Kysymys

Parahin Vaari,

Poikani kysyi minulta eilen, että onko sellaisen henkilön, joka on kuolemansairas ja jolla on kovia kipuja ja kärsimyksiä, hyväksyttävää tehdä itsemurha tai saada eutanasia. Kerroin hänelle oman mielipiteeni, mutta mietin, mitä sinä sanoisit asiasta.

Pat

Vastaus

Rakas Pat,

Kysytkö minulta, että missä olosuhteissa on luvallista rikkoa sekä Jumalan että ihmisten lakia? Kuolevaisuutta ei suunniteltu olemaan ruusutarha. Yksi elämän tarkoituksista on kokea tuskaa, vaikeuksia, syntiä ja vastakohtaisuutta ja selviytyä niistä. Tämän aiheen kohdalla on kuitenkin olemassa jonkinlainen hienoinen ero. Kenenkään ei pitäisi etsiä tai pyytää itselleen kipua, vaikeuksia, syntiä tai vastakohtaisuutta. Niitä ei tule pyytää; niitä pitää vastustaa ja niistä pitää selviytyä. Mutta väistämättä jokaisen on koettava niitä.

Herran antama neuvo mormoniprofeetta Joseph Smithille valaisee tätä asiaa. Joseph Smith ja muutamia muita oli väärin perustein ja epäoikeudenmukaisesti vangittu Libertyn vankilaan Missourissa. Heitä kohdeltiin erittäin huonosti ja heidän vankeutensa oli kestänyt jo melkein kuusi kuukautta. Lopulta Joseph Smith huudahti, kuten OL 121:1-6 on kirjoitettu:

”Oi Jumala, missä olet, ja missä on maja, joka kätkee piilopaikkasi?

Kuinka kauan kätesi viipyy ja silmäsi, niin, puhdas silmäsi katsoo iankaikkisista taivaista kansasi ja palvelijoidesi kohtaamaa vääryyttä ja heidän huutonsa tunkeutuvat sinun korvaasi?

Niin, oi Herra, kuinka kauan heidän on kärsittävä tätä vääryyttä ja laitonta sortoa, ennen kuin sydämesi pehmenee heitä kohtaan ja sisimpäsi liikuttuu säälistä heitä kohtaan?

Oi Herra Jumala Kaikkivaltias, taivaan, maan ja merien ja kaiken niissä olevan Luoja, joka valvot Perkelettä ja Seolin pimeää ja yönsynkkää valtakuntaa ja alistat ne valtaasi – ojenna kätesi; anna silmäsi lävistää; anna nostaa ylös majasi; älä anna piilopaikkasi enää olla kätkettynä; anna korvasi kallistua; anna sydämesi pehmetä ja sisimpäsi liikuttua säälistä meitä kohtaan!

Anna vihasi syttyä vihollisiamme vastaan; ja sydämesi kiivaudessa miekallasi kosta puolestamme meidän vääryytemme.

Muista kärsiviä pyhiäsi, oi Jumalamme, niin palvelijasi iloitsevat sinun nimessäsi ikuisesti.”

Tuo pyyntö ei jäänyt kuulematta, mutta vastaus ei vähentänyt heidän kärsimystään. Sen sijaan Herra vastasi OL 121:7-11 seuraavasti:

”Poikani, rauha olkoon sielullesi; vastoinkäymisesi ja ahdinkosi kestävät vain pienen hetken,

ja sitten, jos kestät ne hyvin, Jumala korottaa sinut korkeuteen; sinä voitat kaikki vihollisesi.

Ystäväsi seisovat rinnallasi, ja he tervehtivät sinua jälleen lämpimin sydämin ja ystävällisin käsin.

Sinä et ole vielä kuin Job; ystäväsi eivät kiistele sinua vastaan eivätkä syytä sinua rikkomuksesta, kuten Jobia syytettiin.

Ja ne, jotka syyttävät sinua rikkomuksesta, niiden toivo häviää, ja heidän odotuksensa haihtuvat pois, kuten kuura sulaa nousevan auringon polttavien säteiden edessä.”

Herran neuvo tässä kohdassa, ja jota voidaan yleisesti soveltaa oli, että meidän tulisi kestää koettelemus hyvin. Jos tekisimme niin, suurenmoisia siunauksia olisi luvassa.

Martinin käsikärrykompanian selonteossa kokemuksistaan oli myös seuraava huomio. Francis Webster, joka kärsi kuvaamatonta tuskaa Martinin käsikärrykompanian jäsenenä sanoi:

“Meistä jokainen sai täydellisen tiedon siitä, että Jumala elää, koska tulimme tuntemaan hänet äärimmäisissä olosuhteissamme.”

Tehtävästä kieltäytyminen välttääkseen siihen liittyvää tuskaa saattaa erottaa meidät upeista luvatuista siunauksista. Miten voisimme toivoa ansaitsevamme mitään siunauksia kärsimyksemme johdosta, jos lopetamme tuon kärsimyksen rikkomalla erästä Jumalan keskeisistä käskyistä: ”Älä tapa?” (2. Moos. 20:13). Emme pelkästään erottaisi itseämme luvatuista siunauksista, vaan joutuisimme Jumalan vakavan tuomion alaisiksi tuon suuren synnin takia, joka on ottaa omiin käsiinsä ihmiselämän lopettaminen. Jumala tietää kärsimyksemme; Hän tietää ajatuksemme ja sydämemme tunteet. Hän on mitä ystävällisin ja rakastavin Isä, joka on kiinnostuneempi hyvinvoinnistamme, kuin osaamme kuvitellakaan. Hänen käsissään ja vain Hänen käsissään on päätös siitä, milloin hänen lastensa kuolevainen elämä alkaa ja päättyy.

 

Vaari

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Clay Gorton ja se on julkaistu askgramps.org -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.