Olette varmasti kuulleet monista stereotypioista ja harhaluuloista, jotka koskevat MAP-kirkon (mormonit) jäseniä. Jotkut niistä suorastaan riistäytyvät käsistä, kuten väite, että meillä on sarvet tai että emme saa syödä sokeria.

Hulluin kuulemani väite oli luultavasti se, kun minulle sanottiin että koska olen käynyt temppelissä, osaisin lentää. Tuo mies halusi minun opettavan häntäkin lentämään, jotta hänkin voisi lentää Jeesuksen luokse, kun Hän tulee takaisin.

Juuri nyt minusta tuntuu, että olen kuullut kaiken mahdollisen, joten esittelen tässä muutamia yleisiä harhaluuloja MAP-kirkon jäsenistä, joita haluaisin selventää.

1. Emme saa tanssia

Mitä vaaditaan? Footloose -liikkeitä? Se, että meillä ei ehkä ole niin hyviä tanssiliikkeitä ei tarkoita sitä, että emme osaisi. Se vain ei ehkä näytä niin hyvältä.

Syy siihen, miksi ihmiset ajattelevat että emme saa tanssia, johtuu lähetyssaarnaajien säännöistä. Lähetyssaarnaajien käsikirjassa sanotaan, että he eivät saa tanssia lähetystyönsä aikana.

Koska SAAMME tanssia, meillä on upeita tanssijoita, kuten BYU Cougarettes -tanssiryhmä ja kilpailijoita ohjelmissa kuten “World of Dance” ja “So You Think You Can Dance.” Nämä lahjakkaat ihmiset eivät ainoastaan todista, että osaamme tanssia, vaan myös sen, että emme ole myöskään ihan huonoja.

Sivuhuomiona kaikille niille, jotka luulevat että emme saa tanssia. Olen kateellinen niille, joiden ei koskaan tarvitse kestää vaarnan nuorten tanssiaisten kiusallisuutta.

2. Emme saa juoda limsoja, joissa on kofeiinia

Tämä on yleinen väärinkäsitys ja suuri väittelyn aihe MAP-kirkon jäsenten keskuudessa, koska Viisauden sanassa sanotaan, että “väkijuomat” eivätkä “kuumat juomat ole ruumista eivätkä vatsaa varten.”

Koska kahvi on kuuma juoma, ihmiset sanovat että me emme voi juoda sitä kofeiinin takia. Sen johdosta ihmiset ajattelevat sen tarkoittavat sitä, että ainoat limsat joita voimme juoda ovat Fanta ja Sprite. Mielestäni tuo ajatustapa on virheellinen.

MAP-kirkon omistaman BYU:n (Brigham Youngin Yliopisto) kampuksella myydään nykyään limsoja, joissa on kofeiinia. Vanhin Dieter F. Uchtdorf sanoi pilke silmäkulmassa, että uuden taidon oppiminen vaati “vaimoni monia vakuutteluja – ja monia litroja kevytvirvoitusjuomaa, jonka nimeä en mainitse.”

3. Naiset eivät saa käyttää meikkiä

Monet sekoittavat meidät amisheihin. Me saamme itse asiassa käyttää meikkiä. Naisia rohkaistaan usein korostamaan luonnollista kauneuttaan ja se on mahdollista meikin kanssa tai ilman. Se on henkilökohtainen päätös ja suurin osa naisista käyttää meikkiä.

4. Naiset eivät saa leikata hiuksiaan

Amishit, mennonniitit ja apostoliset helluntailaiset ovat uskonnollisia ryhmiä, jotka eivät anna naisten leikata hiuksiaan. Me sen sijaan leikkaamme hiuksiamme. Aivan kuten muutkin yhteiskuntamme jäsenet, leikkaamme hiuksiamme säännöllisesti ja noudatamme nykyaikaisia ulkonäön huolittelun standardeja.

Itse asiassa monet MAP-kirkon naisjohtajat ovat tunnettuja ikonisista lyhyistä hiustyyleistään. Christina B. Francolla on mitä tyylikkäin ja silein polkka, jonka olen ikinä nähnyt puhujakorokkeella.

5. Television katsominen on ehdottomasti kielletty

Kirkko omistaa televisiokanavan nimeltään BYUtv. Koska kirkko on maailmanlaajuinen, katsomme myös yleiskonferenssilähetyksiä kaksi kertaa vuodessa televisiosta (USA:ssa. Muualla internetin välityksellä).

Vaikka meitä onkin neuvottu valitsemaan huolella, millaisia televisio-ohjelmia tai elokuvia katsomme ja millaista musiikkia kuuntelemme, ne eivät ole täysin kiellettyjä. Tämä väärinkäsitys voi johtua siitä, että lähetyssaanaajamme eivät saa katsoa televisiota lähetystyönsä aikana.

6. Avioparit eivät saa käyttää ehkäisyä

Siksi Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenillä on niin paljon lapsia? Eikö niin? Väärin. Kirkon jäsenperheissä on tilastollisesti enemmän lapsia kuin amerikkalaisessa keskivertoperheessä, mutta se ei johdu ehkäisykiellosta.

Vaikka kaikenlainen raskauden ehkäisy saattaa historiallisesti olla oletuksena katolisessa kirkossa, meidän kirkkomme käsikirjassa sanotaan: “Päätös siitä, kuinka monta lasta perheeseen tulee ja milloin ne tulevat, on erittäin yksityinen ja henkilökohtainen, ja se tulee jättää parin ja Herran väliseksi asiaksi.”

7. Emme voi olla elinluovuttajia

Monet ihmiset ajattelevat, että he eivät voi luovuttaa elimiään, koska he eivät voi nousta ylös ylösnousemuksessa täydellisinä, jos jollain toisella on heidän sydämensä tai maksansa. Emme tiedä miten tämä järjestyy, mutta voimme saada lohtua tästä linjauksesta.

Kirkon käsikirjassa sanotaan: “Elinten ja kudosten luovuttaminen on epäitsekäs teko, josta on monesti paljon hyötyä sairaille.”

Toisin sanoen se on henkilökohtainen päätös, mutta se on myös epäitsekäs päätös. Ei siis tarvitse huolehtia siitä, että toimii vastoin kirkon opetuksia olemalla elintenluovuttaja.

Tuleeko mieleesi muita väärinkäsityksiä, joihin haluaisit selvennystä?

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Zoë Holyoak ja se on julkaistu thirdhour.org -sivustolla. Artikkelin on kääntänyt Krista Kora.