Jos olet kuten minä, ”Harry Potter” on paljon muutakin kuin vain elokuviksi tehty kirjasarja – se on koko elämä! J. K. Rowlingin luomassa taikamaailmassa on niin monia asioita, joita rakastan. Tulen aina surulliseksi, kun todellisuus iskee vasten kasvojani ja minun on myönnettävä se tosiasia, ettei se ole todellista.
Sarjan menestyksen kasvaessa luotiin myös teemapuistoja ja osia Harry Potter -maailmasta heräsi eloon. Näissä puistoissa on monia asioita, joista nauttia, mutta minusta parhaita ovat herkut. En voi sanoa olevani suuri kermakaljan fani, mutta rakastan Bertie Bottin joka maun rakeita suunnilleen yhtä paljon kuin Albus Dumbledorekin.
Albus tietää
Kuka tahansa, joka on katsonut näitä elokuvia tai lukenut näitä kirjoja, tietää Dumbledoren olevan uskomaton hahmo Harry Potter -sarjassa. Hän on sekä lämminsydäminen että kummallinen viisauden ruumiillistuma. Monilla rohkaisun sanoilla, joita hän lausui Harrylle, on myös yhtäläisyyksiä evankeliumin periaatteiden kanssa. Evankeliumi sävyttää myös sarjan pääteemoja, joita ovat rakkaus, ystävyys ja hyvän voitto pahasta.
Tässä viisi kertaa, jolloin Dumbledore osui naulan kantaan ja opetti evankeliumin totuuksia:
1. ”Onnen voi löytää synkimpinäkin aikoina, jos vain muistaa sytyttää valot.”
Kuinka voimme kuvainnollisesti sytyttää valot synkimpinäkin aikoinamme? Rukous on suora yhteys taivaalliseen Isäämme. Kun käännymme Hänen puoleensa rukouksessa, on kuin ojentaisimme kätemme kääntääksemme hengellisyytemme valokatkaisijaa.
2. ”Meidän valintamme, Harry, osoittavat ketä me todella olemme, paljon paremmin kuin kykymme.”
Mitä tulee siihen, mitä voimme saavuttaa omillamme, olemme rajallisia olentoja.
Mutta ei syytä huoleen, Ron…
Tässä langenneessa maailmassa, meidän tulee kääntyä Vapahtajan puoleen saadaksemme voimaa. Hänen kauttaan voimme saavuttaa paljon enemmän kuin pystyisimme omillamme. Tässä lainauksessa tykkään lisätä oman nimeni Harryn nimen sijaan. Se tekee sitä henkilökohtaisempaa. Tykkään tehdä niin myös lukiessani pyhiä kirjoituksia.
Valintamme heijastavat sitä, mitä sydämissämme on. Meitä saattaa rajoittaa se, mitä pystymme tekemään, mutta se mitä me saamme saavutettua, kertoo paljon meistä ihmisinä.
3. ”Älä sääli kuolleita, Harry. Sääli eläviä ja ennen kaikkea niitä, jotka elävät ilman rakkautta.”
Ollakseni rehellinen, säälin Ronia tässä kyseisessä kohtauksessa. Lavender oli täysin tärähtänyt! Mutta niille meistä, joilla ei ole yrttien mukaan nimettyjä mielipuolisia tyttöystäviä, meidän tulisi vaalia parisuhteitamme. Kuten meitä muistutetaan läpi koko sarjan, rakkaus todella on se kaikkein tärkein asia. Se voi vetää meidät ylös pimeydestä ja voi jopa olla suurenmoinen turvallisuuden lähde. Minusta tuntuu, että kun Dumbledore käyttää sanaa ”sääli”, eihän ainoastaan tarkoita, että meidän pitäisi tuntea sympatiaa vaan aktiivisesti etsiä tapoja auttaa.
On hyödytöntä murehtia asioita, jotka ovat mennyttä ja joita emme pysty muuttamaan. Siksipä, enemmän kuin mitään muuta, meidän pitäisi olla ennemminkin huolissamme niistä, jotka tallustavat kuolevaisuutta läpi meidän kanssamme. Meidän pitää keskittyä nykyhetkeemme. Jos meillä on rakkautta elämässämme, olemme onnekkaita. Rakkaus voittaa kaiken!
4. ”Sanat ovat, minun ei-niin-nöyrän mielipiteeni mukaan, meidän ehtymättömin taian lähteemme.”
Sanat ovat niin voimallisia. Ne voivat repiä toisen täysin hajalle tai kohottaa heidät korkeuksiin. Meidän onneksemme evankeliumin sana on uskomattoman saatavilla. Taianomaisuuden sijaan Mormonin kirja on voimallinen. Ainoa mitä meidän täytyy tehdä saadaksemme tämä voima käyttöömme, on lukea sitä ja seurata sen neuvoja.
5. ”Se on merkillinen asia, mutta kenties ne, jotka parhaiten sopivat valta-asemaan, ovat niitä, jotka eivät ole koskaan pyrkineet siihen. Ne, joiden harteille johtajuus sysätään ja jotka kantavat tätä viittaa koska heidän täytyy ja huomaavat omaksi yllätyksekseen, että he kantavat sitä hyvin.”
Tämä saattaa alkuun vaikuttaa yllättävältä, mutta jos ajattelemme asiaa, se on niin totta! Usein ihmiset, jotka vaikuttavat olevan kaikkein nöyrimpiä ja epäpätevimpiä, ovat niitä, jotka kutsutaan. Ihmiset kuten Joseph Smith, joka oli oppimaton ja johtajuus sysättiin hänen harteilleen. Joseph Smithin virallinen koulutus oli uskomattoman rajallista, sillä häntä tarvittiin kotona auttamaan isäänsä pitämään huolta heidän maatilastaan. Emma Smith jopa mainitsi, kuinka Josephilla oli joskus vaikeuksia kirjoittaa edes yksinkertainen kirje hänelle – mikä tekee siitä seikasta, että hän käänsi Mormonin kirjan, sitäkin hämmästyttävämpää. Herra todella tietää, mitä Hän tekee – eikö?
Jeesus Kristus ei koskaan pyrkinyt saamaan kunniaa tai valtaa. Hän halusi ylistää Isää, kuten opimme tutkiessamme pelastussuunnitelmaa. Tällä tavoin Hänestä tuli kaikkein voimallisin ja tärkein ihminen, joka on koskaan kulkenut maan päällä.
Kiitos, Dumbledore, kaikista viisaista sanoistasi!
Artikkelin on kirjoittanut Thea Olson ja se on alun perin julkaistu Mormon Hub -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.