Muutokset elämässämme pysäyttävät meidät usein kysymysten äärelle. Joskus saatamme tuntea, että jotain puuttuu. Toisinaan se mitä kuulemme tai luemme saa meidät kaipaamaan vastauksia. Kuinka siis voimme löytää vastauksia kysymyksiimme?

1. Jumalalta itseltään kysyminen

Jumala tuntee meidät ja tietää, että kohtaamme elämässämme epätietoisuuden ja epävarmuuden aikoja. Hän haluaa vastata kysymyksiimme. On lohdullista tietää, että voimme kääntyä Hänen puoleensa mielessämme olevien asioiden suhteen. Mikään huoli tai kysymys ei ole liian merkityksetön esitettäväksi Hänelle. Hän on Isämme ja Hän tietää kaiken.

Voimme puhua Jumalalle rukouksen kautta ja esittää Hänelle kysymyksiä. Vastaukset tulevat usein ajatuksina mieleemme ja tunteina sydämeemme. Voi olla, että saamme niitä välittömästi tai sitten jonkin ajan kuluttua. Susanna kuvaili omassa artikkelissaan äskettäin tapoja, joilla voimme tuntea Jumalan vastauksia. Joskus vaatii aikaa oppia tunnistamaan näitä tunteita, mutta se on oikeastaan perustana vastauksien löytämiselle.

Puntaroidessamme tunteitamme voimme pitää mittarina sitä, tunnemmeko rauhaa olettamamme vastauksen seurauksena. Se on tunne, joka tulee aina Jumalalta. Voimme luottaa siihen, että Hänen vastauksensa ovat selkeitä ja tuovat rauhaa mieleemme ja sydämeemme.

Jos et ole koskaan rukoillut, tässä on hyvä artikkeli, jonka avulla pääset alkuun.

2. Luotettavien henkilöiden puoleen kääntyminen

Usein Taivaallinen Isä vastaa kysymyksiimme muiden ihmisten kautta. Ympärillämme on ihmisiä, joilta voimme saada vastauksen suoraan kysymällä heiltä. Esimerkiksi erilaiset opettajat, johtajat kirkossa, valmentajat tai omat vanhempamme ovat ihmisiä, jotka voivat olla meille suureksi avuksi.

Valitsemme ehkä kysymystemme kohteeksi henkilöitä, jotka ovat hankkineet tietoa tutkimalla tai opiskelemalla. He voivat auttaa meitä ymmärtämään millaista tietoa asiasta on tarjolla. Toisaalta kenellä tahansa läheisellämme voi olla kokemuksia, joista on meille apua. Kääntymällä heidän puoleensa voimme oppia heidän kokemuksistaan tarvitsematta itse käydä läpi samanlaisia asioita.

Jos haluat esittää kysymyksiä uskon asiosta, tavoitat meidät esimerkiksi instagramista yksityisviestillä helposti.

3. Osallistuminen keskusteluun ja kuunteleminen

Toisinaan vastaus kysymykseemme voi löytyä odottamatta koulussa luennolla, ohimennen keskustelussa ystävien kanssa tai vaikkapa taloyhtiön yleisellä saunavuorolla.

Voimme olla avoimia kuuntelemaan vastauksia silloinkin kun emme varsinaisesti kysy toisilta heidän ajatuksiaan tai mielipiteitään asiasta. Vastaus saattaa löytyä puhuessamme aivan muista asioista. Usein silloin mieleemme painuu vaikutelma tai saamme jonkin idean sen seurauksena, mitä ystävämme tuo esille.

Voimme pitää yllä sosiaalisia suhteita ja keskusteluyhteyttä erilaisten ihmisten kanssa. Lisäksi voimme olla aktiivisia ryhmissä, joissa meillä on mahdollisuus vaihtaa ajatuksia. Minulle antoisa tilaisuus oli valmennuskurssi, jolle osallistuin syksyn aikana. Se auttoi ajatusprosessejani eteenpäin monissa hengellisissä kysymyksissä, vaikka aiheilla ei sinänsä ollut mitään tekemistä uskonnon kanssa.

Seuraa Kristusta facebook-yhteisö on hyvä paikka keskustella aiheesta kuin aiheesta.

4. Pyhien kirjoitusten tutkiminen

Jos kysyminen ja keskustelu eivät vielä tuota vastauksia, voimme tutkia asiaa itse. Jumalan sanoja löytyy kirjoitetussa muodossa pyhistä kirjoituksista. Ne ovat loistava tiedonlähde mihin tahansa kysymykseen.

Pyhien kirjoitusten kieltä voi olla vaikea ymmärtää. Parhaiten löydämme vastauksia niistä, kun yhdistämme lukemisemme rukouksen kanssa ja hiljennymme pohtimaan lukemiamme asioita. Silloin voimme seurata tarkasti tunteita ja ajatuksia, joita mieleemme tulee lukemamme seurauksena.

Pyhät kirjoitukset löytyvät helposti myös internetistä tai ladattavina sovelluksina. Raamattua voi lukea esimerkiksi täällä. Lisäksi Mormonin kirja ja muita nykyajan ilmoituksen kautta saatuja pyhiä kirjoituksia löytyy Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon viralliselta internet-sivulta.

5. Tiedon etsiminen muista hyvistä kirjoista ja internetistä

Ulottuvillamme on tietenkin valtava kokonaisuus tietoa erilaisten hyvin kirjojen ja internetin välityksellä. Ystäviltä ja keskusteluista saa näihinkin usein hyviä vinkkejä. Omalla kohdallani eräs valmennuskurssin kouluttajan suosittelema kirja jäi mieleen ja lainasin sen häneltä. En ehtinyt lukea kuin hetken, mutta lukemani asiat vahvistivat ajatuksia, joita olin saanut.

Valitettavasti informaatiotulvassa on joskus todella vaikea tietää kuka tietoa jakaa ja millä tarkoituksella. Joihinkin kysymyksiin löytyy vakuuttavia, mutta keskenään täysin ristiriitaisia vastauksia. Näiden kanssa on hyvä seurata Kristuksen ohjetta – kysyvä löytää ja kolkuttavalle avataan. Kun lähestymme Jumalaa, Hän voi auttaa meitä tunnistamaan oikean tiedon ja saamaan tunteen sisimmässämme siitä, mihin voimme luottaa.

Oletko huomannut, että nettisivuillamme on usein kysytyt kysymykset osio ja mahdollisuus lähettää omia kysymyksiäsi Kysy Meiltä -linkin kautta.

Uskon osoittaminen vastauksen saamiseksi

Joskus vastaukset viipyvät. Jumala odottaa, että osoitamme uskoa, ennenkuin Hän antaa meille vastauksia. Saattaa olla, että saamme vastauksen vasta kun olemme pyrkineet noudattamaan jotain oppimaamme asiaa käytännössä. Silloin voimme varmistua sen todenperäisyydestä oman kokemuksemme avulla.

Innostavia vinkkejä uskon osoittamiseen käytännössä löytyy esimerkiksi Seuraa Kristusta twitter-kanavan kautta. 

Millä tavalla sinä olet löytänyt vastauksia elämäsi tärkeisiin kysymyksiin?

Artikkelin on kirjoittanut Paula Jarvis.

Tule keskustelemaan kanssamme hengellisyyteen liittyvistä aiheista Seuraa Kristusta Facebook-ryhmässä: