Oletko koskaan rukoillut? Oletko koskaan ajatellut, että ratkaisu ongelmaasi voisi löytyä sillä, että pyydät apua Jumalalta?

Rukous on suuri etuoikeus. Ajattele: sinulla on mahdollisuus puhua koko maailmankaikkeuden Luojan kanssa! Hän haluaa kuulla, mitä sinulla on sanottavaa. Hän haluaa jopa vastata sinulle.

Jumala rakastaa meitä ja Hän haluaa siunata meitä. Joskus Hän joutuu kuitenkin odottamaan, että me pyydämme näitä siunauksia ja hyviä asioita elämäämme ennen kuin Hän voi antaa ne meille. Jos et ole vielä rukoillut elämässäsi, kutsun sinua lukemaan tämän tekstin ja oppimaan, miten rukous voi auttaa sinua saamaan apua ongelmiisi ja vastauksia kysymyksiisi.

Miten rukoillaan?

Voimme rukoilla missä tahansa, mitä tahansa, milloin tahansa ja miten tahansa. Joskus rukous on nopeat “auta Jumala” -sanat hädän hetkellä. Jotta voimme keskittyä rukoukseen parhaalla mahdollisella tavalla, pyrimme luomaan rukoukselle suotuisat olosuhteet.

  • Etsimme hiljaisen ja rauhallisen paikan, jossa ei ole muita.
  • Polvistumme tai painamme pään alas.
  • Ristimme kädet
  • Suljemme silmämme

Nämä eleet osoittavat kunnioitusta ja auttavat meitä keskittymään rukoukseen. Kun teemme näin, pystymme sulkemaan kaikki maalliset ärsykkeet pois näköpiiristämme ja mielestämme.

Voimme rukoilla hiljaa mielessämme tai ääneen. Voimme rukoilla yksin tai esimerkiksi yhdessä perheen kanssa. Tärkeintä on, että keskitymme rukouksessamme puhumaan Taivaan Isän kanssa.

Rukous koostuu neljästä yksinkertaisesta vaiheesta.

  1. Ensiksi puhuttelemme Taivaallista Isäämme. Voimme aloittaa rukouksen sanomalla esimerkiksi “Rakas Taivaallinen Isä”.
  2. Seuraavaksi kiitämme asioita, joita olemme saaneet Jumalalta. Voimme kiittää esimerkiksi perheestämme, ystävistämme, työpaikastamme tai siitä, että päivä on mennyt hyvin.
  3. Kolmanneksi pyydämme asioita. Voimme pyytää rukouksessa mitä tahansa.
  4. Lopetamme rukouksen sanomalla “Jeesuksen Kristuksen nimessä Aamen” Näin tunnustamme, että voimme lähentyä Jumalaa vain Kristuksen tekemän sovitustyön ansiosta.

Miten rukouksiin vastataan? 

Kun olemme rukoilleet, jäämme odottamaan vastausta. Vastaus rukoukseen voi tulla monella eri tavalla, ja se voi olla täysin erilainen, kuin olemme kuvitelleet.

Sanotaan, että rukoukseen on kolme erilaista vastausta: “kyllä”, “ei” ja “myöhemmin”. Joskus Jumala antaa meille sitä, mitä pyydämme. Joskus Hän ei anna meille pyytämäämme asiaa, koska se ei ole Hänen tahtonsa mukaista. Joskus joudumme odottamaan vastausta rukoukseemme pitkän aikaan.

On tärkeää muistaa, että Jumala haluaa meidän parastamme ja antaa meille vastauksen, jonka oikeasti tarvitsemme.

Rukouksen jälkeen kannattaa jäädä hetkeksi hiljentymään. Kannattaa olla pieni hetki polvillaan ihan hiljaa ja kuunnella, mitä Jumala haluaa sanoa meille. Yleensä Hän puhuu meille tunteidemme ja ajatustemme välityksellä, ja Hänen kuulemisensa vaatii pientä keskittymistä.

Voimme myös avata pyhät kirjoitukset ja lukea sieltä, mitä Jumala haluaa sanoa meille. Pyhät kirjoitukset ovat täynnä neuvoja, opetuksia ja kertomuksia, jotka voivat auttaa meitä. Kun me tutkimme pyhiä kirjoituksia päivittäin, Jumala voi ohjata meitä tekemään oikeita valintoja.

Kokemus rukouksesta

Haluan jakaa teille kertomuksen ensimmäisestä kerrasta, jolloin olen uskossa pyytänyt apua ongelmaani rukouksessa ja saanut vastauksen.

Kun olin esikouluikäinen, olin leikkimässä päiväkodin pihalla. Menin hakemaan leluja varastosta. Kun olin sisällä leluvarastossa, tuuli sulki oven ja lukitsi sen. Olin jäänyt yksin lukkojen taakse pimeään varastoon. Muistin, kuinka kirkossa ja kotona minulle oltiin opetettu pyytämään apua rukouksen kautta. Pidin hiljaa mielessäni rukouksen, ja jäin odottamaan vastausta.

Sain tunteen, että minun tulisi katsoa ulos varaston avaimenreiästä. Pian näin avaimenreiän kautta toisen lapsen katsovan sisään varastoon. Hän kysyi, onko sisällä ketään. Vastasin, että minä olen täällä sisällä. Hän haki yhden hoitajista paikalle, ja pääsin ulos leluvarastosta. Tämä on ensimmäinen muistoni tilanteesta, jossa olen saanut vastauksen rukoukseeni.

Kun tämä tapahtui, olin vasta kuusivuotias. Minulle ei ollut ihmeellisiä kokemuksia rukouksista, enkä tiennyt aiheesta paljoakaan. Minulla kuitenkin oli ongelma, jota en voinut ratkaista yksin. Minulla oli uskoa siihen, että kun käännyn Jumalan puoleen, Hän auttaa minua.

Tuosta rukousvastauksesta on kulunut nyt 18 vuotta. En ole unohtanut sitä koskaan. Näiden vuosien aikana olen kysynyt Jumalalta apua monenlaisin tilanteisiin ja kysymyksiin. Aina, kun olen ollut umpikujassa elämässäni, Hän on neuvonut minulle suunnan. Aina, kun olen kaivannut lisää voimaa, Hän on antanut minulle sitä. Aina, kun olen tuntenut olevani yksin, olen voinut kääntyä Hänen puoleensa.

Nyt on sinun vuorosi! 

Kenties luet tätä tekstiä siksi, ettet ole koskaan rukoillut. Kenties pohdit, toimiiko se oikeasti ja kuuleeko Jumala rukouksesi. Ehkä olet jo pitkään halunnut rukoilla, mutta et ole vielä uskaltanut tehdä sitä.

Haluan kutsua sinut kokeilemaan rukouksen voimaa. Voit tehdä niin heti. Voit etsiä rauhallisen paikan ja lähestyä Jumalaa rukouksessa. Hänelle ei ole väliä, vaikka et olisikaan rukoillut aiemmin. Hän on iloinen siitä, että saa kuulla sinusta nyt.

Voi olla, että saat vastauksen heti. Voi olla, että saat vastauksen myöhemmin. Voi olla, että rukoukseesi vastataan eri tavalla kuin olet toivonut. Lupaan kuitenkin sinulle, että Jumala kuulee rukouksesi ja vastaa sinulle tavalla tai toisella. Hän rakastaa sinua ja haluaa sinun parastasi. Hänellä on paljon hyviä asioita varattuna sinulle, ja Hän odottaa innoissaan, että pyydät niitä Häneltä.

Susanna Koivisto on Seuraa Kristusta -sivuston bloggaaja, joka haluaa kertoa, millaista on elää tavallisen mormoninuoren elämää Suomessa. Hän on aina valmis puhumaan uskonnosta, eikä pelkää vaikeitakaan aiheita. Susanna opiskelee yliopistossa journalismia.

Tule keskustelemaan kanssamme hengellisyyteen liittyvistä aiheista Seuraa Kristusta Facebook-ryhmässä: