Vaikka et olisikaan jäsen Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkossa, jotkin heidän elämäntapansa saattavat kiinnostaa sinua. Tässä muutamia ideoita käytännöistä, joita kirkon jäsenet toteuttavat elämässään.

1. Perheen ja puolison asettaminen etusijalle

Mormonit ovat hyvin perhekeskeisiä. Yksi ilta viikosta varataan omalle perheelle. Perheiltaan kuuluu esimerkiksi pyhien kirjoitusten opiskelua, pelejä ja herkkuja. Säännölliset perheillat auttavat perheitä pysymään yhdessä ja olemaan vahvempia.

Myös suhteen vahvistaminen omaan puolisoon on tärkeää. Kirkossa opetetaan, että avioliitto on jokaisen tärkein prioriteetti. Esimerkiksi profeetat ja apostolit ovat kertoneet varaavansa viikoittain aikaa käydäkseen treffeillä vaimonsa kanssa.

2. Terveydestä huolehtiminen

Oletko kuullut viisauden sanasta? Se on terveyslaki, joka kieltää alkoholin, tupakkatuotteiden ja kaikenlaisten päihteiden nauttimisen. Lisäksi kahvi ja tee ovat kiellettyjä. Lihaa neuvotaan syömään säästeliäästi. Myös liikunnan harrastamiseen ja aikaiseen nukkumaanmenoon kannustetaan.

1800-luvulla annettu viisauden sana vastaa hyvin nykypäivän terveyskäsityksiä. Tiedämme nykyään, miten haitallisia päihteet voivat olla meille. Monelle tekisi varmasti hyvää ainakin vähentää, ellei lopettaa kokonaan, haitallisten aineiden käyttö.

3. Kiitollisuuden osoittaminen

Profeetta Russell M. Nelson opetti viime syksynä selkeästi, että kiitollisuus auttaa meitä parantumaan vaivoistamme. Vaikka kiitollisuus ei estä meitä kokemasta haasteita, se auttaa meitä selviytymään niistä paremmin.

Uskovaiset ilmaisevat kiitollisuutta yleensä päivittäisissä rukouksissa, mutta kiitollisuuden aiheita voi myös kirjoittaa paperille tai jakaa ystäville esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

4. Päiväkirjan kirjoittaminen

Kirkon johtajat kehottavat kirjoittamaan säännöllisesti päiväkirjaa. Päiväkirjan kirjoittaminen auttaa meitä käsittelemään meille tapahtuvia kokemuksia, sekä muistamaan ne myöhemmin.

Lisäksi päiväkirjat tarjoavat tuleville sukupolville tärkeää tietoa meidän elämästämme.

5. Sukututkimus

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon jäsenet tekevät aktiivisesti sukututkimusta. He etsivät tietoa omista esivanhemmistaan, ja suorittavat pyhiä toimituksia heidän puolestaan.

Kun me ymmärrämme, mistä me tulemme, meidän on helpompi ymmärtää myös itseämme. Sukututkimus voi parhaimmillaan olla todella hauskaa ja opettavaista.

6. Muiden palveleminen

Mormonit palvelevat omissa seurakunnissaan, perheissään ja yhteisöissään. Heille on tärkeää antaa omastaan muille, ja he uskovat palvelemisen olevan tie todelliseen onneen.

Kun antaa aikaansa muiden hyväksi palvelemisen tai vapaaehtoistyön muodossa, saa itselleen hyvän mielen ja pystyy paremmin unohtamaan omat ongelmansa.

7. Omavaraisuuteen pyrkiminen

Kirkon johtajat ovat pyytäneet jäseniä varastoimaan vettä ja ruokaa ja muita tarpeellisia asioita kotiinsa. Näitä ovat esimerkiksi lääkkeet ja hygieniatarvikkeet. Myös rahaa tulisi säästää henkilökohtaisten tai yhteiskunnallisten taloudellisten kriisien varalle.

Koskaan emme tiedä, milloin tarvitsemme säästöjä. Ehkä sairastumme muutamaksi päiväksi, jolloin ruokavarasto auttaa meitä selviytymään. Myös kuluneen vuoden tapahtumat ovat osoittaneet, ettei yhteiskuntamme ole vapaa erilaisista kriiseistä, vaan yllättäviä asioita voi tapahtua.

8. Lepopäivän pyhittäminen

Sunnuntai on päivä, jolloin levätään. Silloin käydään kirkossa ja keskitytään niin henkiseen kuin fyysiseen lepäämiseen.

Lepopäivien pitäminen vähintään kerran viikossa on tärkeää niin ruumiillemme kuin mielellemme. Esimerkiksi urheilijoille on tärkeää levätä, jotta lihakset kehittyvät. Jokaiselle meistä on tärkeää levätä, jotta jaksamme taas viikolla työssämme.

9. Jatkuva itsensä kehittäminen

Kirkossa opetetaan, että tämän elämän tarkoitus on oppia ja kehittyä. He ovatkin aktiivisia asettamaan niin hengellisiä kuin maallisia tavoitteita. Kirkon johtajat puhuvat usein itsensä kehittämisestä ja antavat vinkkejä tavoitteiden asettamiseen.

Pyhissä kirjoituksissa opetetaan, että olemme saaneet Jumalalta kykyjä ja lahjoja, joita meidän tulisi kehittää aktiivisesti. Jokaisen lahjat näyttävät erilaisilta, mutta me kaikki voimme löytää oman tapamme kehittää itseämme ja lisätä mahdollisuuksiamme vaikuttaa tässä maailmassa.

Susanna Koivisto on Seuraa Kristusta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.