Kysyt mormoniystävääsi lenkille, mutta hänellä on illalla kappelilla kokous. Huomennakaan ei käy, koska hän on luvannut kyyditä tytärtään nuorten aikuisten hengelliselle oppitunnille eli instituuttiin. Perjantai-illat hän viettää kappelilla ohjaamassa nuoria heidän toiminnoissaan, minkä lisäksi koko perhe osallistuu säännöllisen epäsäännöllisesti kappelirakennuksen siivoamis- tai kunnostamistalkoisiin.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että mormonit järjestävät melkein joka ilta jonkin sortin toimintaa. Virallisissa lausunnoissaan he vakuuttavat kokoontuvansa yhteen pitääkseen huolta ja palvellakseen sekä itseään että muita, mutta ehkä taustalla on muutakin.

Kysymormonilta.fi epäilee, että ainakin seuraavat tekijät saattavat lisätä mormonien halua koota väkeä kappelille melkein joka ilta.

1. Tarjottavat

Olipa asiayhteys melkein mikä hyvänsä, yhteen kokoontuneilla mormoneilla on tapana järjestää tilaisuuden loppuun tarjoilua. Yksinkertaisimmillaan pöytään kannetaan vain mehukannu ja lautasellinen pikkuleipiä, mutta usein päästään nauttimaan todellisista herkuista. Takuulla vaikka kuinka moni mormoni viettää paljon aikaa kappelilla puhtaasti kuppikakkujen tai pizzasiivujen toivossa.

2. Vertaistuki

Pikkulasten vanhempien kohdalla syytä runsaaseen kappelilla piipahteluun ei tarvitse juuri pohtia. Kun päivästä toiseen vaihtaa kakkavaippoja, ottaa vastaan uhmaikäisen uhmaa ja kuuntelee näsäviisaan nelivuotiaan kommentteja, alkaa kappelilla kokoustaminen epäilemättä kiinnostaa. Lisäksi perheenäidit ja -isät saavat toisistaan vertaistukea vertaillessaan viikon aikana pesemiensä pyykkikoneellisten ja ulos kiikuttamiensa roskapussien määriä.

3. Se Oikea

Mitä sitä kiertelemään: Varsinkin nuoret ja nuoret aikuiset roikkuvat kappelilla ennen muuta rakkauden perässä. He itse voivat toki väittää muuta, mutta todellisuudessa tätä joukkoa motivoivat ruusunpunaiset unelmat. Kirkon toimintoihin osallistutaan intoa puhkuen, koska niiden kautta saattaa aueta mahdollisuus päästä juttusille jonkun mielenkiintoisen henkilön kanssa.

 

Artikkelin on kirjoittanut Suvi Peltola.

Kirjoittaja on ammatiltaan toimittaja. Hänet kastettiin Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäseneksi vuonna 2009.