Kysymys

Vaari,

Kuinka minun pitäisi suhtautua puolisoon, joka ei usko? Menimme naimisiin temppelissä 13 vuotta sitten ja meillä on 4 lasta. Hän oli aiemmin vahva, mutta nyt hän ei enää usko ja on käynyt mormonismin vastaisilla sivustoilla vuosia minulta salaa. Hän on valinnut kuulla ”heidän” kantansa asioihin mieluummin kuin minun. Uskon avioliiton olevan liitto, josta minun ei tulisi luopua. Mutta mistä voin löytää ilon? Kuinka voin edes hymyillä, kun minulla ei ole sitä ainoaa asiaa, jonka haluan (uskossa uskollinen kumppani)?

                      – Reino

 

Vastaus

Reino,

Suhtaudut puolisoon, joka ei usko, samalla tavalla kuin suhtaudut mihin tahansa haasteeseen, jonka saatat elämässäsi kohdata. Vietät paljon aikaa rukoillen. Vietät paljon aikaa tutkien pyhiä kirjoituksia. Vietät paljon aikaa pohtien sitä, kuinka Herra haluaisi sinun reagoivan useisiin eteesi asetettuihin esteisiin.

Et ole ensimmäinen, joka huomaa puolisonsa olevan ongelma, kun toivoit hänen olevan avuksi. Ajattele sen olevan tilaisuus kehittää suurempia Kristuksenkaltaisia ominaisuuksia. Opettele rakastamaan häntä sellaisena kuin hän on, ei sellaisena kuin haluaisit hänen olevan. Aivan kuten Kristus rakastaa meistä kaikkia. Ilosi pitäisi tulla pyrkimyksistäsi olla enemmän Kristuksen kaltainen.

Puoliso, joka ei usko, asettaa kyllä ylimääräisiä haasteita parisuhteellenne ja lastenne kasvattamiselle evankeliumikeskeisessä kodissa. Älä epäröi pyytää apua hengellisiltä asiantuntijoilta (kuten piispaltasi) ja parisuhdeasiantuntijoilta (kuten terapeuteilta), jos löydät itsesi jumista yrittämästä selvittää joitain melkoisen hankalia ongelmia, joita saattaa nousta esille aika ajoin.

Toki sinun pitäisi myös yrittää auttaa vaimoasi palaamaan evankeliumin piiriin. Sinun tulisi kuitenkin muistaa kuinka paljon Jumala sallii meidän käyttää tahdonvapauttamme ja sinun tulisi noudattaa pyhien kirjoitusten käskyä toimia ”taivuttelemalla, pitkämielisyydellä, lempeydellä, sävyisyydellä ja vilpittömällä rakkaudella, ystävällisyydellä ja puhtaalla tiedolla”. Varmista, ettet pyrkimyksissäsi sorra hänen tahdonvapauttaan. Sanoit, että vaimosi on lukenut mormonismin vastaista materiaalia. En ole nähnyt mitään sellaista materiaalia, johon ei löytyisi vasta-argumenttia. Jokin hänessä kuitenkin sai hänet etsimään tuota kaikkea. Mikä ikinä se onkin, se on perimmäinen syy tälle kaikelle ja mitkään vasta-argumentit maailmassa eivät auta, kunnes se jokin on löydetty ja siihen on tartuttu. Joten minusta vaikuttaa siltä, että ensimmäinen askeleesi on kuunnella vaimosi sydäntä ja ottaa selvää mitä siellä todella tapahtuu.

– Vaari

 

Artikkeli on alun perin julkaistu Vaari vastaa -sivustolla. Artikkelin on suomentanut Tanja Robinson.