Kysymys

Hei Vaari,

Selittäisitkö minulle, miksi Herra ei hyväksynyt Kainin uhria, mutta hyväksyi Abelin uhrin?

Paula

Vastaus

Hei Paula,

Kainin syntyessä Eeva julisti: ”Minä olen saanut miehen Herralta; sen vuoksi hän ei saa hylätä hänen sanojansa.” Vaikka Eevalla oli suuria toiveita poikansa suhteen, Kain ei kuunnellut Herraa, vaan torjui Hänet sanoen: ”Kuka on Herra, että minä hänet tuntisin?” (KH Moos. 5:16). Kirjassaan Mormon Doctrine Vanhin McConkie sanoo, että Kain: ”ymmärsi evankeliumia ja pelastussuunnitelman, hänet kastettiin ja hän sai pappeuden, hänellä oli täydellinen tieto Jumalan asemasta ja täydellisyydestä ja hän oli puhunut Jumalan kanssa henkilökohtaisesti.”

Herra käski Aadamia ja Eevaa uhraamaan ”laumojensa esikoiset” uhrina. Kohdassa KH Moos. 5:7 Herran enkeli selitti heille, miksi heitä oli käsketty uhraamaan:

”7 Ja silloin enkeli puhui sanoen: Tämä on Isän Ainosyntyisen uhrin vertauskuva, hänen, joka on täynnä armoa ja totuutta.”

Luvussa KH Moos. 5 sanotaan:

”18 Ja Kain rakasti Saatanaa enemmän kuin Jumalaa. Ja Saatana käski häntä sanoen: Uhraa uhri Herralle.”

Voiko olla suurempaa jumalanpilkkaa Kainilta, että hän uhrasi uhrin Herran uhrin vertauskuvaksi Saatanan käskystä. Eikä hän ainoastaan uhrannut Saatanan käskystä, vaan uhrasi ”maan hedelmistä”, ei ”lauman esikoisista”, kuten oli käsketty. Abel antoi oikeanlaisen uhrin. Koska Kainin uhria ei hyväksytty, hän vihastui. Kun Herra kysyi Kainilta, miksi hän vihastui ja hänen kasvonsa olivat synkistyneet, Herra sanoi:

”23 Jos teet oikein, sinut hyväksytään. Mutta jos et tee oikein, synti vaanii ovella, ja Saatana haluaa saada sinut; ja ellet kuule minun käskyjäni, minä luovutan sinut, ja sinun käy hänen halunsa mukaan. Ja sinä olet hallitseva häntä.”

Kain teki salaisen sopimuksen Saatanan kanssa, joka suostui antamaan Abelin hänen käsiinsä, jolloin Kain lausui seuraavasti:

”31 …Totisesti minä olen Mahan, tämän suuren salaisuuden valtias, että saatan murhata ja hankkia hyötyä. Sen vuoksi Kainia kutsuttiin valtias Mahaniksi, ja hän ylpeili jumalattomuudestaan.”

 

-Vaari

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu askgramps.org -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.