erityisesti ne nuoret, jotka asuvat kauempana temppelistä, matkustavat yhdessä temppeliin. Suomessa on yksi temppeli, joka sijaitsee Espoossa. Espoon temppeli vihittiin käyttöön vuonna 2006, jota ennen nuoret matkustivat Ruotsiin, ja sitä ennen Sveitsiin käymään temppelissä.

Itse olen ollut nuori aikana, jolloin Suomessa on ollut temppeli. Kotikaupungistani Turusta oli vain muutaman tunnin matka temppeliin, mutta yhteiset bussimatkat, joiden aikana käytiin temppelissä ja syötiin Mäkkärissä, ovat jääneet mieleen positiivisina kokemuksina. Kerran teimme kaikkien Turun nuorten naisten kanssa laivalla temppelimatkan Tukholmaan, ja myös tuo matka on jäänyt mieleen erityisen positiivisena kokemuksena.

Kokemuksia, joita en vaihtaisi mihinkään

Kirkon nuorten tapahtumat olivat iso osa minun nuoruuttani. Olen saanut niiden kautta parhaimmat ystäväni. Ne ovat antaneet vahvan pohjan uskolleni. Ne ovat tuoneet minulle unohtumattomia kokemuksia. Vaikka jotkut tapahtumista olivat toisella puolella Suomea, joka ikinen niistä oli matkustamisen arvoinen.

Kirkon tapahtumien kautta olen myös löytänyt ”oman juttuni”: kun olin 15-vuotias, esitin kirjoittamiani runoja FSY:ssä. Sain paljon positiivista palautetta, ja ohjaajani katsoi minua silmiin sanoen, etten saisi koskaan lopettaa kirjoittamista. Nyt vuosia myöhemmin olen päätynyt työskentelemään kirjoittamisen parissa.

Kirkon tapahtumat ovat kokemuksia, jotka ovat muovanneet minusta minut, enkä vaihtaisi niitä mihinkään. 18 vuotta täytettyäni olen käynyt ahkerasti nuorille naimattomille aikuisille tarkoitetuissa tapahtumissa.

Kirkon tapahtumat ovat kaikille avoimia. Ei tarvitse kuulua Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkkoon, vaan riittää, että on halukas osallistumaan. Ole rohkeasti yhteydessä tiimiimme, mikäli haluat lisää tietoa ikäisillesi suunnatuista toiminnoista!

 

Susanna Koivisto on Seuraa Kristusta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.